12 груд.

Кальцієва селітра. Характеристики, властивості і застосування

Що таке кальцієва селітра?

Кальцієва селітра - це представник групи нітратів, неорганічних солей азотної кислоти. Зовні являє собою сипучу кристалічну масу, утворену білими частинками, які не мають певного запаху.

Володіє всім набором властивостей, що відрізняють групу селітр. Речовина трохи солонувато на смак, добре розчиняється у воді, має яскраво вираженими гігроскопічними властивостями. Також традиційно для всіх видів селітр має властивості сильного окислювача.

Отримують нітрат кальцію (друга назва хімікату) в результаті взаємодії азотної кислоти з джерелом кальцію - вапняком. Існує й інший спосіб отримання цього реактиву - це взаємодія оксиду азоту (або інших нітрозних газів) з гідроксидом кальцію.

Застосування нітрату кальцію

Кальцієва селітра широко застосовується в цілому ряді напрямків виробничо-господарської діяльності. Зокрема, як і інші селітри, даний хімікат затребуваний у виробництві вибухових і піротехнічних засобів.


Азотнокислий кальцій (ще одна назва речовини) використовують у виробництві будівельних матеріалів, його додають в бетон в якості інгібітора корозії арматури в залізобетонних конструкціях. Також дана присадка прискорює процес застигання рідкого бетону.

Крім того, норвезька (кальцієва) селітра може використовуватися в холодильній техніці для приготування рідинних наповнювачів трубопроводів охолоджувальних пристроїв.

Часто використовують даний хімікат також і в аналітичній хімії в якості сировини для отримання інших складних реактивів для лабораторних досліджень.


Добриво кальцієва селітра

Однак найбільш затребувана кальцієва селітра в аграрному виробництві. Даний агрохімікатів застосовують як добриво широкого профілю дії з можливістю використання на всіх різновидах грунтів сільськогосподарського призначення.

Внаслідок підвищеного вмісту кальцію в структурі даного добрива найефективніше його застосування на грунтах з кислотною реакцією. Зокрема, на кислих дерено-підзолистих грунтах. Нітрат кальцію нейтралізує надлишки кислот, подщелачівая оброблені землі.

Належить до числа універсальних добрив, тому може використовуватися при вирощуванні найширшого спектра аграрних культур.

Кальцієва селітра для картоплі

Кальцій є одним з найважливіших елементів живлення, необхідним для росту і розвитку кореневої системи. Особливо затребуваний такий спосіб підживлення при вирощуванні картоплі. Практикується прикореневе внесення даного хімікату з подальшим закладенням з розрахунку 200 кг сухої речовини на 1 га.


Така обробка стимулює накопичення вегетативної маси, сприяє зміцненню імунітету рослини відносно несприятливих погодних факторів, а також запобігає розвитку таких захворювань картоплі, як мокра бактеріальна гниль і так далі.

Кальцієва селітра для болгарського перцю

На початку появи зав'язі рекомендується підгодівля цієї культури нітратом кальцію. В результаті рослини дають більше плодів, стають більшими, швидше визрівають і краще формуються.


Підживлення кальцієвої селітрою проводять в грунт і по листу рослини. Для цього готують водний розчин речовини з розрахунку 20 г сухої речовини на 10 л води. Цієї кількості приготовленої суміші вистачає на обробку 1,0 - 1,5 м² посадок. При виявленні пошкоджених листя проводять додаткове обприскування аналогічним розчином.

Кальцієва селітра для огірків

Перше внесення нітрату кальцію при вирощуванні цієї культури проводиться безпосередньо перед висадкою в грунт. Оскільки огірки, як правило, висаджують у вигляді готової розсади, то рекомендована норма початкового внесення становить близько 5 г на 1 висаджувати кущ.


Надалі практикується підживлення із застосуванням водного розчину в пропорціях 25 г речовини на 10 л води. Показана така процедура, починаючи з появи перших 3 - 4 повноцінних листків у рослини, з повторенням її через кожні 10 - 14 днів після цього. Вводиться даний склад за допомогою поливу під корінь.

Можливе внесення позакореневого способом на листову масу. Такі заходи стають на заваді розвитку процесів гниття і запобігають ймовірність виникнення різних захворювань.

Кальцієва селітра для винограду

Прикореневе внесення цього добрива рекомендовано ще в ранньовесняний період, коли тільки зійшов сніг. В цей час азотнокислий кальцій вносять у вигляді сухої речовини з подальшим закладенням з розрахунку 25 г селітри на 1 м² посадок. Процедуру повторюють два-три рази з інтервалом у дві-три тижні.

Далі після формування ягід і набору ними необхідного розміру проводять позакореневе підживлення вже водним розчином речовини з пропорціями 20 г на 10 л води. Таку підгодівлю також проводять два-три рази з проміжком між внесеннями два тижні. Проведена обробка дозволяє якісно формувати ягоди винограду, запобігаючи можливому їх розтріскування.


Крім того багато виноградарські господарства практикують полив угідь із застосуванням розчину нітрату кальцію (фертигацію) в слабкої концентрації (до 1%).

Кальцієва селітра для капусти

Рекомендовано застосування даного добрива на стадії вирощування розсади капусти. Для цього формується паросток підгодовують водним розчином нітрату кальцію, приготованим в пропорції 20 г сухої речовини на 10 л води.

А перед висаджуванням готової розсади в грунт безпосередньо в лунку додають 5 г добрива, і тільки після цього висаджують сам паросток.


Така обробка є обов'язковою умовою бурхливого і ефективного зростання, формування сильного рослини і швидкого зав'язування капустяної голівки. А також допомагає протистояти захворюванням.

Кальцієва селітра для розсади квітів

Нітрат кальцію по праву вважається одним з найбільш затребуваних добрив для всіх груп декоративних культур. Його використання сприяє пригніченню процесів гниття, а також допомагає ефективно розвиватися зеленій масі рослин.


В якості універсального засобу для підгодівлі розсади використовують водний розчин азотнокислого кальцію, який готується з дозуванням 20 г речовини на 10 л води. Вноситься даний склад у вигляді позакореневого підживлення (обприскування) не менше двох разів з інтервалом в 10 днів.

Кальцієва селітра для троянд

Як визнають самі квітникарі, азотнокислий кальцій, який застосовується в якості засобу підживлення для цих рослин, дозволяє рожевим бутонам формуватися більшими, розкриватися повільно і мати при цьому більш насичений колір пелюсток.


А для цього в період бутонізації квіти потрібно підгодувати водним розчином селітри. Його готують, змішуючи 10 г сухої речовини з 10 літрами води. Отриману суміш вливають в землю під кущ.

Кальцієва селітра для петуній

Цей сорт квітів також вимагає підживлення кальцієм, у великій кількості містяться в структурі даного добрива. Завдяки такій підживлення рослина на перших порах отримує порцію цього хімічного елемента, що допомагає правильно формуватися міцному паростку, стійкого до складних погодних умов і іншим факторам негативного впливу.


Підживлення проводиться водним розчином нітрату кальцію з дозуванням - 5 г речовини на 1 л води. Цим складом поливають розсаду петуній до пересадки в землю. А після висадки проводять ще одну підгодівлю тим же складом в тій же концентрації.

Підживлення еустоми кальцієвої селітрою

Ефективно дане добриво і для вирощування цього сорту квітів. Для нього готують маточний розчин нітрату кальцію з розрахунку 10 г сухої речовини на 1 літр води. Безпосередньо перед підгодівлею матковий розчин розводять водою в пропорціях 10 мл готового розчину на 0,5 л води і поливають цим складом розсаду квітки після сходів.


На ранніх етапах життєдіяльності рослини саме такий спосіб підживлення вважається найбільш ефективним.

Норми внесення нітрату кальцію для інших сільськогосподарських культур вказані в інфографіку представленої нижче


Також відносно азотнокислого кальцію практикують позакореневе форму внесення. При цьому рекомендується дотримуватися наступних норм внесення


Інтернет-магазин ХімЕлемент надає унікальну можливість купити кальцієву селітру в Україні оптом на самих вигідних для вас умовах.

Рекомендуємо також ознайомитися зі статтями Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. Плодоутворення і Селітра види і властивості

Поділитися: