28 вер.

Вазелін. Застосування, властивості, характеристики

Властивості і застосування вазеліну

Вазелін - це в'язка, схожа на мазь, аморфна субстанція, яка не має запаху і смаку. Розрізняють два сорти речовини: натуральний і штучний вазелін.

Штучний є одним з продуктів переробки нафти, і в залежності від ступеня очищення може мати колір в інтервалі від насиченого чорного до жовтого різного ступеня насиченості.

В очищеному вигляді виглядає, як напівпрозора маса з легким білуватим (або жовтуватим) відтінком.

Натуральний вазелін виходить при переробці натуральної листяної парафінової смоли при подальшій обробці сірчаною кислотою і очищенні отриманого проміжного продукту отбеливающими речовинами.

Натуральний вазелін має консистенцію, аналогічну очищеного штучного, також майже позбавлений кольору, запаху і смаку, кілька більш прозорий.

Вазелін. властивості

Структура речовини включає в себе суміш мінерального масла (вазелінового) і набору твердих сортів парафіну. Плавиться вазелін при кімнатній температурі (від 27 ° С і вище, даний показник може залежати від різних чинників: ступеня очищення, походження речовини і так далі), в'язкість речовини в межах 22 - 36 мм ² / с (також, залежить від різних факторів).

Чи не розчиняється вазелін в воді, в спиртах, змішується з усіма різновидами масел (винятком може бути тільки касторове масло). Розчиняється в ефірах і хлороформі. Речовина стабільно, не розкладається під впливом атмосферного повітря, з часом не прогоркает, не випаровується, не схильне до реакції окислення.

Експлуатація в господарських цілях

Застосовується вазелін в найрізноманітніших напрямках виробничо-господарської діяльності. Його діелектричні властивості стали в нагоді в електротехніці, де за допомогою цієї речовини просочують різні матеріали, що використовуються для утворення струмонепровідних покриттів (як правило, з паперу і тканин), що застосовуються для виробництва електротехнічної продукції.

Це можуть бути конденсатори, трансформатори та інші елементи електричних схем. Використовується дана сполука для виробництва мастильних матеріалів (особливо цінні в даному випадку якості вазеліну, що перешкоджають протіканню окислювальних процесів), що застосовуються для змащування деталей і технічних вузлів, що працюють в умовах агресивного середовища.


Затребуваний даний продукт в харчовому виробництві в якості офіційно зареєстрованої харчової добавки з індексом Е905b. Застосовуватися даний інгредієнт може в якості глазурова компонента і використовується в кондитерському виробництві, при виготовленні жувальних гумок, зернової кави і інших продуктів харчування.

Фармакологічна виробництво

У цій галузі вазелін часто використовується в якості основи для виробництва різних пом'якшуючих шкіру засобів (лубрикантов), крім того, може часто застосовуватися в якості лубриканта в чистому вигляді (зокрема для установки клізм і катетерів в медицині і в ветеринарної діяльності).

Застосовується для виробництва борного вазеліну - популярного антисептичний і протигрибкового засобу, що використовується для лікування педикульозу, деяких різновидів грибкових уражень та інших захворювань. А також може застосовується як компонент деяких послаблюючих засобів.

Вазелін в косметології

У цій сфері виробництва дана речовина служить жировою основою для безлічі засобів догляду за шкірою і іншими тканинами людського тіла (нігті, волосся та інше).

Косметологічна галузь застосовує вазелін для виробництва найширшої номенклатури лікувально-відновлювальних косметичних засобів (рідше для декоративної косметики).

Однак і в чистому вигляді речовина з успіхом використовується для косметологічних процедур. Зокрема, вазелін використовується для вій, як м'яке і ефективний засіб для видалення тіней і зняття накладних вій.

Існує ще маса випадків, в яких використовується вазелін, як мазь пом'якшує і зволожуючого дії. Застосовується вазелін для волосся, як засіб для укладання, лікувально-профілактичне та захисно-відновлюючий засіб.


Вазелінове масло для обличчя

Дана речовина є вихідним продуктом, необхідним для отримання вазеліну. Являє собою рідку в'язку субстанцію, яка не має виразних колірних, смакових і ароматичних характеристик і володіє тим же набором властивостей, що і вазелін.

Також використовується в косметичному виробництві як маслянистої основи для маси відновлюють і пом'якшують шкіру препаратів. І може використовуватися в чистому вигляді в якості живильного і зволожуючого шкіру обличчя засоби.

Крім цього, речовина здатна надавати захисну дію на шкірні покриви, захищаючи їх від впливу морозу, вітру та інших негативних факторів.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям вазелін купити в Україні на найвигідніших умовах, з доставкою в усі населені пункти країни.

Поділитися: