20 трав.

Натрієва селітра. Застосування, властивості, характеристики.

Що таке натрієва селітра?

Натрієва селітра (формула NaNO 3) - це сипуча кристалічна маса, утворена білими напівпрозорими частинками (найчастіше з сірим або жовтуватим відтінком), що не мають виразних ароматичних властивостей, з сильним солоним смаком.

Даний мінерал класу нітратів, має широке розповсюдження в найрізноманітніших галузях виробничо-господарської діяльності. Відомий також під назвами: чилійська селітра, нітрат натрію, натрій азотнокислий.

Натрієва селітра. властивості

Кристали, що складають дане з'єднання, мають підвищені гігроскопічними властивостями, добре розчиняються у воді при будь-якій температурі, також добре розчиняються в зрідженому аміаку і гідразину. Майже не розчинні в етиловому спирті, метанолі і піридині.

Речовина має сильні окислюючими властивостями. З цієї причини відноситься до пожежонебезпечних хімічних сполук, що, в свою чергу, вплинуло на область застосування нітрату натрію та принципи практичного використання в умовах промислового виробництва.

Крім того, даний хімікат здатний приводити до виникнення хімічних опіків на шкірних покривах у людини при безпосередньому зіткненні з ними.

Внаслідок цих властивостей обов'язковими заходами на виробництвах, що використовують цей реактив, є застосування засобів індивідуального захисту всім персоналом, дотримання правил протипожежної безпеки та суворе дотримання всіх технологічних розпоряджень, пов'язаних з експлуатацією азотнокислого натрію.

Натрієва селітра. застосування

Як вже було сказано вище, даний хімікат має кілька напрямків господарської експлуатації. Властивості сильного окислювача, наявні у чилійській селітри, послужили тому, що цей реактив виявився затребуваним в якості компонента вибухових речовин і всіляких піротехнічних складів.


Крім цього, азотнокислий натрій використовують в якості присадки для ракетного палива.

Велика кількість цього з'єднання споживається різними металообробними галузями. Зокрема, із застосуванням цієї речовини виробляються такі операції в області виробництва металоконструкцій, як пайка, зварні заходи, операції з нержавейкой, а також гарт металу.

У цих технологічних ланцюжках селітра може використовуватися, як компонент флюсу, як інгредієнт Протравлювальний складу, як наповнювач для гартівних ванн і в інших якостях.

Не обходиться без цього реактиву і скляне виробництво. Нітрат натрію тут необхідний в якості добавки, за допомогою якої випускаються деякі спеціалізовані різновиди скляних матеріалів.

А також використовується даний хімікат в харчосмакової промисловості. У цій галузі виробництва селітра є консервирующей харчовою добавкою (індекс Е251), використовуваної при випуску ковбасних виробів і інших продуктів переробки м'яса.


Натрієва селітра. добриво

Однак найбільшу кількість нітрату натрію споживається в агропромисловому комплексі сільського господарства.

У ньому натрієва селітра - це нітратне добриво з великою кількістю азоту (близько 16%) і натрію (26%).

Достаток азотної складової дозволяє цій речовині бути особливо ефективним на грунтах з низьким вмістом гумусу. Це можуть бути дерено-підзолисті ґрунти, всі різновиди супісків і інші види грунтів.

Чи не рекомендовано застосування даного добрива на солонцевих площах і на інших землях з підвищеним вмістом солей в їх структурі.

Крім того, не рекомендується застосовувати цей вид добрив на грунтах з низьким рівнем природного зволоження, так як, в цьому випадку відбувається залуження грунтів.

До характеристик даного добрива варто додати його універсальність, зумовлена можливістю введення азотнокислого натрію найрізноманітнішими способами.


Хімікат може вводитися в якості основного добрива, або в процесі перед посівних заходів, може бути внесений прикореневим введенням.

А також вноситися безпосередньо при посіві і протягом будь-якого з вегетативних періодів в житті рослини.

Однак безпосередні норми внесення речовини в грунт залежать від безлічі факторів: типу оброблюваного ґрунту, сорти культури, кліматичних показників регіону, сезонної складової та інших показників.

Натрієва селітра. Норми внесення та інші особливості застосування

Чилійська селітра тривалий час широко використовувалася в якості основного засобу для обробки земель. Однак поява більш дешевих і більш ефективних аналогів (наприклад, тієї ж аміачної селітри) призвело до того, що в сучасних господарствах агропромислового сектора, як основний хімікат сірчанокислий натрій вже майже не застосовується. Але продовжує залишатися затребуваним як засіб для підживлення рослин.

Крім того, велика кількість натрію в структурі даної речовини істотно обмежило сферу його використання в аграрному виробництві. Але, в той же час, присутність натрію дозволяє багатьом різновидам сільськогосподарських культур інтенсивно накопичувати вуглеводи в структурі плодів, що призводить не тільки до підвищення врожайності, а й до підвищення якості плодів.

В першу чергу, це твердження справедливо для коренеплодів, пасльонових і інших городніх культур.

При цьому при вирощуванні коренеплідних рослин (картоплі, ріпи, селери, моркви, буряка) рекомендована норма внесення хімікату на рівні 70 грамів на 1 м² посадок. При надійному укоріненні і досягненні зійшовши паростками висоти, приблизно, 10 см, зазначена доза хімікату рівномірно вноситься в межрядковое простір після поливу.

Застосовується натрієва селітра і при обробленні гарбузових. У цю групу рослин, крім, власне гарбуза, включають огірки, кабачки і патисони. В цьому випадку натрієвої селітрою також обробляють вже вкорінені і зійшли молоді рослини, рівномірно вносячи агрохімікатів в міжрядді з розрахунку 70 г / 1 м². Полив для цих культур можна проводити, як до внесення добрива, так і після.

При вирощуванні пасльонових (томати, перець і баклажани) дотримуються тих же норм внесення та правил використання, що і для вищевказаних культур.

Крім цього, натрієва селітра широко застосовується при вирощуванні цибулинних (цибуля і часник), а також для цілого ряду декоративних рослин (як правило, теж цибулинного типу). У цих випадках практикують внесення в передпосівної весняний період і рекомендована доза 20 - 25 грамів речовини на 1 м² посадок.

Більш наочно інформація по нормам внесення представлена в інфографіку нижче.


Інтернет-магазин ХімЕлемент надає всім своїм покупцям можливість натрієву селітру купити в Україні за найвигіднішою ціною і на найвигідніших умовах, скориставшись при цьому точної і оперативною доставкою в усі регіони нашої країни.


Цікаві публікації:

Селітра види і властивості

Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Вапняно аміачна селітра 27%. Властивості, характеристика і застосування

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги і застосування.

Нітрат калію. Застосування. Формула. Характеристики

Поділитися: