11 черв.

Олеїнова кислота. Застосування, властивості і характеристики

Що таке олеїнова кислота?

Олеїнова кислота відноситься до групи ненасичених карбонових кислот. У природних умовах вона міститься майже у всіх натуральних жирах рослинного і тваринного походження.

Найбільше її кількість зафіксовано в структурі оливкового масла, а це майже 80% цієї речовини. Даний харчовий продукт, до речі, і посприяв тому, що ця хімічна сполука отримало таку назву.

Парна до олеїнової кислоти, стеаринова кислота також міститься в усіх натуральних жирах. Причому, стеаринова кислота - це натуральна сировина для природного синтезу олеїнової кислоти, що отримується в результаті дегідрування початкового речовини.

Олеїнова кислота - це рідка, масляниста, прозора субстанція, позбавлена всяких смакових і ароматичних властивостей. Кольором даного з'єднання можуть бути будь-які відтінки жовтого, від сильно насиченого до майже безбарвного.

Олеїнова кислота. властивості

Даний хімікат є сироподібний продуктом з питомою вагою майже на десять відсотків нижче, ніж у води. Добре змішується з органічними розчинниками (спиртом, ефірами, ацетоном, етилацетатом і так далі), зовсім не змішується з водою.

На відкритому повітрі, при взаємодії з киснем темніє, з цієї причини небажано зберігати цю речовину в відкритих посудинах.

Олеїнова кислота. Хімічні властивості

Цей реактив характеризується набором властивостей, властивих своєму класу речовин (кислот), активний в хімічному відношенні і здатний до взаємодії з цілим рядом елементів і їх з'єднань.

Про леіновая кислота може вступати в реакції з солями і оксидами металів. Результатом такої взаємодії стають олеатом - солі олеїнової кислоти. У спеціальній літературі олеатом також можуть називатися ефіри на її основі.

А також олеїнова кислота окислюється перманганатом калію, в результаті чого утворюється суміш з граничних кислот. Або суміш стереоізомерних діоксістеаріновой кислот, в залежності від умов проведення реакції.

Крім того, в певних випадках олеїнова кислота може в результаті процесу гидрации перетворюватися в парну їй стеаринову кислоту.

Хімічна формула олеїнової кислоти


Олеїнова кислота. отримання

Найбільш прогресивною технологією синтезування даного хімікату в наші дні вважається метод гідрування жирних кислот талового масла. Одержуваний в результаті продукт має відносно малу кількість домішок, близько 10 - 15%.

Крім цього відомий інший метод, суть якого полягає в переробці групи натуральних рослинних жирів. Для цих цілей використовують такі масла: соняшникова, гірчичне, кориандровое, рапсове та інші.

В процесі розкладаються гліцериди цієї суміші, і відбувається дистиляція тяжелокіпящіх і легкокипящих речовин від загальної маси карбонових кислот.

Метод досить недосконалий, так як, одержуваний кінцевий продукт може містити до 60% домішок.

Олеїнова кислота. застосування

Цей хімічний реактив використовується в цілому ряді напрямків виробництва. Перш за все, варто було б виділити хімічну індустрію, в якій дана речовина використовується в якості сировини в декількох виробничих циклах.

Зокрема, з використанням цього інгредієнта проводиться найширший спектр лакофарбових матеріалів, а також різні реагенти, емульгатори, флотореагенти.


Крім того, цей компонент в обов'язковому порядку містять всі різновиди миючих засобів.

А також олеїнова кислота є джерелом отримання ефірів на її основі, які застосовуються як розчинники і пластифікатори при синтезі гуми, виробів з целюлози та інших речовин.

Використовують олеїнову кислоту в косметології в якості компонента багатьох косметичних засобів, що відновлює і лікувального характеру.

Затребуваний цей реактив в харчовому виробництві, як харчова добавка з індексом Е570. Функцією цієї добавки є пеногасящих і глазурують дію. Найчастіше застосовується у виробництві десертів.

А також використовується даний хімікат в машинобудуванні і металообробних галузях. Застосовують олеїнову кислоту для нарізування різьблення, для свердління, розточування і інших різновидів ріжучих операцій при обробці металів.

Властивості цієї речовини дозволяють використовувати його в якості мастильного кошти при обробці особливо міцних матеріалів. Таких, як леговані стали, тверді сплави та інше.

Ефективно це речовина і в деяких галузях аграрного виробництва. Наприклад, в садівництві олеїнова кислота ефективна для захисту від мурах. При цьому вона не відноситься до числа отрутохімікатів, і сприяє позбавленню від небажаних комах, так званими, органічними методами.

Запах цієї речовини змушує мурах залишати ті місця, де він ними відчувається. Таким же чином олеїнова кислота може також застосовуватися і в побутових цілях, в будинках і квартирах.

А також цей реактив може бути використаний в якості гідрофобного компонента деяких будівельних сумішей. Підмішують її до бетону і іншим будматеріалів.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім категоріям своїх покупців купити олеїнову кислоту в Україні за найвигіднішими цінами і на самих вигідних умовах.


Цікаві публікації:

Соляна кислота. Формула, характеристики і застосування

Плавикова кислота. Застосування і властивості

Сірчана кислота. Формула, характеристики і застосування

Азотна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Ортофосфорна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Поділитися: