09 січ.

Аміачна селітра. Характеристики, властивості і застосування

Що таке аміачна селітра?

Аміачна селітра - це сіль азотної кислоти, нітрат, утворений неметаллическим речовиною (аміаком). Представник великої групи хімічних сполук - селітр, неорганічних солей, що володіють подібними властивостями і подібними областями застосування в господарських цілях.

Як і всі інші селітри, азотнокислий амоній (так ще називають дану речовину) зовні виглядає, як порошкоподібна субстанція, що складається з кристалічних елементів білого кольору.

Частинки речовини мають трохи солонуватий присмак, повністю позбавлені ароматичних властивостей, гігроскопічність і чудово розчиняються у воді.

При розчиненні в воді дана речовина сильно поглинає тепло з навколишнього середовища, як наслідок, для більш ефективного розчинення доцільно одержуваний розчин підігрівати.

Крім того нітрат амонію (інша назва даної речовини) розчиняється в аміаку, спиртах (метиловий і етиловому) і в піридині.

Отримують даний хімікат в результаті взаємодії азотної кислоти з аміаком. Також існує метод промислового виробництва реактиву, званий методом Габера, при якому азот взаємодіє з воднем в умовах підвищених тиску і температури і з застосуванням каталізаторів.

Відомий в хімії також нітрофосфатний метод, що полягає в многоступенчатом перетворенні природного апатиту (фосфату кальцію) в нітрат амонію з утворенням ряду побічних продуктів.

Застосовується азотнокислий амоній, як і інші різновиди селітр, у виробництві вибухових і піротехнічних засобів.

Однак більша частина даного хімікату затребувана в агропромисловому виробництві в якості універсального добрива, багатого вмістом азоту з найширшим спектром дії.

Добриво аміачна селітра

Водорастворимость даного хімікату істотно спрощує введення речовини в оброблювані ґрунти. При цьому нітрат амонію нездатний тривалий час зберігатися в структурі грунту, вимиваючи опадами в неродючі грунтові шари.

Дана обставина сильно вплинуло на терміни внесення аміачної селітри. Саме з цієї причини важко внесення аміачної селітри навесні, так як високий рівень грунтових вод і ймовірні в передпосівний період опади можуть вимити введений хімікат, повністю знівелювавши ефект від його введення.

Даного різновиду добрива показані всі типи внесення:

- Основне;

- Додаткове;

- прикореневі;

- Внекорневоє.

При використанні азотнокислого амонію характерно деяке подкісліваніе оброблюваних земель. З цієї причини застосування аміачної селітри на грунтах з кислою реакцією обов'язково повинно супроводжуватися паралельним вапнуванням грунту. На лужних і нейтральних землях вносити даний хімікат можна без обмежень і додаткових умов.

Норма витрати аміачної селітри на 1 га може сильно відрізнятися в залежності від різних факторів, таких як, сорт агрокультури, тип ґрунту, кліматичні умови, сезонність та інші показники. Внесені дози речовини ми розглянемо трохи нижче, рекомендовані стосовно кожної окремої аграрної культури.

Аміачна селітра для томатів

Обробіток помідорів передбачає необхідність кількох подпиток протягом сезону.

Перша підживлення практикується протягом 2- 3 тижнів після висадки розсади в грунт під час бутонізації та початку цвітіння.

У цей час проводять підживлення водним розчином нітрату амонію, виготовленим з розрахунку 5 г сухої речовини на 10 літрів води. Вноситься розчин позакореневого методом.

Друга підживлення рекомендована на початку періоду плодоношення і проводиться також за допомогою водного розчину хімікату, приготованого в пропорції 10 г речовини на 10 літрів води.


Аміачна селітра для розсади помідорів

На етапі вирощування розсади даної культури прийнятна підживлення аміачною селітрою в тому випадку, якщо у молодих рослин фіксується недолік азоту.

В цьому випадку готується розчин, що складається з 4 г азотнокислого амонію розчиненого в 10 літрах води. Воду рекомендується брати відстояну, і можливо підмішування сечовини до аміачну селітру.


Аміачна селітра для огірків

При вирощуванні даної культури підживлення нітратом амонію більш ефективно проводити в період після випадання рясних дощів або після поливу.

В цьому випадку хімікат вносять з розрахунку 20 - 25 г на 1 м² посадок. Підживлення рекомендовано проводити 1 - 2 рази протягом сезону.

Перше введення селітри рекомендується перед самим початком плодоношення, потім у разі потреби проводять повторну підживлення.

Допускається підгодівля огірків аміачною селітрою спільно з введенням деякої кількості сірчанокислого магнію і сірчанокислої міді .


Аміачна селітра для полуниці

Практикується внесення нітрату амонію і при обробленні цієї культури. При цьому при посадці розсади кущів полуниці додаткове внесення азотовмісних речовин не рекомендується через те, що при великій кількості цього елементу живлення можлива псування плодів рослини.

Зате на другий рік після посадок аміачна селітра може вводитися в оброблювані площі. При цьому рекомендований стрічковий спосіб внесення - в міжряддя на глибину до 10 см з наступним закладенням. Хімікат вноситься в сухому, гранульованому вигляді.

Практикують також додаткову підгодівлю у вигляді водного розчину речовини з пропорціями 20 - 30 г на 10 л води з поливом грядок.


Аміачна селітра для винограду

Придатний даний вид добрив і як джерело азоту в виноградарстві. Для цієї культури нітрат амонію вносять у вигляді суміші добрив в складі:

- Суперфосфат - 20 г;

- Аміачна селітра - 10 г;

- Калійна сіль - 5 м

Отриману суміш розчиняють в 10 літрах води, і утворився склад використовують для поливу одного дорослого куща винограду в ранньовесняний період ще до розкриття прикопним сортів після зимівлі.


Підживлення часнику навесні аміачною селітрою

Весняну підживлення цієї культури нітратом амонію поділяють на два прийоми.

Перше внесення практикується на ранніх вегетативних періодах при появі перших сходів. Рекомендовані норми внесення 100 кг сухої речовини на 1 га загальних площ посадок культури.

Приблизно через два тижні, після появи 6-8 листочків у паростка, необхідно провести друге внесення добрива.

Хімікат також вноситься в сухому вигляді з аналогічного розрахунку витрати речовини на одиницю площі.


Нітрат амонію для злакових культур

Доступність даного різновиду добрив спільно з ефективністю його використання послужили тому, що господарства, які спеціалізуються на вирощуванні всього спектра злакових, широко використовують азотнокислий амоній в своїй виробничій діяльності.

При цьому, при використанні даного хімікату в якості основного засобу підвищення врожайності земель в залежності від типу оброблюваного грунту норма внесення аміачної селітри під пшеницю, ячмінь та інші сорти зернових може становити від 200 до 300 кг сухої речовини на 1 га.

Під ярі сорти засіб вноситься в весняний передпосівний період. Для озимих сортів пшениці та інших злакових практикуються нормативи 200 - 360 кг сухої речовини на 1 га. З внесенням в осінній період.


Підживлення озимої пшениці аміачною селітрою

Привабливість такої форми підживлення базується на тій обставині, що даний різновид добрив містить в своєму складі близько 34% азоту.

Крім того, азот має дві форми - амонійну і нітратну. Коренева система озимих сортів пшениці чудово поглинає цей хімічний елемент в обох формах.

Така форма підживлення озимих сортів вважається класичною. І показники зростання врожайності при поздневесенніе внесення фіксуються на рівні 0,9 - 1,0 ц / га.


Аміачна селітра. Норми внесення для інших культур

Широка поширеність даного агрохімікату послужила тому, що рослинницькі господарства практикують його застосування для всього спектру сучасних сільськогосподарських рослин.

Крім вищеназваних культур в якості основного засобу обробки земель азотнокислий амоній використовується при обробленні:

- Рапса (озимі сорти). Норма внесення 250 - 400 кг на 1 га, при осінній обробці земель;

- Рапса (ярові сорти). Норма 350 - 400 кг на 1 га в допосівного весняний період;

- Цукрового буряка. Норма 300 - 400 кг на 1 га.

Дізнатися ціну за тонну або купити аміачну селітру ви можете оптом в нашому магазині, скориставшись вигідною ціновою пропозицією інтернет-магазину ХімЕлемент і можливістю доставки в будь-який населений пункт України.

З інформацією про інші види селітри ви можете ознайомитися в статті: Селітра види і властивості

Поділитися: