09 лист.

Нітрат калію. Застосування. Формула. Характеристики

Застосування нітрату калію, властивості і характеристики

Що таке нітрат калію

Кристалічний, безбарвний порошок нітрат калію (формула KNO 3) в своєму природному стані являє собою масу голчастих кристаликів, довгастої форми. Позбавлена запаху, що володіє деякою гігроскопічністю субстанція, добре розчиняється у воді, і не є токсичною речовиною ні для яких живих організмів. Інші назви речовини - калієва селітра, індійська селітра (в честь першого промисловим чином розробленого родовища, виявленого в Ост-Індії), калійна селітра. Успішно використовується в господарських цілях в декількох областях діяльності, що зумовило популярність речовини, як серед споживачів, так і постачальників.

Властивості нітрату калію такі, що дозволяють його застосовувати в самих різноманітно функціональних напрямках. Наприклад, ця речовина може використовуватися в якості наповнювача для первинних засобів пожежогасіння (хімічні вогнегасники) і в якості компонента піротехнічних засобів (димний порох). І у всіх випадках калійна селітра однаково ефективно вступає в хімічні реакції з іншими компонентами сумішей.

Застосування нітрату калію

Крім цього речовина використовується в харчовому виробництві. Застосування нітрату калію допомагає зберегти свіжість м'ясних продуктів. З цією метою він використовується в якості харчової добавки (Е252), про яку відомо, що вона, не володіючи власними антибактеріальними і антисептичними властивостями, сприяє відтворенню нітриту натрію, який вже і пригнічує всі ознаки гнильних процесів в продуктах на ранніх стадіях.

До широкого спектру галузевих сфер, які використовують це з'єднання, варто додати металургію, де експлуатуються окисні властивості калієвої селітри. З її допомогою переробляють нікелеві руди, отримуючи однойменний кольоровий метал. Є ще така область застосування, як скляне виробництво, де завдяки нітрату калію вдається домогтися високої міцності для виробленого скла і виробів з нього. Упомянём ще й виробництво, так званого, карамельного ракетного палива, більш ніж на шістдесят відсотків складається з індійської селітри, яке використовується в створенні найпростіших реактивних снарядів, що експлуатуються в наукових і дослідницьких цілях.

Добриво нітрат калію - найважливіша галузь експлуатації речовини

Сільське господарство було, є і буде найбільшим споживачем цієї хімічної сполуки, тому що нітрат калію - це одне з найбільш поширених азотних добрив і головна складова швидкого зростання і формування рослини. Завдяки застосуванню такого підживлення, сільськогосподарським культурам в найкоротші терміни вдається подолати початкові стадії розвитку, і швидко пройти шлях від слабкого паростка до дорослого, повноцінного, сильного рослини, що не боїться температурних перепадів інших негативних факторів впливу на нього.

Особливо ефективна така підгодівля для культур, які ростуть на бідних азотом грунтах. До таких належать грунту, що відрізняються великим вмістом піску в них (супіски і піщані ґрунти). Хоча, втім, використання калієвої селітри приносить свої плоди, з різним рівнем ефективності, на будь-яких типах грунту. Тому що нітрат калію - це комплексна підживлення, багата змістом не тільки азоту, але і калію, який також підвищує врожайність культур і якісні показники грунту, на якому вони вирощуються. При цьому, збільшується здатність рослини протистояти захворюванням, і іншим несприятливих впливів.

Позитивною відмінністю цього добрива також є зазначені вище: низький рівень токсичності, мала гігроскопічність, хороша розчинність в воді, завдяки якій полегшуються не тільки внесення добрива в грунт за допомогою розпилювання, але і такі заходи, як зберігання і транспортування.

Нітрат калію. норми внесення

Рекомендований витрата при основному внесенні під всі різновиди овочевих і плодово-ягідних культур 100 - 150 кг / га. Для всіх інших аграрних культур 150 - 200 кг / га. Крім цього рекомендується ще також додаткові різновиди підгодівлі на більш пізніх вегетативних етапах. Для цього готується водний розчин речовини в таких пропорціях:

Овочі та квіткові рослини - 0,2 - 0,3 кг на 100 л води. Рекомендується кореневе внесення з розрахунку 1л розчину на один кущ.

Садові дерева - 0,2 - 0,3 кг на 100 л води. Кореневе внесення з розрахунку 1 л готового розчину на 1 дерево.

Декоративні та кущові ягідні культури - 0,1 - 0,15 кг на 100 л води. Кореневе внесення з розрахунку 1л розчину на 1 кущ.

Овочі, ягідні (полуниця, суниця та інші) - 0,1 - 0,15 кг на 100 л води. Позакореневе підживлення.

ягідні кущові 0,2 кг на 100 л води. Позакореневе підживлення. Витрата розчину - 1 л на один кущ.

садові дерева 0,2 кг на 100 л води. Позакореневе підживлення. Витрата розчину - 2 л на 1 дерево (молоді дерева) і 5 - 8 л на 1 дерево (дорослі дерева).

Кількість кожного різновиду додаткових обробок від 2 до 4 разів протягом сезону.


Незалежно від обсягу партії нітрату калію купити його можна в інтернет-магазині ХімЕлемент на найвигідніших умовах, отримавши продукт найвищої якості і скориставшись послугами доставки в будь-який регіон України в найкоротші терміни.


Поділитися: