04 жовт.

Плавикова кислота. Застосування і властивості

Формула плавикової кислоти

Дане неорганічне речовина плавикова кислота (формула HF) отримало свою назву внаслідок того, що раніше самої кислоти була відома науці її сіль - плавиковий шпат. Ця речовина застосовувалося в якості флюсу для металургійної промисловості. В кінці вісімнадцятого століття було доведено, що шпат є сіллю якоїсь невідомої кислоти, так відкрили похідне для шпату з'єднання. А в самій кислоті був виявлений раніше невідомий хімічний елемент - фтор. Який, з неї, до речі, і виділили, і продовжують виділяти і в наші дні індустріальними методами.

Плавикова кислота властивості і характеристики

Речовина являє собою безбарвну рідину з дуже і дуже характерним різким запахом. Відноситься до среднесільним неорганічних кислот і в зв'язку з цим вважається активним хімічною сполукою, здатним в ступати в хімічні реакції з багатьма елементами. Зокрема, з більшістю металів. Виняток, і то відносне становить свинець, з ним фтороводородной кислота (друга назва описуваного речовини) теж вступає в реакцію, однак утворює на поверхні металу нерозчинну сіль і далі реакція припиняється.

Розчиняє багато неорганічних речовини, навіть таке стійке і інертне до хімічних видам впливу, як скло. З цією властивістю пов'язано у плавикової кислоти зберігання і, відповідно, транспортування. Зберігають її і перевозять в полімерній тарі, до якої абсолютно індиферентна плавикова кислота в хіміко-фізичному відношенні. Однак вона дуже активна по відношенню до інших органічних речовин. Зокрема, до тканин людського організму.



Що таке плавикова кислота

Заходи безпеки при її експлуатації.

Вона отруйна, викликає сильні опіки на шкірних покривах, на слизових оболонках і навіть абсолютно неприпустимо вдихання парів кислоти. Тому застосування її в промислових умовах можливо тільки з дотриманням необхідних заходів і використанням засобів індивідуального захисту і правил техніки безпеки.

Обов'язкове застосування спеціального захисного одягу для персоналу, засобів захисту органів дихання, зору, використання безпечних полімерних інструментів для виробництва всіх робочих маніпуляцій з речовиною. Ні в якому разі не використовувати скляні посудини, трубки, пробірки або пристосування з інших матеріалів. А також головним засобом захисту незмінно залишається особиста обережність кожного користувача речовини.

Застосування плавикової кислоти

Високий рівень хімічної активності сполуки, як раз, і послужив тому, що воно застосовується в багатьох галузях господарської діяльності.

- Добувна та нафтохімічна галузі використовує фтороводород для розчинення сілікатосодержащіх нашарувань. Їм видаляють асфальтові і парафінові нашарування.

- Крім того, не може без нього обійтися виробництво алюмінію. Тут речовина безпосередній учасник гидролитического способу синтезу кольорового металу.

- Крім алюмінію за допомогою фтороводородной кислоти отримують тантал, цирконій, ніобій.

- Нерідко застосовують речовина для різних різновидів очисних операцій. Плавиковою кислотою протруюють кремній в напівпровідникових елементах. Також цю кислоту використовують як компонент фільтрувальні системи.

- Скляне виробництво використовує плавиковий кислоту для операції хімічної полірування поверхні скла і для отримання складних малюнків на його поверхні. Отримують їх за допомогою протруювання.

- У хімічній промисловості фтороводородной кислота використовується в якості каталізатора для багатьох синтезів.

- Використовується плавикова кислота в стоматології. Тут вона обов'язковий учасник процесу зубопротезування, особливо з полімерів.

- В якості сировини для синтезу фтору в хімічній промисловості.

Магазин ХімЕлемент пропонує своїм користувачам найширший асортимент хімічної сировини , в тому числі і плавиковий кислоту купити в Україні   на найвигідніших умовах для споживача, і забезпечує швидку і точну доставку в будь-яку точку країни.


Цікаві публікації:

Соляна кислота. Формула. Характеристики. застосування

Сірчана кислота. Формула, характеристики і застосування

Ортофосфорна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Азотна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Олеїнова кислота. Застосування, властивості і характеристики

Поділитися: