10 вер.

Оцтова кислота. Застосування, властивості, характеристики

Оцтова кислота. Хімічні властивості

Оцтова кислота - це прозора і безбарвна рідина з дуже характерною різким «оцтовим» запахом і кислим смаком. Володіє гігроскопічними властивостями, змішується з водою в будь-яких пропорціях. Ефективно змішується з багатьма іншими розчинниками, і, крім того, даний хімікат сам володіє чудовими розчинювальними властивостями.

Відноситься до сімейства, так званих, карбонових кислот, є активною речовиною, здатним вступати в реакції з різними хімічними елементами і їх сполуками, в результаті чого утворює солі оцтової кислоти, складні ефіри (обидві групи цих сполук називаються ацетатами) і аміни.

Концентрована оцтова кислота

У спеціальній літературі іноді концентровану оцтову кислоту називають крижаною. Таку назву речовина отримала внаслідок того, що в замороженому вигляді має складну структуру, що не монолітну, як багато інших рідини, а скоріше схожу на кристалічну масу.

У беспримесном вигляді - це їдкий хімікат, здатний негативно впливати на тканини людського організму, залишаючи опіки на органах травної системи при випадковому ковтанні. Відноситься до числа токсичних реактивів, 20 мл вжитої концентрованої оцтової кислоти класифікується, як смертельна доза для людини.

Чи не рекомендовано вдихання парів кислоти, також дратують слизову оболонку дихальної системи. Крім того, небезпечний даний хімікат також і внаслідок його швидкої займистості. Певну небезпеку можуть нести навіть водні розчини оцтової кислоти, і в цілому безпечним вважається водний розчин цієї речовини, в якому його концентрація нижче 30%.

Що таке оцтова есенція

Оцтова есенція - це водний розчин кислоти, що містить її частку на рівні 70 - 80%. Може використовуватися в якості компонента для виробництва кулінарного оцту (3-х, 6-ти або 9-типроцентной розчину). У чистому вигляді іноді використовується, як розчинник, рідше, як очищає засіб, а в деяких випадках може використовуватися, як компонент інсектицидів для аграрного виробництва.

Застосування оцтової кислоти

Застосовується оцтова кислота в цілому ряді напрямків виробничо-господарської діяльності. Велика кількість цього продукту споживає харчосмакова промисловість, де вона є офіційно зареєстрованою харчовою добавкою з індексом Е260, використовуваної в якості регулятора кислотності продукту.

Використовується даний компонент при виготовленні великої номенклатури консервованої продукції, є обов'язковим компонентом виробництва соусів, різних кондитерських виробів і іншого.


Крім того, затребуваний даний хімікат в фармакології, де служить інгредієнтом багатьох лікарських препаратів, включаючи такі популярні медикаментозні засоби, як аспірин, фенацетин і багато інших.

Експлуатується оцтова кислота в хімічній промисловості. З її застосуванням виробляють ацетилцелюлозу, ацетон, а також велику групу лакофарбових матеріалів та інші речовини. Затребувані у виробничій сфері розчиняють властивості цього з'єднання, необхідні для очисних, дезінфікуючих процедур, а також інших виробничих потреб.

Може застосовуватися в парфумерної галузі при випуску великого переліку духів, одеколонів і дезодорантів. А також в текстильному виробництві використовуються похідні оцтової кислоти (солі), необхідні для обробки тканин перед фарбуванням.


Виробництво оцтової кислоти

Одним з методів виробничого синтезу даного хімікату є окислення ацетальдегіду киснем. Відбувається процес окислення при температурі 50 - 60 ° С, і каталізатором процесу служить ацетат марганцю.

Також існує інший метод промислового синтезування оцтової кислоти, який полягає у взаємодії метилового спирту з чадним газом. В якості каталізатора можуть використовуватися такі хімічні елементи, як іридій або родій.

Існує ще один виробничий метод. Його суть в тому, що один з ізомерів бутану - Н-бутан окислюється під впливом кисню з атмосферного повітря при температурі 200 ° С і тиску рівному 50 атм. із застосуванням кобальту в якості каталізатора. В результаті утворюється оцтова кислота і деяка кількість води.

Зазначені методи є актуальними в сучасному хімічному виробництві, однак існують і більш старі способи синтезу цієї речовини, на даний момент вже практично повсюдно вийшли з експлуатації. Це бродіння спиртовмісних видів сировини, внаслідок якого етиловий спирт трансформується в оцтову кислоту.

А також існує метод парціального окислення бутану (в деяких випадках етилену), який застосовується як карбонилирования метилового спирту із застосуванням кобальту, як каталізує елемента.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість всім категоріям своїх покупців оцтову кислоту купити в нашій торговій мережі, скориставшись нашим унікальною пропозицією і придбати найширший асортимент хімікатів за найвигіднішими в Україні цінами з доставкою в будь-який населений пункт нашої країни.


Цікаві публікації:

Соляна кислота. Формула, характеристики і застосування

Плавикова кислота. Застосування і властивості

Сірчана кислота. Формула, характеристики і застосування

Олеїнова кислота. Застосування, властивості і характеристики

Ортофосфорна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Поділитися: