21 бер.

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги та застосування

Що таке РКД?

Рідкі комплексні добрива (РКД) - це водні розчини або суспензії, призначені для підживлення сільськогосподарських рослин, що містять більше одного основного поживного елемента.

Дані речовини відрізняються універсальністю, як в плані різновиди грунтів, на яких вони можуть бути застосовані, так і по відношенню до вирощуваних сільськогосподарських культур.

До складу рідких комплексних добрив (РКД) в обов'язковому порядку в різних пропорціях входять азотовмісні компоненти і містять фосфор речовини.

Можуть міститися речовини-джерела калію. А також в їх склад можуть входити супутні речовини і мікроелементи, такі як сірка і магній, а також ванадій, кобальт, молібден і інші хімічні елементи.

Переваги рідких комплексних добрив (РКД)

До безумовних плюсів даних речовин, перш за все, потрібно віднести зручну для внесення, рідку форму передбачає:

- легко засвоювану рослинами форму змісту всіх живлять з'єднань;

- зручність внесення до складу початкової удобрювати суміші додаткових компонентів (це можуть бути пестициди, що стимулюють ріст речовини, окремі види мікроелементів і так далі);

- відсутність у складі добрив летючих фракцій чистого аміаку.

Ці переваги дозволяють помітно полегшити транспортування і зберігання аж до використання для цих цілей відкритої тари.

Також до додаткових плюсів рідкої форми речовини можна віднести:

- ідеальну однорідність рідини (добрива), що дозволяє гранично точно витримувати пропорції внесених поживних елементів на всьому удобрювати ділянці;

- можливість максимально механізувати всі процеси, пов'язані зі зберіганням, розвантаженням-вантаженням добрив, а також внесенням в грунт;

- не схильність ЖКП впливу зовнішніх факторів, таким як злежування, гігроскопічність (накопичення в своєму складі вологи з навколишнього середовища), пилоутворення та інших негативних явищ;

- відсутність потреби в мішкотари, можливість заощадити при зберіганні;

- ЖКП не є токсичними речовинами, не схильні до мимовільного займання і не є вибухонебезпечними сполуками.

- застосування рідких комплексних добрив (РКД) можливо і для позакореневого внесення, для прикореневого і для обробки насіння аграрних культур в передпосівний період.


Поширені різновиди РКД

Можливість варіювати кількість поживних компонентів, що входять до складу комплексних добрив, дозволяє створювати найрізноманітніші живлять суміші, орієнтовані на різні види вирощуваних культур і посівних площ.

Однак серед вступників на сьогоднішній український ринок рідких комплексних добрив є марки, більш затребувані аграріями. Розглянемо деякі з них трохи докладніше.

РКД 11:37   - це високоефективний вид прикормки, азотно-фосфорне добриво, яке характеризується підвищеним вмістом поживних речовин.

Зовні виглядає, як рідка, прозора, однорідна субстанція з зеленувато-блакитним відтінком, без суспензії і опадів. Включає в себе 11% азотосодержащих компонентів і приблизно 37% фосфатів. Також містить магній і сірку.

Крім високої ефективності при використанні, даний вид підживлення сільськогосподарських культур відрізняється ще й високою швидкодією. Відбувається це внаслідок того, що всі поживні речовини в його складі містяться в доступному і легко усваиваемом рослинами вигляді.

РКД 10:24   - це рідке, високоефективне, комплексне добриво, яке може використовуватися в якості основного удобрювати речовини, або бути частиною більш масштабної комплексної підживлення.

Ефективно при внесенні під злакові , плодово-ягідні агрокультури , а також може бути застосовано для добрива овочів   і декоративних рослин.

Однаково добре адаптовано для застосування як на відкритих орних землях так і в тепличних умовах. Включає до свого складу до 10% азотосодержащих з'єднань і близько 24% загальних фосфатів.

РКД. Норми внесення та інші важливі аспекти застосування

Широка номенклатура найменувань даної категорії речовин зумовила та обставина, що різні агрохімікати з групи ЖКП можуть мати сильно відрізняються склад, властивості і, як наслідок, області застосування. З цієї причини давати точні універсальні рекомендації по експлуатації цих добрив неможливо. Але можна виділити деякі марки ЖКП, які можуть мати досить вузьку спеціалізацію, і бути більш ефективними для певних сортів аграрних культур.

Як вже було сказано вище, однією з найбільш поширених в господарствах марок ЖКП є NР 11-37. Її широко застосовують на карбонатних грунтах, а також використовують для підвищення врожайності слаболужних грунтів при вирощуванні широкої номенклатури аграрних культур. При цьому рекомендовані такі норми внесення речовини:


При цьому, варто дотримуватися наступних приписів:

- при основному внесенні РКД необхідно вводити нерозведеним;

- при будь-якому з випадків передпосівного внесення РКД вводиться у вигляді водного розчину з пропорцією 1: 2 з додаванням КАС і солей кальцію;

- при підживленні РКД збагачують дозою КАС , розмір якої визначається в кожному конкретному випадку індивідуально з урахуванням проведеної грунтовій і рослинної діагностики, погодних умов та інших факторів.

Інші поширені марки добрива мають свої особливості застосування і рекомендовані сфери ефективного використання. Так, наприклад, добрива марки NРS (азот-фосфор-сірка) 8-22-10 більш ефективні для вирощування хрестоцвітних (капустяних) і цибулинних (цибуля і часник) культур.

NРS 10-20-5 чудово себе показали при вирощуванні олійних (соняшник), бобових (люцерна, горох, соя та інші) культур. А також при обробленні буряка і кукурудзи.

Для зернових рекомендовані ЖКП марки NРS 6-24-3, оскільки ці культури не відчувають потреби в додатково підживлення сіркою.

Рекомендовані дози при різних типах внесення деяких сортів ЖКП для деяких сільськогосподарських культур ми представили у вигляді такої таблиці:


При цьому зауважимо, що підживлення озимих сортів пшениці проводиться по закінченню весняного кущіння прикореневими методами внесення. А підживлення ріпаку та соняшнику проводиться позакореневими методами баковою сумішшю з додаванням необхідної дози пестицидів і збагаченням мікроелементами на етапі появи шести повноцінних листків у оброблюваних рослин.

Не виключається можливість внесення спільно з пестицидами, гербіцидами і додатковими мікроелементами або добривами іншого типу. Не містить нітратів і шкідливих домішок.

Дане добриво передбачає можливість тривалого зберігання (до півроку) без погіршення якостей з'єднання, зберігаючи повну придатність до експлуатації на сільськогосподарських угіддях.

Універсальність і висока ефективність застосування РКД на всіх типах ґрунту і для всіх різновидів аграрних культур підтверджуються економічними показниками їх використання.

Економічний ефект від застосування даних удобрювати речовин досягається завдяки простоті і дешевизні всіх заходів, вироблених з ними в рослинницькому комплексі. Доставка, зберігання, експлуатація - кожне з цих заходів з рідкими добривами максимально спрощені і більш вигідні щодо аналогічних операцій з твердими аналогами.

Наслідком цього стала затребуваність цих добрив аграріями багатьох країн світу. РКД чудово зарекомендували себе в багатьох європейських країнах, в США, Канаді, Австралії.

Купити рідкі комплексні добрива (РКД) в Україні за найвигіднішою ціною ви можете тільки у нас!


    Цікаві публікації:

    Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

    Добрива для картоплі навесні

    Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Поділитися: