23 жовт.

Карбамід (сечовина). Характеристики, застосування і норми внесення

Що таке Карбамід (сечовина)?

Карбамід (сечовина) - це діамід вугільної кислоти, хімічна речовина, що належить до групи амідів - органічних сполук, одержуваних з кисневмісних кислот, і мають у своєму складі аміногрупу (-NH 2), яка заміщає гідроксильну групу (ОН).

Хімічна формула карбаміду (сечовини) (NH 2) 2 CO. Дана речовина є першим в історії органічним продуктом, отриманим в лабораторних умовах з неорганічної сировини.

Зовні цей хімікат виглядає, як біла сипуча маса, утворена безбарвними гранульованими частинками, позбавленими ароматичних характеристик.

Частинки речовини добре розчиняються у воді, рідкому аміаку, помітно гірше розчиняються у метанолі, слабо розчиняються в етиловому спирті і ізопропанолі. Майже не розчиняються в етилацетаті і зовсім не розчиняються в хлороформі.

Даний продукт майже наполовину складається з азоту, його в складі карбаміду (сечовини) близько 46%. Крім того, в структурі даної речовини в незначній кількості представлена волога (близько 0,3%) і близько півтора відсотка біурета.

Карбамід (сечовина). застосування

Даний хімікат має цілий ряд напрямків використання у виробничо-господарських цілях. Його експлуатують в хімічному виробництві як сировину для виготовлення різних складів, що клеять, найбільш відомим з них є столярний клей.


Крім того, використовують сечовину в нафтохімії в якості компонента складного препарату, необхідного для депарафінізації нафтопродуктів.

А також затребуваний даний хімікат в ряді екологічних заходів, перш за все, пов'язаних з фільтрацією шкідливих промислових викидів в атмосферу.

Однак левова частка синтезованого в сучасній хімічній галузі карбаміду споживається сільським господарством. Причому, кілька речовини використовують в тваринницькому комплексі в якості присадки для кормів, що нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту у тварин (індекс добавки Е927b).

А більшу частину цього продукту споживає аграрна галузь сільського господарства, для якої даний продукт - це поширене азотне добриво.

Карбамід (сечовина), застосовується в якості надійного джерела азоту для широкого спектра аграрних культур.

Велика частка азоту, відносно низька ціна при високій ефективності використання, а також відсутність токсичних і вибухонебезпечних властивостей послужили тому, що даний хімікат виявився одним з найбільш поширених видів азотних добрив.

А наявність здатності розчинятися у воді послужило тому, що даний засіб сільськогосподарської хімії може бути ефективно використано в якості основного добрива для зернобобових, олійних та інших рослин, і, крім того, для обприскування при підгодівлі рослинних культур на більш пізніх вегетаційних етапи в житті рослини.


Також використовується для прискорення росту культур, завдяки чому є початковим етапом формування паростка вдається пройти швидше і впевненіше, сформувавши якісне і стійке до більшості негативних факторів впливу рослина, в найкоротші терміни.

Ранньовесняне обприскування саду карбамідом (сечовиною)

Незабаром після сходження снігу настає пора першої передсезонної обробки садових дерев. Крім підживлення азотом у цієї процедури є ще кілька найважливіших функцій. Так, обробляючи дерева водним розчином карбаміду, вдається досягти:

- Більш високого рівня стійкості дерев по відношенню до різних захворювань плодових дерев (парша та інше хвороби);

- Більшої стійкості щодо шкідників саду;

- Затримки раннього цвітіння дерев при ще існуючу загрозу ранніх заморозків.


В цьому випадку готують водний розчин з таким складом:

- Карбамід - 700 г,

- Мідний купорос - 50 г,

- Вода 10 л.

Отриманий розчин потрібно розпорошити на гілки і стовбури дерев.

Норма внесення карбаміду (сечовини) при посадці моркви та інших овочевих культур

Оскільки сечовина може використовуватися в якості основного засобу обробки для багатьох сільськогосподарських рослин, то її застосовують ранньою весною в комплексі Передпосадкових заходів, при підготовці посадки овочів і коренеплодів.

При цьому норми внесення рекомендуються на рівні 15 - 20 г сухої речовини на 1 м² посадок. Такі нормування прийнятні для наступних рослин:

- Картопля;

- Капуста;

- Буряк;

- Морква.


Добриво вносять в грунт при невеликій глибині культивації з обов'язковою наступною закладенням.

Підживлення пшениці карбамідом. норма внесення

При вирощуванні зернових важливою умовою отримання якісного і багатого врожаю є своєчасне насичення рослин таким важливим елементом харчування, як азот.

Як джерело азоту багатьма господарствами використовується сечовина. Низька вартість цього добрива чудово поєднується з високою ефективністю діючої речовини.

Серед всіх практикуються на сьогоднішній день в господарствах різновидів внесення коштів сільськогосподарської хімії в якості елемента підживлення більш ефективною вважається листкове підживлення озимої пшениці карбамідом.

Пов'язано це з тим, що прикоренева форма підживлення сечовиною показала низький рівень ефективності. Так як, при такому внесення спостерігаються великі втрати азоту, пов'язані з підвищеною активністю уробактерій в грунтах, що розкладають азотовмісні речовини, що призводить до низького рівня насичення азотом рослин.

І саме великі втрати змушують вдаватися до помітно більш дієвою позакореневого підживлення озимої пшениці карбамідом. Норми внесення та інші практичні показники ми розглянемо трохи нижче, а зараз більш детально розглянемо переваги підживлення саме в такій формі.

Ці переваги пов'язані з малими втратами азоту, при його розпилюванні по листовим поверхонь рослини. Азот в структурі даного добрива міститься в амідній, добре засвоюваній рослинами формі і більш зручною для вбирання через лист.


При отриманні рослинами харчування через листову поверхню, сечовина не пошкоджує лист, а навпаки, відновлює його властивості, омолоджує клітини, допомагає розщеплювати білок.

Для цих цілей використовуються операції підживлення культури, вироблені в такий спосіб із застосуванням карбаміду, внесеного в наступних дозах:

- Першу підгодівлю вносять на стадії кущіння, при ще досить низьких середньодобових температурах (на рівні 5 ° С), при цьому проводять обробку культур водним розчином карбаміду з концентрацією в межах 15 - 20%. Норми витрати розчину можуть відрізнятися в залежності від показників густоти стебел;

- Другу обробку призначають на другу половину квітня, в цей час відбувається важливий процес закладки майбутнього врожаю.

Завдяки застосуванню джерел азоту вдається збільшити кількість продуктивних пагонів, зробити позитивний вплив на формування колоса.

Для цих цілей також використовують водний розчин карбаміду, що готується в пропорції 10 - 12%;

- На ще більш пізніх етапах проводять третю й останню обробку пшениці водним розчином карбаміду, концентрація якого витримується на рівні 6 - 8%.

Більш наочно з інформацією по нормам внесення можна ознайомитися в інфографіці, представленої нижче.


Якщо ви все ще шукаєте відміну сечовини від карбаміду, то марно витрачаєте час, адже карбамід і сечовина це одне і те ж!

Компанія ХімЕлемент пропонує карбамід сечовину купити в Україні від 1 тонни або дізнатися ціну за тонну на цій сторінці .

Робимо знижки оптовим покупцям! Зв'язатися з менеджерами Ви можете за телефонами, вказаними на сайті або замовивши зворотний дзвінок.

Цікаві статті:

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги та застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Добрива для картоплі навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Поділитися: