24 лип.

Добрива для будь-яких грунтів на всіх стадіях підживлення культур

Види добрив. специфіка застосування

Добрива для будь-яких грунтів на всіх стадіях підживлення культур, в широкому асортименті пропонує магазин ХімЕлемент. Професійні менеджери допоможуть вирішити питання будь-якого ступеня складності, підібравши найвигідніші умови покупки. Якісний товар, доставка і персональні знижки чекають покупців.

Азотні добрива. Види і особливості

Азотні добрива - це група органічних і мінеральних речовин, які відрізняються багатим вмістом азоту. Їх використовують як джерело цього хімічного елемента, необхідного для підвищення врожайності всіх груп сільськогосподарських рослин. За формою, в якій представлений азот в їх структурі, добрива цього класу поділяються на:

  • - амідні
  • - нітратні
  • - аміачні

Найбільш численна остання група добрив. У неї входять такі речовини - хлорид амонію, сульфат амонію, карбонат амонію, амофос, сульфід амонію, диаммофос і багато інших. Амідні добрива - це сечовина і ціанамід кальцію.

До групи нітратних добрив відносять солі азотної кислоти: нітрати калію, барію, натрію, кальцію та інших хімічних елементів.

Іноді виділяють змішану групу азотних добрив, які називаються аміачно-нітратними. У неї включають аміачну селітру і вапняно-аміачну селітру .

Добрива, які містять азот в аміачній формі, показали найвищу ефективність на чорноземних, каштанових грунтах, а також на карбонатних сероземах, тобто, на тих грунтах, які характеризуються великим вмістом підстав в їх структурі.

Обумовлено це тим, що даний різновид добрив робить деякий підкисляючу вплив на грунти, а підстави, що містяться в них, виступають, як природні нейтралізатори цього впливу. Використання аміачних добрив на кислих грунтах також можливо, але обов'язково повинно супроводжуватися вапнуванням земель.

Оскільки аміачний азот мало схильний до вимивання опадами та грунтовими водами, то рекомендовано внесення даної групи добрив в передпосівний період, менш пристосовані вони до місцевого і поверхневому внесенню.

Нітратні добрива характеризуються лужною реакцією, з цієї причини вони більш продуктивні на кислих і закіслоченних грунтах. Ефективні ці добрива при вирощуванні цукрових буряків, злакових культур і інших рослин, чутливих до наявності кислотної складової в грунтових структурах.

Сечовина, як один з найбільш поширених в господарствах представник групи амідних добрив, будучи внесеної в грунт, швидко трансформується в карбонат амонію, подщелачівая грунти, а в подальшому подкіслівая їх. Найчастіше використовується в якості засобу для передпосівної обробки земель.

Ціанамід натрію (інший різновид амідних добрив) кращий при осінньому основному внесенні в пухкі грунти, знижує кислотні показники грунту і непридатний для місцевих різновидів внесення.

Зручність азотних добрив обумовлюється розчинність в воді більшості цих речовин (які представляють усі названі групи), що дозволяє граничну рівномірність внесення на будь-яких площах у вигляді водного розчину добрива. Однак у багатьох випадках можливе використання речовини і в сухому вигляді. Як приклад такого добрива розглянемо приклад уже згаданої сечовини (або карбаміду).


Купити сечовину (карбамід) в Україні зі знижкою і швидкою доставкою ви можете в нашій торговельній мережі на найвигідніших для вас умовах.

Фосфатні добрива. Види і особливості

Фосфатні добрива - це група органічних і мінеральних речовин, багатих вмістом фосфору, використовуваних в сільськогосподарській галузі для підвищення родючості грунтів за рахунок їх збагачення цим хімічним елементом і його сполуками.

Фосфатні добрива застосовуються для всіх різновидів оброблюваних грунтів і для всіх сортів сільськогосподарських культур. Фосфорсодержащие речовини, як правило, є слаборозчинні в воді сполуками, з цієї причини, введення в грунту фосфатів виробляється під час осінньої обробки орних земель, з тим, щоб продовжити можливий період засвоєння фосфору кореневою системою рослин.

Однак можливі інші форми внесення цих речовин. Наприклад, під осінню зяблеву оранку при підготовці до весняних посівних робіт. Можливо також весняне передпосівне внесення та деякі різновиди підгодівлі.

До групи фосфатних добрив відносяться суперфосфат , амофос , фосфоритне борошно , нітроамофоска та інші речовини.

Як вже було зазначено, дана група добрив ефективно застосовується на всіх різновидах грунтів сільськогосподарського призначення, проте найбільш ефективно їх використання на тих різновидах грунтів, які характеризуються малим вмістом фосфору. Найчастіше це каштанові і карбонатні грунти, а також різні сорти сероземов.

Розглянемо докладніше норми внесення амофосу, концентрованого, високоефективного фосфорно-азотне добриво в інфографіку, представленої нижче.


Калійні добрива. Види і особливості

Калійні добрива - це мінеральні речовини з підвищеним вмістом калію, третього за важливістю хімічного елемента, необхідного всім аграрним культурам. Як правило, це натуральні калійні солі, розмелені до стану мелкокристаллического порошку або гранульованого маси (в залежності від типу добрива).

Ефективні дані добрива на тих різновидах грунтів сільськогосподарського призначення, які характеризуються низьким вмістом калію. Це торф'янисті ґрунти, а також піщані ґрунти і супіски. Не рекомендується застосування цих добрив на солонцюватих грунтах, внаслідок помітного погіршення їх якості при насиченні їх калійвмісними речовинами.

Добривами цієї групи є: хлористий калій , сульфат калію , калійна селітра та інші речовини. Незважаючи на приналежність до однієї групи, калійні добрива можуть володіти різними властивостями, мати різну структуру і область застосування.

Наприклад, хлористий калій потрібно з великою обережністю застосовувати для обробки картоплі, винограду, льону, стрічкових, соняшнику та деяких інших культур, які чутливі до хлору і його сполук.

Для цих рослин більш кращий сульфат калію. А хлористий калій показує високий рівень ефективності при вирощуванні овочевих культур, багаторічних ягідних кущових і декоративних рослин, які ростуть на грунтах з полегшеним в механічному відношенні складом (з великою часткою піщаної складової в їх структурі - це супеси, легкі суглинки і інші), а також на торф'янистих грунтах.

Досить універсальний в цьому сенсі сірчанокислий калій (сульфат калію). Застосування даного добрива прийнятно на всіх різновидах сільськогосподарських грунтів, а норми внесення сульфату калію при основній обробці рекомендуються такі:


Комплексні добрива. Види і особливості

Комплексні добрива - це речовини, призначені для введення в орні землі з метою підвищення їх врожайності, і включають в свою структуру не менше двох, а часто і все три основних хімічних елемента, необхідних для живлення рослин. Крім них в складі комплексних добрив також містяться сірка, цинк, молібден, залізо, бор та інші.

Процентний вміст основних поживних речовин може сильно відрізнятися в залежності від типу і марки добрива. У цю групу добрив входять нітроамофоски , тукосуміші , а також ЖКД (рідкі комплексні добрива) та інші речовини.

Внаслідок різноманіття форм і марок цієї великої групи визначити область їх можливої експлуатації в плані орних земель досить складно. Буде більш точним визначати тип грунтів, на яких прийнятно використання для кожного конкретного виду добрив окремо.

Наприклад, комплексні добрива з підвищеним вмістом азоту (це можуть бути деякі марки Суперагро NPK , сульфат амонію та інші хімікати) більш ефективні на грунтах з низьким рівнем азоту (супіски, суглинки, торфовища та інші ґрунти).

Як інший приклад можемо взяти нітроамофоску 21: 0,1: 21, де вміст фосфору мінімально, таке добриво більш затребуваним на тих грунтах, в структурі яких міститься достатня кількість цього елемента. Досягається це в більшості випадків за рахунок застосування додаткових джерел фосфору (фосфати або суперфосфат) на цих землях.

Також досить універсальні дані добрива в плані агрокультур, для яких вони можуть застосовуватися. Як приклад такого універсального засобу наведемо нітроамофоску 16:16:16, одне з найбільш поширених в господарствах комплексних добрив. Норми внесення нітроамофоски 16:16:16 для деяких видів агрокультур:


Серосодержащіе добрива. Види і особливості

Серосодержащіе добрива - це група хімічних сполук, що застосовуються в аграрній галузі з метою підвищення врожайності, що мають у своїй структурі крім основних трьох поживних елементів (азот, фосфор і калій) групу допоміжних мікроелементів, частиною якої є сірка. Такими добривами є амофос , диаммофос , різні марки добрив Суперагро та інші речовини.

Серосодержащіе добрива можуть застосовуватися на всіх типах грунтів сільськогосподарського призначення. Використовуються для обробки найширшого спектра аграрних культур при всіх способах внесення.

Як приклад такого добрива розглянемо Суперагро 12:24. Це засіб відрізняє оптимізоване співвідношення основних поживних елементів. У його складі міститься 12% азоту і 24% фосфоровмісних компонентів. Крім них містяться мікроелементи: кальцій і сірка (сірки близько 10%). Норми внесення Суперагро 12:24 вказані в поданій нижче інфографіку.


Селітра. Види і особливості

Селітри - це велика група мінералів, що містять нітрати лужних і лужноземельних металів, або нітрат амонію. Дані речовини мають цілий ряд напрямків господарського застосування, одним з яких є аграрний сектор сільського господарства, в якому вони використовуються в якості добрив, джерел азоту та інших поживних елементів.

На даний момент в хімії відомі: аміачна , барієва, калійна , магнієва, кальцієва і натрієва селітри . Всі вони використовуються в якості добрив, необхідних для підвищення врожайності, завдяки великій кількості азоту, який в них міститься.

Калійна селітра може також служити джерелом калію для сільськогосподарських культур, і відноситься вже до числа комплексних добрив.

Застосовуються селітри для обробки більшості сортів сільськогосподарських рослин (деяким винятком можуть служити тільки баштанні) і можуть використовуватися на всіх різновидах грунтів аграрного призначення.

Найбільший рівень ефективності даний вид добрив показує на землях з недостатнім вмістом азоту. Це грунти з малою часткою природного гумусу в їх структурі - піщані, суглинки, торф'янисті, лісові, сероземниє і інші різновиди грунтів.

Застосовуються селітри і на чорноземах (багатих гумусом землях), нерідко в якості основного добрива, однак граничну ефективність вони показують при комплексній обробці спільно з добривами-джерелами калію, фосфору та інших хімічних елементів.

Трохи докладніше розглянемо застосування аміачної селітри, добрива, що містить близько 35% азоту в інфографіку норми внесення аміачної селітри.


Купити селітру всіх різновидів ви зможете в інтернет-магазині ХімЕлемент на найвигідніших на території України умовах, скориставшись можливістю доставки в усі населені пункти нашої країни.


Цікаві публікації:

Селітра види і властивості

Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги і застосування.

Нітрат калію. Застосування. Формула. Характеристики

Поділитися: