27 квіт.

Карбід. Застосування, властивості, характеристики.

Карбідами називається група речовин, утворених з'єднанням вуглецю з різними хімічними елементами (металами і неметалами). Вуглець є обов'язковим компонентом будь-якого карбіду, другий елемент з'єднання, як правило, завжди має більш низькі показники електронегативності.

Зазвичай карбіди - це тверді кристалічні речовини, що не розчиняються у воді, і ні в одному з відомих органічних або неорганічних розчинників. Спільною рисою цієї групи речовин також є тугоплавкость, жароміцність і низька хімічна активність (але бувають виключення).

Отримання карбідів промисловим способом відбувається за допомогою сплаву металів (іноді їх оксидів і карбонатів) або неметалів з різними видами вугілля (деревне, кам'яне, коксівне).

Властивості карбіду можуть бути найрізноманітнішими. І в залежності від утворюючих їх компонентів, вони можуть перебувати в широкому діапазоні від стабільного і свёрхтвёрдого карбіду вольфраму (формула WC), що застосовується для металообробки і різання гірських порід, до карбіду золота (Au 2 C 2). А це вкрай нестабільне речовина, здатне, перебуваючи в сухому стані, вибухати при будь-якому необережному поводженні з ним. Велика частина групи карбідів знайшла своє застосування в багатьох напрямках господарської діяльності.

Одним з них є карбід кальцію (рівняння CaC 2). У техніці і промисловості використовується його технічна різновид. Це тверде кристалічна речовина темно-сірого або коричневого кольору з помітним ацетиленовим запахом. При спробі зламати зразок цього реактиву, виходить злам яскраво вираженого кристалічного типу з включеннями різних відтінків в його структурі. З властивостей цього з'єднання найбільш примітно взаємодія карбіду кальцію з водою.

Цей хімікат активно поглинає воду при будь-якому зіткненні з нею, супроводжується ця реакція виділенням ацетилену і великої кількості теплової енергії в навколишнє середовище. Активність цієї речовини в відношенні води така, що при зануренні його в посудину з водою спостерігається ефект схожий з кипінням. А вологу воно здатне споживати звідусіль, в тому числі, і з атмосферного повітря. Тому шматки карбіду можуть в звичайному стані, як би диміти.

На цій властивості і засноване застосування карбіду кальцію в виробничих цілях. Виділяється їм ацетилен необхідний як паливо при газозварювальних роботах, що проводяться при складанні металовиробів, а також при газовому різанні металу (автоген) і для інших заходів. А це також може бути локальний, швидкий і ефективний нагрів складальних елементів, демонтаж «засіли» деталей при термічній насадки в машинобудуванні та інші операції.


Ефективність застосування даного способу отримання ацетилену безперечна, так як, у нього є ще такі переваги, як простота роботи системи і дешевизна необхідних для цього ресурсів (потрібні всього лише вода і карбід).

При цьому, маса карбіду, необхідного для отримання цілих 300 літрів пального газу становить лише трохи більше одного кілограма реактиву. Ця кількість може трохи змінюватися в залежності від розмірів фракції речовини і його чистоти.

Однак це не єдиний напрямок експлуатації даного хімікату, і крім того, що карбід кальцію є найважливішим джерелом ацетилену, його використовують як сировину для хімічної промисловості. Застосовують його при синтезі штучного каучуку та інших продуктів органічного синтезу.

А також при виробництві ацетиленової сажі, ціанаміду кальцію, який є сировиною для подальшої переробки при отриманні добрив для аграрного виробництва, ціанистих сполук, а, крім цього, стимулятора росту рослин - карбідного реагенту.


Для отримання карбіду кальцію в промисловості застосовується метод спікання вугілля з негашеного вапном. Спекают ці речовини в електричних печах при температурі майже дві тисячі градусів. В наслідок чого, утворюється рідка субстанція, яка розливається у форми для затвердіння.

Після затвердіння і охолодження витягується з форм, дробиться і сортується по фракціям. Чим фракція крупніше і чим менше домішок в складі отриманого хімікату, тим багатше речовина ацетиленом.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм клієнтам купити карбід в Україні . У нашому асортименті представлені великі фракції даного реактиву, речовина хімічно чисте, найвищої якості. Доставка здійснюється у всі регіони країни.

Поділитися: