04 черв.

Сульфат амонію. Застосування, властивості і характеристики

Що таке сульфат амонію?

Зовні дана речовина виглядає, як сипуча маса, що складається з безбарвних кристалічних елементів, які не мають виразного запаху. Іноді (після додаткової операції подрібнення) може поставлятися у вигляді дрібнодисперсного порошку. Виходить дане з'єднання в результаті взаємодії сірчаної кислоти і розчину аміаку з подальшими обмінними реакціями з різними солями. За своєю хімічною приналежності сульфат амонію - це амонійна сіль сірчаної кислоти, бінарне речовина неорганічного типу.

Сульфат амонію. властивості

Дане з'єднання забезпечує потужні гигроскопическими характеристиками, чудово розчиняється в воді, причому, чим вище температура води, тим краще растворяемость. Також, крім води здатне розчинятися в мурашиної кислоти, але помітно слабше і повільніше. Зовсім не розчиняється у спиртах та ефірах.

При взаємодії з солями заліза і алюмінію утворює подвійні солі, так звані, галун, речовини, що застосовуються в найрізноманітніших областях господарсько-виробничої діяльності.

Сірчанокислий амоній (це ще одна назва цієї речовини) не відноситься до числа небезпечних реактивів, ні з точки зору пожежної безпеки, ні щодо його токсичних властивостей, ні щодо вибухонебезпечності. Однак ж варто уникати його попадання всередину організму, а також зберігання або практичного використання не відповідають технологічним розпорядженням.

Сульфат амонію. отримання

Існує кілька методів отримання цієї речовини. Найбільш поширені індустріальні методи синтезу - це нейтралізація сірчаної кислоти аміаком синтетичного походження, а також використання аміаку, отриманого в результаті переробки газів, що виділяються при роботі коксових печей, з його подальшим взаємодією з сірчаною кислотою.

А також існує метод, який передбачає обробку гіпсових матеріалів розчином амонію карбонату. І крім всіх названих є ще метод, що складається в введенні аміаку в газоподібному стані в гарячі димові викиди, які виходять із теплових електростанцій і хімічних підприємств, які виробляють сірчану кислоту.


Оксиди сірки, що містяться в газах, в результаті такої взаємодії перетворюються в цілу групу солей амонію, серед яких буде міститися в досить великій кількості і амоній сірчанокислий. Склад отриманого матеріалу недостатньо чистий і підлягає подальшій обробці з метою відокремлення домішок.

Крім цих методів існує ще лабораторний метод, що складається у взаємодії концентрованої кислоти з концентрованим аміачним розчином. Однак він не отримав промислового застосування і годиться в більшій мірі для лабораторних умов.

Сульфат амонію. застосування

Дана речовина має найширшу сферу застосування в господарських цілях. Воно може служити сировиною для хімічного виробництва, зокрема, з нього виробляють віскозне матеріали. Крім того, може використовуватися в прикладної хімічної галузі в якості обов'язкового компонента виробництва декількох різновидів квасцов і складних подвійних солей неорганічного походження.


У біохімічної галузі за допомогою переосажденіем сульфату амонію очищають білки. А також амоній сірчанокислий є зареєстрованою харчовою добавкою з індексом Е517. Функцією цього компонента харчового виробництва є поліпшення якості борошна, що використовується в пекарному справі, а також функції емульгатора і стабілізуючого інгредієнта.

Крім того, ця речовина необхідно під час хлорування води. Сульфат амонію додають в воду, в якості попередньої, підготовчої операції перед тим, як в неї вводять містять хлор.


А також є обов'язковим компонентом наповнюють сумішей для первинних засобів пожежогасіння (вогнегасники порошкового типу), і деяких вогнезахисних засобів. Застосовується для отримання хімічно чистого марганцю. Отримують цей хімічний елемент із застосуванням методу гідролізу.

Сульфат амонію. добриво

Однак найбільшу кількість виробленого хімічної індустрією амонію сірчанокислого споживається в аграрному секторі, де ця речовина використовується в якості добрива . Легка в плані засвоєння форма всіх поживних елементів в з'єднанні послужила найширшому поширенню сульфату амонію в агропромисловому виробництві.

Склад цього добрива включає в себе близько 24% сірковмісних речовин і близько 21% азотних компонентів.

Найбільш ефективно себе показало це добриво на грунтах, що характеризуються низьким рівнем кислих компонентів, так як, використання даної речовини кілька подкисляет грунти, на яких його експлуатують.

Однак за типом грунтів, придатних для використання на них цієї речовини, не пред'являється особливих обмежень, так як, дане добриво належить до числа універсальних і по типу грунтів, і по сортам аргокультур, які на них можуть вирощуватися. А також відмінно поєднується з калійними і фосфатними добривами , при комплексних обробних заходах.

Сульфат амонію кристалічний в силу своїх властивостей дуже зручний при всіх типах його внесення в орні площі. Оскільки дана речовина чудово розчиняється в воді, його можна вносити у вигляді водного розчину, рівномірно розподіляючи по всій оброблюваної площі.

Може використовуватися, як основне добриво, або в якості допоміжного виду підгодівлі, а може бути включеним до складу більш складних багатокомпонентних сумішей ( тукосуміші та інші речовини).


До всіх названих переваг даного добрива варто ще додати його відносну дешевизну, яка робить сірчанокислий амоній в більшості випадків просто незамінним джерелом такого важливого елемента живлення рослин, як сірка.

Дане добриво може також випускатися у вигляді гранул. Гранульована структура добрив вважається більшістю споживачів більш прогресивної, так як, гранули помітно менше гігроскопічні, менш схильні до механічних пошкоджень і іншим різновидам негативного впливу.

І, справді, сульфат амонію гранульований зберігаючи всі переваги (хімічний склад, наявність основних і додаткових поживних речовин та інші властивості) більш зручний і в зберіганні, і в практичному застосуванні.

Сульфат амонію. норми внесення

При практичному використанні даної речовини рекомендовані наступні нормативні показники (дані наведені у фізичній вазі):

- для картоплі рекомендований витрата 381 - 476 кг на 1 га оброблюваної площі, в рамках предпосадочной комплексної обробки;

- для коренеплодів (цукровий буряк) 476 - 571 кг на 1 га також при допосівного обробці. А також рекомендується додаткове введення на більш пізніх вегетаційних періодах (на стадії появи 4 - 6 листів у рослини) 143-238 кг на 1 га в міжряддя при розпушуванні;

- для кормових сортів буряка 476 - 571 кг на 1 га при допосівного заходах, при появі листя (4 - 8 справжніх листів) 143 - 286 кг на 1 га в міжряддя під розпушування;

- для інших кормових сортів культур (морква, Куузіку, бруква, турнепс та інші) 381 - 429 кг на 1 га при допосівного обробці, плюс додатково 95 - 191 кг на 1 га під міжрядне розпушування на більш пізніх етапах;

- для злакових ярих та озимих 286 - 381 кг на 1 га площі в рамках передпосівних обробок. Для цих же культур передбачається також можливість додаткової позакореневого підживлення на стадії появи перших класів з витратою 48 кг сульфату амонію на 1 га. Для озимих також в ранній весняний період при відновленні вегетаційних процесів рекомендується підживлення 95 - 191 кг на 1 га;

- для кукурудзи 476 - 571 кг на 1 га при передпосівної культивації, і 143 - 238 кг на 1 га при появі 6 - 8 листів в міжрядді під розпушування;

- для ріпаку (ярих та озимих сортів) 286 - 381 кг на 1 га в період передпосівної культивації, а також 143 - 190 на стадії початку бутонізації, і після закінчення цього процесу ще додатково вводиться 10 кг / га;

- для пасовищ і сінокосів рекомендується введення 286 - 381 кг на 1 га площі в весняні періоди на стадії відновлення вегетації, а також після кожного косовиці, проведеного на цих землях.

Дані наведені з розрахунку, що сульфат амонію вводиться на тлі комплексної обробки земель з внесенням фосфатних і калійних добрив .


Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість всім своїм покупцям сульфат амонію купити в Україні   на найвигідніших умовах і за найкращими цінами. Скориставшись оперативною доставкою в будь-який населений пункт нашої країни.


Цікаві публікації:

Селітра види і властивості

Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Поділитися: