30 жовт.

Соляна кислота. Формула. Характеристики. застосування

Що таке соляна кислота?

Одна з найсильніших речовин в своєму класі - соляна кислота, формула речовини HCl, їдка, безбарвна рідина. У чистому вигляді абсолютно прозора.

Відкрита ємність, що містить речовину, постійно «димить», тобто, пари кислоти є летючими, легко випаровуються, наповнюючи навколишнє середовище їдким газом, трохи схожим на туман і небезпечним для людини.

Тому застосування соляної кислоти у промисловості або в лабораторних умовах завжди пов'язане з певною небезпекою і вимагає обережності, уважності і дотримання всіх вимог безпеки.

Особливості використання

Оскільки дана речовина відноситься до числа сильних неорганічних кислот, то соляна кислота взаємодіє з цілим рядом хімічних елементів і їх з'єднаннями. Вона здатна вступати у хімічні взаємодії з металами, їх оксидами і гідроксидами, з солями інших (менш сильних) кислот.

З чим реагує соляна кислота

Як і будь-яка інша кислота, хлороводень (друга назва речовини) вступає у хімічну реакцію з більшістю металів.

Активні метали витісняють з молекули кислоти водень, замінюючи його собою і утворюючи солі соляної кислоти, іменовані хлоридами.

У всіх цих випадках при з'єднанні металу з хлорводнем відбувається бурхлива реакція, нерідко зовні схожа на кипіння. Це активно виділяється із з'єднання водень, випаровуючись у навколишнє середовище.

Як взаємодіє соляна кислота із залізом

Вказана вище якість (вступ у реакцію з більшістю видами металу) помітно обмежила використання речовини у господарських цілях.

Надмірна її активність призводить до того, що будь-які металоконструкції, поблизу яких виявляється концентрована соляна кислота, починають бурхливо корозувати.

Оскільки залізо - найбільш часто вживаний конструкційний матеріал та також у хімічному сенсі дуже активна речовина. 

Як взаємодіє соляна кислота з магнієм

Магній належить до групи лужноземельних металів. Речовини з цієї групи характеризуються високим рівнем хімічної активності, тому магній здатний вступати з соляною кислотою у реакцію заміщення у її класичному розумінні. З енергійним виділенням водню і утворенням хлориду магнію.

Перманганат калію плюс соляна кислота результат взаємодії

Реагує дана кислота і з перманганатом калію. У результаті цієї реакції утворюється група простіших речовин.

Утворюються хлориди марганцю і калію, а також виділяється певна кількість води. І крім названих сполук утворюється вільний газоподібний хлор, що виділяється у навколишнє середовище.

З якими речовинами соляна кислота не реагує

Не схильні до взаємодії з соляною кислотою (як і з іншими кислотами) благородні метали, внаслідок своєї хімічної інертності.

Золото, срібло або платина не утворюють ніяких солей-хлоридів.

Також амбівалентні у цьому відношенні такі метали, як вольфрам, іридій, осмій, рутеній, паладій і свинець.

Крім зазначених матеріалів не вступають у взаємодію з соляною кислотою полімерні матеріали, такі як полівінілхлорид, поліетилен, поліпропілен.

З них виготовляють тару для транспортування і зберігання даного реактиву і інструменти для роботи з ним.

Питання безпеки при експлуатації реактиву

Крім того, що від хлороводню потрібно берегти сталеві, мідні та інші металеві елементи конструкцій, від них потрібно обов'язково берегти шкіру та слизові оболонки.

Так як, соляна кислота, як ми вже сказали вище, досить небезпечна речовина.

При потраплянні на шкіру або на слизову оболонку вона викликає сильний хімічний опік. Тому необхідно берегти від неї очі, шкіру і органи дихання.


Будь-які судини з  речовиною відкривати потрібно швидко і ненадовго, тому що пари несуть не менше небезпеки, ніж кислота у рідкому стані.

У разі, якщо хімічного опіку все ж не вдалося уникнути, то уражене місце потрібно обробити розчином слабкої основи або слабким лугом, найпростіший і найпоширеніший варіант - содовий розчин.

Застосування соляної кислоти

Галузі промисловості, де використовується соляна кислота

Застосовують це з'єднання у хімічній галузі, де з її допомогою отримують синтетичні смоли і штучний каучук.

Соляна кислота є сировиною для синтезу хлористого метилу, хлористого етилу і хлорвінілу.

Застосовують її ще у багатьох різновидах хімічного виробництва, де отримують хлориди заліза, цинку, марганцю, хлористого амонію і безлічі інших з'єднань.

В обробці металів і створенні металоконструкцій хлорводень використовують для протруєння металевих поверхонь, яке необхідне при пайці, лудінні і очищенні.

Соляна кислота застосування у побуті

На побутовому рівні соляну кислоту також використовують у найрізноманітніших якостях. Одним з найбільш поширених напрямків експлуатації є очищення всіляких об'єктів від лужних нашарувань.

Це можуть бути наслідки від впливу занадто жорсткою води, яка залишає накип та інші подібні утворення на нагрівальних приладах, у трубопроводах, на стінках басейнів, тротуарній плитці і інших поверхнях.

Однак використовується для цих цілей не чиста, а інгібована соляна кислота, що має певні добавки, які уповільнюють дію цього небезпечного хімікату, завдяки чому його використання стає менш небезпечним у побутових умовах.

Крім того, цей реактив дозволяє істотно знизити рівень жорсткості води, використовуваної для наповнення басейнів і інших виробничо-господарських потреб.


Різні розчини соляної кислоти - це засіб для зниження pН, і використовують для цих цілей розчини з різною концентрацією речовини (13%, 15%, у деяких випадках використовують розчини 31,5% та інші).

Компанія ХімЕлемент пропонує купити соляну кислоту в Україні за вигідною ціною з доставкою в будь-який регіон України.


      Поділитися: