21 сер.

Калієва селітра. Застосування, властивості, характеристики

Що таке калієва селітра

Калієва селітра (формула KNO 3) - це натрієва сіль азотної кислоти. Неорганічне речовина (інші назви: нітрат калію, індійська селітра, селітра калійна) в звичайному вигляді представляє із себе порошкову масу, що складається з напівпрозорих кристалічних частинок без виразних ароматичних властивостей, в деяких випадках кристали можуть мати легкий жовтуватий або сіруватий відтінок.

Частинки речовини стабільні, гігроскопічні, добре розчиняються у воді. З'єднання не відноситься до числа токсичних для людського організму реактивів.

Видобувають даний хімікат за допомогою переробки мінералу нітрокаліта, перші родовища якого були виявлені на території Ост-Індії, звідки і пішла одна з назв речовини - індійська селітра.

Має сильні окислювальні властивості, внаслідок чого нітрат калію здатний активно реагувати з горючими речовинами, найчастіше окислювальна реакція може бути дуже бурхливою і супроводжуватися вибухом. Нерідкі випадки, коли суміші, до складу яких входить даний інгредієнт, здатні самозайматися при певних умовах.

Калієва селітра. застосування

Наявність у індійської селітри сильних окисних властивостей послужило тому, що цей хімікат виявився обов'язковим компонентом різних вибухових речовин і піротехнічних засобів. З його використанням проводиться димний порох, додається селітра в, так зване, карамелеве паливо - пальне, яке використовується для реактивних ракетних двигунів.

Крім того, нітрат калію використовується в якості присадки для виробництва скла, необхідної для отримання деяких сортів скла, що мають специфічні властивості і окремі області застосування.

А також затребуване речовина в деяких галузях металургійного виробництва, зокрема, з використанням селітри, як окисляє компонента, пов'язана промислова переробка нікелевої руди.

Крім цього, калійна селітра є офіційно зареєстрованою харчовою добавкою (індекс Е252) з функцією консерванту. Селітра сама по собі не має ні антибактеріальними, ні антисептичними властивостями, але, будучи введеної до складу деяких продуктів харчування, сприяє утворенню в них калію нітриту - сильного антисептика широкого спектру дії.

Із застосуванням цього консерванту виробляються різні м'ясні і ковбасні вироби, морепродукти і рибна продукція.

Однак левова частка даного хімікату споживається аграрною галуззю сільського господарства в якості добрива. Калієва селітра, склад якої містить два найважливіших хімічні елементи, необхідних для живлення рослин (близько 13% азоту і близько 40% калію) є ефективним добривом для широкого спектру сільськогосподарських культур, чудово зарекомендували себе на всіх різновидах грунтів сільськогосподарського призначення.

Зручна водорозчинна форма полегшує процес внесення речовини в грунт і засвоєння його рослинами. Малий вміст баластних компонентів і низький рівень вмісту хлористих сполук в його складі істотно розширюють спектр культур, для обробки яких даний вид підгодівлі може ефективно застосовуватися.

Використання калієвої селітри сприяє швидкому зростанню і зміцненню кореневої системи рослини, а також зміцнює імунітет, підвищує стійкість культур при негативних кліматичних впливах на них. Благотворно впливає на врожайність рослини, збільшуючи його кількісні та якісні показники.

Калієва селітра. норми внесення

Властивості даного добрива передбачають можливість кореневого і позакореневого внесення. В якості первинної обробки рекомендується весняне передпосівне внесення з витратою речовини на рівні 20 г на 1 м² оброблюваної площі. Більш детальна інформація вказана в інфографіку, представленої нижче.


Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість всім своїм покупцям калиевую селітру купити в Україні   за найвигіднішими цінами, скориставшись при цьому можливістю швидкої і точної доставки в будь-який населений пункт будь-якого регіону нашої країни.


Цікаві статті:

Вапняно аміачна селітра 27%. Властивості, характеристика і застосування

Добрива для будь-яких грунтів на всіх стадіях підживлення культур

Кальцієва селітра для томатів. Висаджувати розсаду. плодоутворення

Селітра види і властивості

Поділитися: