26 лют.

Ортофосфорна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Що таке ортофосфорна кислота?

Ортофосфорна кислота - це хімічна сполука, що представляє групу неорганічних среднесільних кислот. У техніці під цією назвою найчастіше мається на увазі 85% -ний водний розчин кислоти, в'язка, схожа на сироп рідка субстанція без запаху. Хімічна формула H3PO4.


Ортофосфорна кислота. властивості

У чистому вигляді ця речовина виглядає, як кристалічний порошок, утворений дрібними гігроскопічними частинками білого кольору. З'єднання добре розчиняється в воді, етиловому спирті та інших розчинниках.

Речовина утворює солі різних металів, звані фосфатами, які поділяють на одно-, дво- і тризаміщені фосфати. Фосфати активно беруть участь в різних біологічних процесах, тому застосовуються в агропромисловому комплексі в якості добрив.

Застосування ортофосфорної кислоти

Даний реактив застосовується в цілому ряді напрямків виробничої діяльності. Одним з таких напрямків є загальнотехнічна галузь, де ортофосфорна кислота може застосовуватися в якості флюсу при паяльних роботах з різними чорними та кольоровими металами і їх сплавами, а також нержавіючої сталлю. Крім того, речовина може застосовуватися при виробництві деяких різновидів технічних рідин. Найпоширеніша з них НГЖ-5У, це рідина для авіаційних гідравлічних систем.

Ортофосфорна кислота. Застосування від іржі

Крім того, в інших технічних галузях дане з'єднання може бути застосовано як засобу для чищення від корозії для різних пристроїв і їх деталей. Після обробки цією кислотою, на металевих поверхнях утворюються захисні плівки, що перешкоджають різним корозійних процесів протягом тривалого часу.

Механізм цього явища полягає в тому, що ортофосфорна кислота реагує з оксидом металу (частіше це виявляється залізо), і утворює фосфатується шар на поверхні виробу. Шар має виразний сірий відтінок, при цьому злегка маслянистий на дотик.

При відносно невеликих розмірах оброблюваних деталей практикується їх обробка в ванні з ортофосфорної кислоти, за допомогою занурення вироби в рідину. Аналогічним чином можливе видалення слідів іржі на керамічних виробах, тому дана кислота використовується в якості інгредієнта для засобів побутової хімії.

Ортофосфорна кислота в стоматології

Застосовується ця речовина також і в медицині, зокрема, в лікуванні та профілактиці зубних захворювань. Цю кислоту використовують для протруєння зубної емалі у пацієнтів перед нанесенням адгезивних матеріалів при пломбуванні. Процедура протруювання потрібна для того щоб забезпечити необхідний рівень міцності кріплення пломби до тканин зуба.


Ортофосфорна кислота. Застосування в сільському господарстві

В агропромисловому комплексі даний хімікат використовується в якості добрива , багатого вмістом фосфору. Вносять таке добриво в оброблювані площі, зайняті під вирощування різних овочевих культур.


Така обробка дозволяє рослинам не тільки збільшити врожайність, але і надає культурам більшої стійкості при впливі несприятливих кліматичних факторів і нестабільних погодних умов.

Також затребуване речовина в тваринницькому комплексі. Додаючи цей хімікат в питну воду для тварин, проводять профілактику захворювань травної системи у великої рогатої худоби, свиней, дрібних хутрових звірів та інших.


Крім названих галузей виробничої діяльності даний реактив використовується в харчовій промисловості в якості харчової добавки Е338.

Функція цього компонента - регуляція кислотності продукту. Може використовуватися також ортофосфорна кислота при виробництві фреонів, рідин-наповнювачів для морозильних установок та іншої кліматичної техніки.

Торгова мережа інтернет-магазину ХімЕлемент пропонує своїм покупцям ортофосфорну кислоту купити в Києві або в інших регіонах України   на найвигідніших для Вас умовах.


Цікаві публікації:

Соляна кислота. Формула, характеристики і застосування

Плавикова кислота. Застосування і властивості

Сірчана кислота. Формула, характеристики і застосування

  • Азотна кислота. Застосування, властивості і характеристики
  • Олеїнова кислота. Застосування, властивості і характеристики
  • Поділитися: