04 лип.

Сульфат цинку. Застосування, властивості, характеристики, норми внесення

Характеристики сульфату цинку:

Сульфат цинку (сірчанокислий цинк) - це сипуча маса, що складається з безбарвних, напівпрозорих кристалічних частинок. Запах у речовини відсутній, смак терпкий, в'яжучий. Належить до групи солей сірчаної кислоти (хімічна формула - ZnSO4).

Властивості сульфату цинку

Питома вага 3,74 г / см³, температура плавлення сульфату цинку 680 ° C, температура кипіння 740 ° C. Частинки речовини нерозчинні в етиловому спирті, слабо розчиняються в гліцерині. Розчинність в воді при температурі 0 ° C - 29,4%, при 99 ° C - 37,7%. При температурі 38,8 ° C і нижче водні розчини сірчанокислого цинку виділяють кристалічний цинковий купорос (формула ZnSO47Н2О), в температурному інтервалі від 38,8 ° C до 70 ° C утворюється ZnSO46H2O (гексагідрат), а при температурі понад 70 ° C виділяється моногідрат ZnSO4H2O, який при нагріванні до 238 ° C зневоднюється.

Сірчанокислий цинк при нагріванні в межах 600 - 900 ° C розпадається на оксид сірки і оксид цинку. У природних умовах сульфат цинку нестабільний і схильний до вивітрюванню під впливом атмосферного повітря.

Отримання сульфату цинку

Проводиться даний реактив за допомогою випаровування рідини з розчинів, які утворюються при впливі на оксид цинку розбавленою сірчаної кислоти. Спрощено цей метод описується наступним рівнянням:

ZnO + H2SO4 = ZnSO4 + H2O

Токсичність сульфату цинку

Речовина відносять до другого класу небезпеки для людського організму. При безпосередньому контакті під час виробничих процесів частки даного реактиву можуть надходити в організм робочого персоналу через органи дихання (пил і аерозолі цинкового купоросу), через травну систему (при випадковому ковтанні) і через шкірні покриви (при їх незахищеності). При попаданні всередину сульфат цинку накопичується в тканинах.

Контакт хімікату зі шкірою призводить до утворення виразкових утворень на ній. Вдихання пилу і випарів негативно впливає на слизові оболонки, наслідком чого можуть бути їх ерозія і атрофія. Гранично допустимий вміст частинок сірчанокислого цинку в атмосфері робочого приміщення - 5 мг / м³.

Обов'язковою умовою безпечної експлуатації даного реактиву є оснащення робочих і складських приміщень вентиляційними системами припливно-витяжної типу і використання персоналом в роботі індивідуальних засобів захисту органів дихання і шкірних покривів.

Сульфат цинку застосування

Даний хімікат отримав широке розповсюдження в різних напрямках виробничо-господарської діяльності. Речовина використовується в якості сировини для виготовлення медикаментозних засобів, у фармакології, може застосовуватися в гальванопластике, металургійному виробництві, в сільському господарстві і деревообробці.

Затребуваний цей реактив і в хімічній індустрії, як сировинний матеріал для виробництва віскози, глазурі і широкої номенклатури барвників.


Сульфат цинку - таблетки

Дані препарати відносяться до фармакологічної групи проти паразитарних, протимікробних та антисептичних засобів. Надають антисептичну, в'яжучий, що підсушує і імуномодулюючу дію. Призначаються ці медикаменти при лікуванні великої групи захворювань, що носять запальний характер: ларингіт, вагініт, кон'юнктивіт, уретрит і інші захворювання. Можуть прописуватися хворим при лікуванні нестачі цинку в організмі, викликаного різними причинами.

А також можуть використовуватися як допоміжний засіб при комплексних методах медикаментозного лікування цукрового діабету, ДЦП, порушень в роботі печінкової функції, випадків гнёздного облисіння і інших захворювань.


Сульфат цинку - краплі очні

Дана група медикаментозних засобів застосовується при лікуванні запальних захворювань органів зору (кон'юнктивітів, блефаритів і інших), може використовуватися в якості профілактичного препарату при попаданні в очі різних чужорідних тіл, виступаючи як антисептичний засіб, що блокує можливість розвитку запальних процесів.

Сульфат цинку - добриво

Цинк сірчанокислий - це універсальне добриво, яке використовується для всіх сортів сільськогосподарських рослин. Служить надійним джерелом таких елементів, як цинк і сірка, необхідних для підвищення імунітету рослин, стійкості при негативних впливах кліматичних факторів (посухи, заморозки і високі температури), а також запобігання розвитку грибкових захворювань у культур, заплесневенія насіннєвого матеріалу і так далі.

Застосовуватися сульфат цинку може на більшості типів орних земель, так як, майже всі типи ґрунтів відчувають нестачу цинку. Винятком з цього правила можуть служити тільки дерено-підзолисті кислі грунти, в яких його зміст досить високо, і немає особливої потреби в додатковому їх насиченні цим хімічним елементом.

У той же час найбільшу ефективність даний вид добрива показує на слаболужних піщаних грунтах, а також на наближених до нейтральних і карбонатних грунтах, для яких характерно малий вміст рухомих форм цинку.

Використовується це добриво при вирощуванні найширшої номенклатури аграрних культур: його застосовують для різних овочів (огірки, помідори, капуста та інші), для коренеплодів (картопля, морква, буряк), для ягідних кущових культур, може використовуватися для плодових дерев, декоративних рослин і стрічкових .


Практикуються дві форми внесення даного добрива: поза коренева форма у вигляді водних розчинів сульфату цинку, а також перед посівна обробка насіннєвого матеріалу. Загальні норми внесення речовини при поза кореневої формі вказані в інфографіку, яка представлена нижче.


При застосуванні цинкового купоросу істотно підвищується врожайність культур, досягається скорочення періоду дозрівання плодів, підвищується вміст цукру і вітамінів в них.

Сульфат цинку - добавка до кормів для тварин

Цинковий купорос служить джерелом цинку для всіх порід сільськогосподарських тварин, найважливішого хімічного елемента, необхідного для нормалізації метаболічних процесів в організмі тварини.

Недолік даного компонента в щоденному раціоні призводить до таких наслідків, як зниження рівня споживання кормів, що приводить до втрати продуктивності особин. А також можливо придушення імунної функції організму, що призводить до таких захворювань, як паракератоз, гіпогонадизм, нерідкі носові кровотечі, погіршується стан хутряного покриву та інші негативні явища.

Сульфат цинку в якості добавки до кормів здатний істотно знизити ймовірність розвитку зазначених захворювань, ліквідувати недолік апетиту, нормалізує обмін речовин в організмі тварини. Помітні поліпшення всіх показників спостерігаються у рогатої худоби, птиці, свиней, коней та інших порід худоби вже протягом доби після введення даної добавки в щоденний раціон.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість всім покупцям купити сульфат цинку в Україні   на найвигідніших умовах, скориставшись оперативною доставкою в будь-який регіон країни.


Цікаві публікації:

Селітра види і властивості

Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Поділитися: