14 лют.

Азотна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Що таке азотна кислота?

Азотна кислота - це неорганічна сильна кислота. Зовні виглядає, як прозора, рідина з насиченим жовтуватим відтінком. Хімічна формула сполуки HNO 3

Фізичні властивості азотної кислоти

У природних умовах, будучи вміщеній в будь-який відкритий посудину, азотна кислота створює відчуття постійно димить рідини в силу достатку виходять від неї випарів. Речовина чудово змішується з водою, з цієї причини в технічних цілях рідко використовується в чистому вигляді, частіше застосовуються водні розчини кислоти. Чи не розчиняє і не взаємодіє зі склом і фторопластом-4.

Температура плавлення - 41 ° С, температура кипіння в стандартних умовах + 82,6 ° С, кипіння супроводжується деяким розпадом речовини. В результаті кристалізації водних розчинів даний хімікат здатний утворювати кристалогідрати.

Азотна кислота - це важка рідина. Обумовлено це підвищеною щільністю речовини. Питома вага кислоти в півтора рази вище за аналогічний показник у води.

Змішується з іншими неорганічними кислотами. Суміш азотної кислоти і сірчаної називається «меланж». Суміш азотної і соляної кислоти в пропорції 1: 3 називається «царської горілкою», ця суміш має унікальні властивості, в числі яких здатність розчиняти деякі інертні метали та інше.


Хімічні властивості азотної кислоти

Речовина має набір властивостей, характерним для свого класу, тобто, азотна кислота взаємодіє з найширшою номенклатурою з'єднань і хімічних елементів. Здатна взаємодіяти з підставами, з солями інших кислот, витісняючи при цьому більш слабкі кислоти з утворених ними солей.

Володіючи властивостями сильного окислювача, реагує з неметалами, утворюючи кислоти: при реакції з сіркою утворює сірчану кислоту, з фосфором - фосфорну і так далі.

Вступає у взаємодію з органічними речовинами, при цьому, деякі з них при такій реакції спалахують. Приклади: скипидар, аміни та інші хімікати.

Взаємодія азотної кислоти з металами

Азотна кислота не реагує з інертними (благородними - золото, платина, тантал та інші) металами ні будучи в концентрованому вигляді, ні в водному розчині будь-якій пропорції. З іншими ж металами (їх оксидами) даний хімікат вступає в класичну реакцію заміщення, утворюючи солі азотної кислоти - нітрати.

Нітрати по-іншому називаються селітрами і є однією з найбільш поширених різновидів добрив . Відомий також нітрат, утворений при взаємодії з неметаллом - амонієва селітра з формулою NH 4 NO 3.

Сильні окислювальні властивості, властиві азотній кислоті, притаманні також і її солей. Селітри, як правило, є вибухонебезпечними і горючими речовинами, що істотно вплинуло на область їх застосування у виробничо-господарських цілях.

Застосування азотної кислоти

Основним індустріальним напрямком, в якому може використовуватися даний хімікат, є отримання його нітратів. І азотна кислота, як похідна для їх синтезу, затребувана у виробництві мінеральних добрив, вибухових речовин, піротехніки і так далі.


Крім цього, даний реактив може експлуатуватися в деяких прикладних галузях хімічного виробництва. Зокрема, у виготовленні широкої номенклатури лакофарбових матеріалів, лікарських засобів.

Затребувана, як присадка до реактивному паливу. А також може використовуватися, як сировину для отримання широкого спектру азотосодержащих хімічних речовин: анілін, нитроцеллюлоза, алкани та інші.


Отримання азотної кислоти

Сучасний промисловий спосіб синтезу цього хімікату заснований на, так званому, методі Оствальда. Даний метод полягає в окисленні синтетичного аміаку із застосуванням платино-родієвим каталізаторів.

На першому етапі утворюється окис азоту, яка при подальшій переробці перетворюється в діоксид азоту, що трансформується в результаті окисної реакції і насиченні водою в водний розчин азотної кислоти з концентрацією речовини 45-58%.

Види азотної кислоти

Синтезований реактив залежно від умов, в яких він був отриманий, включає в себе деяку кількість води, і в подальшому може піддаватися обробці з метою додання йому необхідних властивостей. Таким чином, різні різновиди цього хімікату:

Азотна кислота ХЧ - це водний розчин з концентрацією основної речовини 65%. Хімічно чиста кислота, що застосовується для різних виробничих потреб, в тому числі, для лабораторної практики, травильних робіт та інших галузей промисловості.

Азотна кислота тех - це водний розчин з концентрацією основної речовини 56%.

Азотна кислота ОСЧ - водний розчин з концентрацією основної речовини не менше 70%. Особливо чиста кислота з найширшою сферою використання у виробництві.

Азотна кислота ЧДА - це водний розчин з концентрацією основної речовини на рівні 57%. Чистий для аналізу кислота, що застосовується в дослідженнях і в інших напрямках господарської діяльності.

Азотна кислота. клас небезпеки

Даний реактив належить до числа небезпечних хімічних речовин. Його безпосереднє зіткнення з шкірних покривів людського тіла залишає на шкірі сильний хімічний опік, незагойні протягом тривалого часу.

Небезпечні також і випаровування азотної кислоти. При вдиханні вони вражають слизові оболонки органів дихальної системи. Концентрована кислота вкрай нестабільна через підвищену хімічної активності і в результаті розпаду утворює отруйну речовину - діоксид азоту, газ бурого кольору, вкрай небезпечний для здоров'я людини.


Тому азотна кислота повинна зберігатися в щільно закупорених судинах, при роботі з нею необхідно використовувати індивідуальні засоби захисту.

Обов'язковою є наявність в робочих приміщеннях ефективної вентиляційної системи, і дотримання правил техніки безпеки при роботі з хімікатом.

Інтернет-магазин ХімЕлемент реалізує найширший асортимент хімічної продукції, в тому числі і кислоти . Наша компанія пропонує купити азотну кислоту в Україні зі знижкою і доставкою в усі регіони і населені пункти країни.


Цікаві публікації:

Соляна кислота. Формула, характеристики і застосування

Плавикова кислота. Застосування і властивості

Сірчана кислота. Формула, характеристики і застосування

Ортофосфорна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Олеїнова кислота. Застосування, властивості і характеристики

Поділитися: