24 груд.

Магній сірчанокислий. Застосування, властивості і характеристики

Що таке магній сірчанокислий?

Магній сірчанокислий - це магнієва сіль сірчаної кислоти. Неорганічне речовина. Утворюється в результаті хімічної взаємодії магнію та сірчаної кислоти. Зовні виглядає, як білий мелкодісперсіонние сипучий продукт, що складається з білих кристалічних частинок.

Володіє яскраво вираженими гігроскопічними властивостями, розчинний у воді, також розчиняється в гліцерині, спиртах та ефірах. Сульфат магнію (інша назва речовини) розчиняється в ацетоні.

Сірчанокислий магній. застосування

У сучасній хімії відомо кілька кристаллогидратной форм речовини. Найбільш вивчені і затребувані в різних сферах господарської діяльності 1-водний і 7-водний магній сірчанокислий. Формула даного з'єднання в загальному вигляді виглядає таким чином: MgSO 4 nH 2 O, де n змінюється в межах від 1 до 7, відомий також 12-водний кристаллогидрат.

1-водний сульфат магнію зветься кізерит. Використовується в якості сировини для синтезу цілого ряду інших магнийсодержащих з'єднань. Також затребуваний даний продукт при виробництві медикаментозних засобів, в целюлозно-паперовій промисловості та в текстильному виробництві.


Але левова частка даного хімікату використовується як добриво для рослинницької комплексу.

7-водний кристаллогидрат речовини називають епсоміт. Використовується в харчовому виробництві в якості харчової добавки Е518 з функцією затверджувача, замінника солі і осушающего агента. Також може використовуватися в фармакології, в скляному виробництві і в флоатинг-терапії.

Однак найбільш затребуваний даний продукт в агропромисловому виробництві в якості препарату для підвищення родючості земель.


Добриво сірчанокислий магній. застосування

Простота внесення і відсутність токсичних компонентів зробили даний агрохімікатів широко поширеним в різних рослинницьких господарствах засобом підвищення врожайності для найширшого спектра сільськогосподарських культур.

Магній сірчанокислий, склад якого містить близько 17% магнію і близько 13% сірки (ці показники можуть змінюватися у різних виробників продукту), є надійним джерелом цих поживних елементів.

Недолік підживлення названими речовинами призводить до ряду захворювань у рослин, часто виявляється причиною псування і опадання листової маси, проблем з утворенням плодової зав'язі і визріванням плодів.

На противагу цьому, рясне харчування сірої і магнієм сприяє поліпшенню процесу обміну речовин в тканинах рослин. А також призводить до рясного накопичення в плодової маси ефірних масел, жирів, аскорбінової кислоти та інших речовин, що поліпшують якість зібраного врожаю.

Крім того, даний спосіб підживлення позитивно впливає на насіннєвий матеріал рослин, покращуючи показники зберігання насіння в складських умовах, підвищуючи при цьому рівень їх схожості.

В результаті сходи більш стійкі до хвороб і несприятливого кліматичного впливу.

Застосовують сульфат магнію при обробленні таких культур:

- Кукурудза;

- Помідори;

- Цукровий буряк;

- Картопля;

- Виноград.


Практикують обробку магнієм сірчанокислим земель, зайнятих посівами зернових, олійних, садових, бобових і декоративних культур. Застосовують цей хімікат на всіх типах грунтів без будь-яких обмежень.

Особливо ефективний він на тих типах грунтів, які характеризуються недоліком магнію (як правило, це піщані ґрунти і супіски). А на землях з яскраво вираженою кислою реакцією (торфовища і підзолисті) доцільно вносити сульфат магнію спільно з доломітового борошном, нейтралізує надлишки кислотних компонентів.

Підживлення троянд сірчанокислим магнієм

Особливою популярністю цей хімікат користується в господарствах, зайнятих виробництвом декоративних культур. Зокрема, троянд всіх сортів. Брак магнію проявляється у цих рослин в пожелтении і опадання нижніх листочків на кущі, в більш серйозних випадках в зменшенні розмірів формується бутона.


В цьому випадку необхідно вжити заходів щодо запровадження додаткової кількості магнію в структуру грунтів, на яких росте кущ.

Для цього готується 3% -ний водний розчин магнію сульфату (30 г речовини на 10 літрів води) і вводиться в грунт під рослиною близько 1 літра складу. При необхідності цю процедуру можна повторити, або проводить в профілактичних цілях.

Сірчанокислий магній для кімнатних квітів

Симптоми нестачі даного елемента живлення у цих культур схожі з аналогічними проявами у роз - зміна кольору листового покриття, опадання листя та інші прояви. Для ліквідації наслідків нестачі магнієвого харчування приймають ті ж заходи:

Готують 3% -ний розчин хімікату;

Поливають отриманим розчином землю, в якій ростуть квіти. Дозування на одну рослину може змінюватися в залежності від його розмірів.


Норми внесення сульфату магнію під інші різновиди аграрних культур вказані в інфографіку, представленої нижче.


Магній сірчанокислий. клас небезпеки

Даний реактив не відноситься до числа токсичних або вибухонебезпечних хімікатів. Однак при його практичному використанні необхідно вдаватися до деяких захисних заходів. Пов'язано це з тим, що сульфат магнію здатний при регулярному контакті з шкірними покривами людини викликати дерматоз. Також небезпечна пил цієї речовини.

При частому вдиханні або при попаданні в очі можливо серйозне подразнення слизових оболонок.

З цієї причини при зберіганні речовини у відкритій тарі, при частому зважуванні і пересипанні даного продукту на виробництві не потрібно уникати використання індивідуальних засобів захисту шкіри, органів дихання та зору.


Магній сірчанокислий. зберігання

Відсутність токсичних і вогненебезпечних властивостей істотно полегшує зберігання цього з'єднання на складах виробничих підприємств і рослинницьких господарств.

Зберігатися сірчанокислий магній може досить довго, не втрачаючи своїх властивостей. Єдиним серйозним умовою його тривалого заощадження є необхідність виключення зіткнення з вологою (опади, грунтові води, випадково пролиті рідини).

Гігроскопічні властивості у даного продукту виражено досить сильно, тому зберігатися він повинен в справної і закритій тарі, далеко від джерел води.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає своїм покупцям можливість купити магній сірчанокислий в Україні за найвигіднішими цінами з доставкою по всій території нашої країни.

Цікаві публікації:

Добрива для будь-яких грунтів на всіх стадіях підживлення культур
Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення
Селітра види і властивості

Натрієва селітра. Застосування, властивості, характеристики

Поділитися: