02 бер.

Сірчана кислота. Формула, характеристики і застосування

Сірчана кислота (формула H 2 SO 4) - це сильна неорганічна кислота з яскраво вираженими властивостями, характерними цього класу речовин. У чистому вигляді являє собою важку рідину трохи маслянисту на вигляд, прозору, без колірних відтінків і ароматичних характеристик.

Фізична щільність сірчаної кислоти така, що при рівності обсягів з водою (вода береться для порівняння) маса кислоти виявляється майже в два рази більше. Змішується з водою з утворенням гідратів і виділенням деякої кількості теплової енергії в навколишнє середовище.

Вступає в класичну хімічну реакцію з усіма активними металами, що супроводжується виділенням водню з заміщенням його атомами металу. В результаті реакцій утворюються солі даного металу, іменовані сульфатами.

Не піддаються впливу сірчаної кислоти тільки благородні (інертні метали) золото, платина, іридій, рутеній і тантал.

При взаємодії з органічними речовинами відокремлює від них воду, залишаючи чорний вуглець (вугілля). Зовні дані взаємодії виглядають, як обвуглювання зовнішніх шарів органіки. Так відбувається при попаданні кислоти на деревину, тканини, цукор та інші органічні матеріали.

Аналогічне вплив кислота надає, стикаючись з шкірними покривами людини. З цієї причини будь-які практичні зіткнення з хімікатом повинні супроводжуватися виконанням всього комплексу заходів, передбачених технікою безпеки.

При цьому, крім того, що сама кислота є надзвичайно їдкою речовиною, також високим рівнем їдкості характеризуються її пари, здатні вражати органи дихання, слизові оболонки, часто викликаючи ряд захворювань дихальної системи.

Застосування сірчаної кислоти

У технічних цілях здатна використовуватися концентрована і розбавлена сірчана кислота (як правило, це водні розчини). Зокрема, застосовують її в таких областях прикладної хімічної індустрії: синтезі різних складних ефірів, в отриманні етанолу з етилену, в відновлюють заходах з фільтраційними пристроями, застосовуваними при дистиляції води.

А також при виготовленні синтетичних волокнистих матеріалів, лакофарбових виробів, піротехнічних і вибухових речовин. Застосовується дана речовина і в хімічному харчовому виробництві в якості емульгує харчової добавки з індексом Е513. Застосовують сірчану кислоту при виробництві миючих засобів синтетичного походження.

Використовують також цей хімікат в видобувних виробництвах: при збагаченні руд, що містять рідкісні елементи (цирконій, уран, іридій та інші). Знаходить своє застосування кислота в нафтопереробці, в металообробному виробництві, в шкіряному справі, текстильної галузі.

Використовується в якості електроліту для свинцевих акумуляторів, при синтезі цілого ряду мінеральних солей і кислот. Однак, згідно зі статистикою, найбільша кількість виробленої в наші дні сірчаної кислоти використовується для виробництва мінеральних добрив.

В результаті, часто практикується будівництво хімічних підприємств, що випускають сірчану кислоту в безпосередній близькості від заводів, які виробляють мінеральні добрива для сільського господарства.

Виробництво сірчаної кислоти

Сучасна хімічна промисловість для отримання даної речовини в індустріальних масштабах використовує, так званий, контактний метод. В цьому випадку відбувається окислення діоксиду сірки (безбарвного газу з дуже різким, що запам'ятовується запахом).

В результаті окисної реакції утворюється триоксид сірки, або сірчаного ангідриду. Безбарвної, леткої рідини з задушливим запахом. Сірчаний ангідрид на наступному етапі синтезу приходить в хімічну взаємодію з водою, а результатом вже цієї реакції є отримання H 2 SO 4.

Крім цього існує ще баштовий спосіб синтезування з'єднання. Складається цей метод в окисленні діоксиду сірки діоксидом азоту за участю води.

Освічена в цих випадках кислота була побічним продуктом взаємодії, яке описує представлене нижче рівняння. Сірчана кислота, отримують при цьому, мала концентрацію 75%.

SO 2 + NO 2 + H 2 O = H 2 SO 4 + NO

Існує ще один метод, який полягає в тому, що при контакті сірководню з сульфатами різних металів, відбувалося витіснення атомів металу з заміщенням їх воднем.

H 2 S + CuSO 4 = CuS + H 2 SO 4

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям купити сірчану кислоту в Україні   за найвигіднішими цінами, скориставшись при цьому доставкою в будь-яку область нашої країни.


Цікаві публікації:

Соляна кислота. Формула, характеристики і застосування

Плавикова кислота. Застосування і властивості

Ортофосфорна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Азотна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Олеїнова кислота. Застосування, властивості і характеристики

Поділитися: