31 лип.

Пропіленгліколь застосування, властивості, характеристики

Що таке пропіленгліколь?

Пропіленгліколь - це типовий представник класу гликолей (або двоатомних спиртів), органічних речовин, в структурі молекул яких містяться по дві гідроксильні групи (ОН). Пропіленгліколь є прозорою, безбарвною рідиною і має наступні фізико-хімічні властивості:

- підвищена в'язкість;

- гігроскопічність;

- відсутність запаху;

- трохи солодкуватий смак;

- низький рівень летючості;

- відсутність токсичних властивостей.

Пропіленгліколь (формула З 3 H 8 O 2) володіє чудовими розчинювальними властивостями, здатний змішуватися з водою в будь-яких пропорціях, а також змішується з усіма спиртами, ефірами, кислотами, альдегідами, кетонами, хлороформом, складними ефірами і амінами. Має два ізомери 1,2 - пропіленгліколь і 1,3 - пропіленгліколь.

Проводиться при переробці нафтопродуктів за допомогою гідратації окису пропілену при підвищеній температурі (близько 160 - 200 ° С) і в умовах підвищеного тиску (близько 1,6 МПа). Речовина має низьку температуру плавлення, майже - 60 ° С, і високу температуру кипіння 188 ° С.

застосування пропіленгліколю

Майже половина виробленого пропиленгликоля (близько 45%) використовується в хімічній галузі в якості сировини для отримання ненасичених поліефірних смол, необхідних для виробництва склопластику, широкої номенклатури лакофарбових матеріалів, полімерного компаунда і інших речовин.


Однак, це аж ніяк не єдина галузь промисловості, де може застосовуватися пропіленгліколь. Властивості цього хімікату (вже зазначені відсутність токсичних характеристик і гігроскопічність, що дозволяє легко утримувати вологу в своїй структурі) послужили тому, що даний реактив широко застосовується в харчовому промисловому виробництві, фармакології, косметичному виробництві та інших галузях діяльності.

харчосмакова промисловість

Пропіленгліколь є офіційно зареєстрованою харчовою добавкою з індексом Е1520, функціями якої є стабілізуючий і емульгуючу дію. А також утримання необхідної кількості вологи з метою надання продуктам харчування необхідних споживчих властивостей. Застосовується даний компонент при виготовленні різних м'ясних виробів, кондитерської продукції, використовується при швидкій і глибокого заморожування фруктів та овочів.

Пропіленгліколь в косметиці


У сфері косметології пропіленгліколь використовується в якості зволожувача. Здатність речовини утримувати вологу в нагоді при виробництві найширшої номенклатури косметичних засобів лікувально-відновлює і декоративного призначення. З'єднання може входити до складу кремів, мазей, бальзамів, помад і іншої косметики, міститься в складі безлічі миючих засобів та інших різновидів продукції галузі.

Плюсом даного компонента є та обставина, що він помітно дешевше, ніж гліцерин , і пропіленгліколь не накопичується в тканинах людського організму - легко з нього виводиться природними методами.

теплоносій пропіленгліколь

Чудові термічні характеристики даної речовини послужили тому, що його широко експлуатують в якості рідкого теплоносія. У чистому вигляді хімікат для цих цілей майже не використовується, але застосовують його водні розчини. Для прикладу: 15% пропілену в складі водного розчину, що використовується в якості наповнювача для систем опалення, знижують температуру замерзання рідини до - 5 ° С. Відповідно, чим вище концентрація цього компонента в розчині, тим нижче температура замерзання наповнювача.

Крім того, пропіленгліколь для опалення корисний ще й тим, що при більш низькій температурі замерзання (близько - 60 ° С) даний теплоносій в повністю замерзлому стані не перетворюється в монолітну структуру, як це відбувається з водою.

При глибокому замерзанні пропіленгліколь і його водні розчини перетворюються в желеподібну субстанцію, яка, крім того, майже не збільшується в об'ємі. Збільшення обсягу речовини фіксується на рівні менше 0,1%, тобто, такий теплоносій не несе жодної загрози для механічної цілісності конструкцій опалювальної системи, ні за яких обставин.

А також серед переваг даної речовини варто вказати нездатність до утворення накипу на стінках труб і елементів систем опалення, високу температуру кипіння (вище 100 ° С). І, крім цього, пропіленгліколь має певні переваги в порівнянні з іншими гликолями, що використовуються в цій же якості: навіть при повному випаровуванні води з водного розчину, речовина зберігає свої термічні властивості. Для порівняння: етиленгліколь замерзає в цьому випадку при - 13 ° С, пропіленгліколь при - 60 ° С. Етиленгліколь токсичний, пропіленгліколь - немає.

Крім названих галузей експлуатації речовини його часто використовують в якості пластифікатора для плівкових матеріалів з полівінілхлориду та целофану. Фармакологічна виробництво використовує цей реактив, як розчинник для ін'єкційних препаратів.

Може використовуватися пропіленгліколь, як складова аерозолю для дезінфекції приміщень і обладнання для харчосмакова виробництва. Часто застосовується хімікат при випуску рідин технічного призначення: протиморозних коштів, наповнювачів гальмівних систем і інших.

Затребуваний даний інгредієнт в тютюновому виробництві при виробництві вологих тютюнових сумішей для кальянів. Може використовуватися в якості компонента рідин для генераторів пари і в інших напрямках виробничо-господарської діяльності.


Пропіленгліколь. Вплив на організм

Як вже було вище сказано, пропіленгліколь не володіє властивостями агресивного в токсичному відношенні хімікату. Він не завдає помітної шкоди людському організму ні при вдиханні парів речовини (а з урахуванням тієї обставини, що пропіленгліколь малорухомий, то і парів він виділяє мінімальну кількість), ні при його ковтанні.

А при використанні речовини в якості інгредієнта медикаментозних засобів або продуктів харчування не зареєстровано поки жодного випадку передозування або побічних ефектів від вживання.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям пропіленгліколь купити   на найвигідніших для вас умовах з можливістю точної і швидкої доставки в будь-який регіон України.


Цікаві публікації:

Етиленгліколь. Застосування, властивості і характеристики

Поділитися: