28 лист.

Кальцинована сода. Застосування, властивості і характеристики

Що таке кальцинована сода?

Кальцинована сода - це мелкодісперсная порошкоподібна маса, що складається з дрібних, білих, кристалічних частинок. Дана речовина є натрієвої сіллю вугільної кислоти. Ароматичних властивостей не має, смак нейтральний, з присмаком солоноватого. У воді розчиняється (в гарячій розчиняється інтенсивніше і в більшій кількості). З водою не взаємодіє, але при зіткненні виділяє деяку кількість теплової енергії.

Кальцинована сода (формула Na 2 CO 3) розчинна також в гліцерині, не розчинна в ацетоні, сірковуглецю, слабо розчиняється в спиртах.

У природному середовищі міститься в структурі деяких мінералів, таких як натрій, термонатрит, трону (або єгипетська сіль), нагколіт і Давсон.

Чим відрізняється кальцинована сода від харчової соди

Під загальною назвою «сода» зазвичай розуміють групу елементів, утворених в результаті взаємодій вугільної кислоти з іншими речовинами. У цю групу можуть входити підстави (гідроксид натрію, або сода каустична), солі (кальцинована сода і гідрокарбонат натрію). Загальним для цих речовин є обов'язкова наявність натрію в їх складі.

Часто кальциновану соду плутають з харчовою содою. Однак це принципово різні речовини з різним хімічним складом і з помітно відрізняються властивостями.

Обидва ці речовини застосовуються в харчосмакова виробництві і мають однакові функції в харчових продуктах. Вони потрібні в якості розпушувача для тіста, як регулятор кислотності і емульгатор. Група цих речовин в продуктах харчування позначається однаковим індексом Е500.


Однак, досить сильно різниться застосування цих речовин в інших галузях господарської діяльності.

Кальцинована сода, і її застосування

Це з'єднання широко використовується в найрізноманітніших сферах виробництва і затребуване в повсякденному житті в найрізноманітніших аспектах.

Застосування кальцинованої соди в побуті

Цей хімікат є найпростішим і водночас дуже ефективним миючим і миючим засобом. При цьому в якості засобу для чищення карбонат натрію можна використовувати, як в чистому вигляді, так і в різних сумішах і в поєднанні з іншими препаратами аналогічного призначення.

Відомі також властивості цієї речовини, як високоефективного розчинника різних вапняно-сольових відкладень. Як правило, такі відкладення накопичуються на різних нагрівальних елементах електричних приладів, на стінках посуду і інших побутових приладах. На цьому її властивості грунтується застосування кальцинованої соди в пральних машинах.

Цей хімікат чудово справляється з накипом на нагрівачах, запобігаючи виходу електроприладу з ладу.


Також популярна кальцинована сода, як просте і дієвий засіб для прочищення труб. Цей хімікат розчиняє всі різновиди засмічень в каналізаційних трубопроводах, різні жирові нашарування в них і інші забруднення.

А також використовують цей реактив в рослинництві. Зокрема, застосування кальцинованої соди в городі дозволяє провести ефективну профілактику захворювань рослин і позбутися від багатьох шкідників.

Застосування в промисловості кальцинованої соди

В індустріальних цілях застосовують даний реактив в таких галузях виробництва:

- у виготовленні скляної продукції. У цій галузі карбонат натрію застосовують в якості присадки для отримання спеціальних різновидів скла;

- у виробництві миючих засобів. Найширший номенклатура такої продукції містить кальциновану соду;


- металургійне виробництво. Карбонат натрію застосовують для десульфатізаціі доменних чавунів;

- харчова галузь. Використовується, як емульгуючий агент, розпушувач для тіста і регулятор кислотності продукту.

А також даний хімікат застосовується для пом'якшення води, використовуваної в технічних цілях.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує купити кальциновану соду марки А і марки Б в Україні в нашій торговельній мережі на найбільш вигідних для вас умовах.

Поділитися: