25 січ.

Яким добривом підгодувати огірки в теплиці і на відкритому грунті

Огірок - це давно прижився овоч в нашому раціоні, як наслідок, поширений продукт сучасного сільськогосподарського виробництва. Вирощують їх і величезні фермерські господарства, і городники-любителі. Немає універсального зводу правил того, як необхідно вирощувати цей овоч. Однак деякі загальні питання ми постараємося висвітлити в даній статті: що потрібно зробити обов'язково, чого не варто робити, коли ви вирощуєте огірки, які мінеральні добрива краще віддати перевагу, на яких етапах вегетативного періоду і так далі.

Підживлення огірків. Які добрива та коли використовувати

Практика показує, що починати удобрювати огірки бажано з моменту вирощування розсади. І підгодовувати рослина потрібно протягом усього його періоду життєдіяльності.

Відомо, що на початкових етапах росту і розвитку огірковий кущ особливо інтенсивно споживає азот, який потрібен йому для формування кореневої системи, накопичення зеленої маси, і допомагає закласти надійний фундамент. Азот споживається з гумусу і є обов'язковим компонентом будь-якого грунту, на якому може виростати культура. Однак, не існує таких грунтів, які не потрібно підгодувати цим хімічним елементом.


Азотні добрива для огірків - це:

- традиційно аміачна селітра - один з найбільш популярних джерел азоту для рослинницької галузі.

- сульфат амонію або амоній сірчанокислий - високоефективний вид добрив, чудово проявляє себе в самих різних погодних умовах і кліматичних зонах.

- сечовина для підгодівлі огірків. Цей вид підгодівлі, багатий вмістом азоту (його в мочевине близько 47%), закладають в грунт і поставляє азот безпосередньо до коренів формується рослини, вкрай необхідний для рослини.

- кальцієва селітра містить не тільки необхідний рослині азот, але і найважливіший мікроелемент - кальцій.

Але незважаючи на те, що ми зробили акцент на важливості азоту саме на початкових етапах розвитку, даний хімічний елемент необхідний огіркам протягом усього періоду росту і плодоношення. Однак, не варто перегодовувати рослину азотом. Наслідками цього можуть бути надмірний ріст і набір зеленої маси на шкоду квітам і подальшим плодам.

Починаючи з того моменту, коли рослина викидає батоги, воно починає відчувати гостру потребу в калії. Наслідками нестачі калію є жовтизна листя, їх згортання всередину і нерідко наступним етапом стає відмирання листа. Щоб цього уникнути, необхідні калійні добрива для огірків. Це можуть бути:

- хлористий калій - ефективне добриво, що містить близько 60% калію в легко засвоюваній рослинами формі.

- калій сірчанокислий - універсальне добриво, чудово себе зарекомендував, як на відкритих ґрунтах, так і в тепличних господарствах.

- калійна селітра - комплексне добриво, що містить не тільки калій в достатній кількості, але і азот в нітратній формі.

- калимагнезия - добриво, до складу якого входить також і магній - один із найважливіших мікроелементів, необхідних огіркам і іншим сільськогосподарським культурам.


Крім того, починаючи з ранніх етапів життєдіяльності ще молодого огіркового куща, йому необхідний фосфор. При нестачі фосфору не зможе якісно розвиватися коренева система рослини, буде чахлим і нестійким стебло і незадовільно виглядає листова маса. А також недолік цього хімічного елемента негативно позначиться під час цвітіння і зав'язування плодів.

Фосфорні добрива для огірків:

- суперфосфат - гранульоване водорозчинне добриво, містить 26% фосфору, може вноситися, як гранулами під закладення, так і рівномірно у вигляді водного розчину.

- фосфоритне борошно - дрібнодисперсний порошок бурого кольору, продукт переробки гірських порід служить надійним і якісним джерелом фосфору для рослин.

- діаммофоска - комплексне добриво, що містить всю трійку головних хімічних елементів - азот, фосфор і калій.

- монофосфат калію - понад концентроване речовина з підвищеним вмістом фосфоровмісних компонентів (близько 50%) і калійвмісних з'єднань.

Широко застосовуються також в господарствах комплексні добрива для огірків. Це можуть бути вже названі діаммофоска, а також нітроамофоски , всілякі тукосуміші , склад яких може бути ідеально підібраний до конкретних умов застосування з урахуванням всіх особливостей оброблюваної грунту, сорти огірків, сезонності та інших факторів.

Названі речовини чудово проявили себе для всіх сортів вирощуваних огірків. Етіудобренія на відкритому грунтепоказалі себе настільки ж ефективно, як і при парниковому використанні. Принципової різниці між їх використанням при одному або іншому типі овочівництва, практично, не існує.


Немає будь-яких протипоказань щодо застосування зазначених коштів, не існує різниці в дозуваннях. Єдиним більш-менш помітним відмінністю може бути та обставина, що будь-які овочі на відкритих ґрунтах можна піддавати живить обробці рідше. Тому, відповідно, процедура додаткового добрива огірків в теплиці проводиться протягом вегетативного періоду частіше на 1 - 2 рази щодо того, скільки разів підживлення вноситься в умовах відкритого грунту.

Добриво для огірків в період плодоношення

Метою всіх землеробських заходів є отримання врожаю. Однак навіть в той час, коли вже може розпочатися збір врожаю, тобто, огіркові кущі вже відцвіли, оформилася зав'язь, і навіть почали з'являтися перші плоди, абсолютно не означає, що в цей час необхідно відмовитися від добрива овочів. Своєчасна підживлення плодоносному культури тільки поліпшить знімаються плоди, зробивши їх якісніше, а урожай рясніше.

Для цих цілей рекомендується склад, що включає 4 частини суперфосфатів, 1 частина калійної солі, 3 частини аміачної селітри. Приготовану суміш закладають в неглибокі борозни вздовж рядів огірків під наступне закладення. Існують на сучасному ринку сільськогосподарської хімії та інші (нерідко вже готові спеціалізовані суміші), призначені для даного виду обробки.

Огірки. брак добрив

Огірок хоча і вважається відносно невибагливої культурою, тим не менш, недолік будь-якого елементу підживлення негайно позначається і на зовнішньому вигляді самої рослини і на його плодючості. На ранніх стадіях розвитку про проблеми з підживленням можуть свідчити такі фактори, як забарвлення листа, слабке цвітіння, мала кількість зав'язі і інші фактори. А на етапі плодоношення про проблеми з необхідною кількістю поживних речовин свідчить форма огірків. При нестачі добрив плоди будуть неправильної геометричної форми, надмірно вигнутими, можуть бути слабо розвинені передня або задня частина плода або стоншена середній ділянку.

На що слід звертати увагу. Про що «сигналізує» форма огірка

Більшість сільськогосподарських рослин реагує на брак певних елементів живлення різними зовнішніми проявами. Огірок в цьому сенсі не є винятком. Розберемо найбільш поширені випадки при вирощуванні цього овоча:

- форма плоду схожа на грушу (або на лампочку). Як правило, виявляється більш тонкої та частина огірка, яка ближче до плодоніжки. В цьому випадку рослині не вистачає калію. Про аналогічну проблему сигналізує гачкоподібне форма огірка. Шляхи подолання цих недоліків очевидні - додаткове внесення речовин-джерел калію.

- більш тонкий передній ділянку у плода в порівнянні потовщенням біля плодоніжки. Така форма у огірків означає, що для планомірного зростання і розвитку їм не вистачає азоту. Отже, необхідне підживлення азотовмісними речовинами.

- в смаку огірка рясніють відтінки гіркоти. Значить, рослинам не вистачає поливу. У деяких випадках аналогічна реакція плода на різкий контраст між денними і нічними температурами. Подолати ці неприємності можливо за допомогою збільшення рясності і тривалості зрошувальних заходів.

Також, не варто забувати про користь комплексних добрив. Отримання культурою всього комплексу поживних речовин в більшості випадків сприяє завчасному попередженню можливих дефектів у майбутнього врожаю.


Цікаві публікації:

Селітра види і властивості

Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги і застосування.

Нітрат калію. Застосування. Формула. Характеристики

Поділитися: