15 лист.

Сульфат калію. Застосування, властивості і характеристики

Що таке сульфат калію?

Сульфат калію (формула K 2 SO 4) - це неорганічні речовини, калієва сіль сірчаної кислоти. Зовні виглядає, як порошкоподібна субстанція без запаху, утворена кристалічними частинками білого кольору з гірко-солоним смаком. Кристали речовини негігроскопічні, але чудово розчиняються у воді, нерозчинні в розчинах лугів, в сірководні, ацетоні і спиртах (нерозбавлених), слабо розчиняються в гліцерині.

У чистому вигляді в природі зустрічається вкрай рідко, єдиним мінералом, що складається з сірчанокислого калію (інша назва цього з'єднання) є Арканов.

Однак у великій кількості дана речовина міститься у великій групі інших калійвмісних мінералів: Глазер, каїніт, щёніт, Леон, лангбейніт та інших. Для індустріальних потреб сульфат калію видобувається в результаті промислової переробки названих мінералів.

Сульфат калію. застосування

Даний хімікат застосовується в декількох напрямках виробничої діяльності. Одним з цих напрямків є харчова промисловість.

Сірчистий калій використовується при виробництві продуктів харчування в якості харчової добавки з індексом Е515. Нерідко в групу цих харчових добавок включають ще й гидросульфат калію, він має подібні техніко-хімічними характеристиками.

Використовують цей компонент як емульгуючого агента при виробництві хлібобулочних виробів, безалкогольних напоїв, як солі для дієтхарчування.

Крім того, даний реактив може використовуватися в косметології, як компонент групи косметичних продуктів лікувального і декоративного призначення. Також використовується при отриманні квасцов, як флюс в металургійній промисловості і затребуваний в скляному виробництві.

Однак основною галуззю господарської діяльності, яка споживає сірчистий калій, є агропромислове виробництво. На неї припадає близько 90% цієї речовини, виробленого хімічною промисловістю.

Добриво сульфат калію - це надійне джерело калійвмісних речовин, застосовуваний для обробки різних ґрунтів сільськогосподарського призначення. Найбільш ефективно це добриво зарекомендувало себе на тих різновидах грунтів, в яких спостерігається дефіцит калію. Це дерено-підзолисті і торф'яні грунти. Однак може ефективно використовуватися і при обробленні чорноземних, каштанових, сероземних грунтів при комплексній обробці площ.


Сульфат калію, в складі якого немає хлорвмісних компонентів, ефективний при вирощуванні групи сільськогосподарських культур, чутливих до хлору. Це картопля, виноград, льон, цитрусові, тютюнові культури та інші рослини.

Корисний сульфат калію для томатів, завдяки його використанню поліпшується якість плодів, підвищується їх стійкість до хвороб, паразитам і іншим негативним факторам впливу.

Застосовують це добриво для вирощування тих аграрних культур, яким необхідна велика кількість калію. Це цукровий буряк та інші коренеплоди, соняшник, плодові дерева та інші.

Пропонуємо ознайомитися з нормами внесення даного добрива в інфографіку, представленої нижче.


Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує купити сульфат калію   на найвигідніших в Україні умовах, з доставкою в будь-який населений пункт нашої країни.

Цікаві публікації:

Добрива для будь-яких грунтів на всіх стадіях підживлення культур
Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Селітра види і властивості

Натрієва селітра. Застосування, властивості, характеристики

Поділитися: