19 вер.

Монофосфат калію. Застосування, властивості, характеристики

Монофосфат калію (формула KH 2 PO 4) - це біла порошкова маса, що складається з дрібних кристалічних частинок. Речовина чудово розчиняється в воді, не відноситься до групи токсичних реактивів, які не пально і вибухобезпечні.

Крім кристалічної порошкоподібної форми виробниками даного хімікату розроблена також і гранульована форма випуску, при якій речовина виробляється у вигляді сферичних білих гранул з діаметром від 2-х до 4-х міліметрів.

Застосовується монофосфат калію в цілому ряді напрямків виробничо-господарської діяльності. У харчосмакова виробництві дане з'єднання є офіційно зареєстрованою добавкою (індекс Е340), функція якої - це емульгуючу дію, регуляція кислотності продукту і стабілізація його консистентних властивостей.


Використовують цей компонент виробництва при випуску широкої номенклатури пекарних виробів (в цій галузі харчового виробництва даний інгредієнт затребуваний як розпушувача для тіста), може також застосовуватися для виготовлення безалкогольних та кавових напоїв, продукції переробки молока. А також використовується в якості добавки-плавники, необхідної для сиродельческого виробництва, що випускає плавлені сири і сирні продукти.

Крім того, даний хімікат використовується в прикладної хімічної галузі, що виробляє зубні пасти та інші засоби по догляду за порожниною рота. Дигідрофосфат калію (так ще може називатися даний реактив) має набір властивостей, що перешкоджають розвитку карієсу та інших захворювань зубів і ясен. Використовується, як інгредієнт з зм'якшувати властивостями для різних миючих засобів загального призначення.


Затребуване речовина в фармакології, як сировину для виробництва групи лікарських препаратів. Може також використовуватися в лазерної техніки для створення пристроїв перетворення частоти і як компонент-модулятор. Застосовується в нафтопереробці, виробництві лакофарбових матеріалів та інших галузях виробничої діяльності.

Добриво монофосфат калію

Однак більша частина виробленого сучасної хімічної індустрією дигидрофосфата калію споживається аграрною сферою, де даний хімікат експлуатується в якості комплексного добрива з найширшою сферою застосування в рослинницької галузі.

Монофосфат каліюскладі речовини міститься понад 30% калійвмісних і близько половини фосфоровмісних компонентів) служить надійним джерелом калію і фосфору, цих найважливіших хімічних елементів, необхідних для росту і формування рослин.

Перевагою даного добрива є майже повна відсутність в його складі баластних речовин, зміст хлорвмісних компонентів на рівні 0,2%, а також відсутність шкідливих хімічних сполук і елементів в його структурі.

Використання даного добрива дозволяє не тільки збільшити врожайність культур, а й істотно підвищити якість знімаються плодів за рахунок збільшення вмісту в них цукру, збільшення кількості вітамінів та інших корисних речовин. Зручна водорозчинна форма даного добрива помітно полегшує процес його рівномірного внесення в орні землі.

Практикується для монофосфата калію позакореневе підживлення, прикореневі і інші різновиди внесення протягом різних вегетативних періодів в житті рослин.


Монофосфат калію. Дозування для деяких сортів сільськогосподарських культур

Застосування даного добрива не обмежується одним або кількома сортами сільськогосподарських рослин. Це універсальне добриво, яке може з успіхом застосовуватися на всіх різновидах грунтів і для всіх основних видів і сортів культур.

Монофосфат калію для томатів


При обробці всіх сортів помідорів застосовується два способи внесення добрива: поза кореневої спосіб і пряме внесення в грунти. Поза кореневої метод передбачає використання водного розчину речовини, що готується для кожного конкретного випадку використання окремо.

Для підживлення грунтових кущів томата практикується розчин, що включає 15 - 20 грам речовини на 10 л води. І витрата у такого розчину рекомендується на рівні 3 - 4 літри на 1 м² для молодих кущів, і 5 - 6 літрів для зрілих рослин. Такий спосіб внесення добрив не рекомендується проводити більше 2-х разів протягом одного городнього сезону.

Для прямого внесення ефективніша гранульована форма добрива, що вноситься безпосередньо під кущі з подальшим закладенням.

Монофосфат калію для картоплі


Даний вид добрив надзвичайно затребуваний при вирощуванні картоплі, який вкрай чутливий до наявності хлору в грунті, на якій він росте, тому внаслідок повної відсутності містять даний елемент з'єднань, дигідрофосфат калію широко застосовується при вирощуванні цієї культури.

Для її обробки також використовують водний розчин речовини, що отримується при розчиненні 8 - 15 грам добрива в 10 літрах води. І отриманим складом поливають картопляні посадки в період утворення бульб, а потім проводять другу обробку розчином з тими ж пропорціями через пару тижнів ще раз.

Монофосфат калію для винограду


Для цих культур більш ефективно осіннє внесення водного розчину добрива до настання перших холодів. Вносять розчин, що містить 15 грам дигидрофосфата калію на 10 літрів води. Такий розчин готується для поливних робіт з виноградниками, а також практикується обприскування іншим розчином з концентрацією речовини 20 грам на той же об'єм води.

Монофосфат калію для квітів

Не можна, розповідаючи про важливість даного добрива для аграрного виробництва, обійти увагою таку важливу його область, як вирощування декоративних культур. Цей розділ агробізнесу є повноцінною частиною сільськогосподарської галузі, тому вимагає відповідної уваги і застосування відповідних засобів сільськогосподарської хімії.

Різноманіття сортів і різновидів декоративних культур, що вирощуються в агропромисловому секторі, не дозволяє розглянути кожну культуру окремо в форматі даної статті, з цієї причини обмежимося розглядом норм внесення монофосфата калію для троянд.

В даному випадку використовується водний розчин добрива, для якого знадобиться 10 - 15 грам речовини, розчинених в 10 літрах води. І отриманий розчин розподіляється на 1 м² площі, прилеглій до куща. Практикують таку обробку тричі протягом сезону.

Ефективність даного виду калійно-фосфатних добрив нітрохи не обмежується аграрною галуззю і можливо його застосування в побутових умовах. Монофосфат калію застосовують для кімнатних рослин настільки ж ефективно, як і в будь-якому рослинницькому господарстві. Головне, в точності виконувати на практиці всі розпорядження інструкції до удобрення.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім категоріям покупців монофосфат калію купити в Україні, в нашій торговій мережі на найвигідніших для вас умовах з доставкою в усі регіони нашої країни.


Цікаві публікації:

Селітра види і властивості

Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги і застосування.

Нітрат калію. Застосування. Формула. Характеристики

Поділитися: