25 вер.

Добриво Калимаг. Характеристика. Норми внесення речовини

Що таке калимаг?

Добриво калимаг - це популярний в господарствах агропромислового комплексу препарат, який використовується для підвищення родючості орних земель. Виробництво калімаг індустріальними методами здійснюється за допомогою дроблення і просіювання переробленої мінеральної породи - карналіту.

Сировина для отримання даного добрива - це розплавлений і зневоднений карналіт, що піддався електролітичної обробці.

Випускається калимаг у вигляді сипучої маси, яка може бути утворена або дрібнокристалічний, або гранульованими частинками різного відтінку. Колір частинок речовини може змінюватися в діапазоні від сірого (різного ступеня насиченості) до світло-рожевого.

Калимаг. склад

За своїм складом цей хімікат представляє собою суміш солей сірчаної кислоти і деякої кількості домішок.

Приблизна хімічна формула калимаг в спеціальній літературі представляється в наступному вигляді - K 2 SO 4 * MgSO 4.

При цьому в найбільшій кількості в складі хімікату представлений сульфат калію, який може мати різну процентну частку в структурі даної речовини.

Залежно від змісту цього компонента виділяють різні марки добрива. Так, наприклад, калимаг 28% містить близько 28% калійвмісних компонентів, відповідно, калимаг 30% має близько тридцяти відсотків калієвої солі, а калимаг 42% - сорок два відсотки сполук калію.

Крім того, в складі даної речовини також представлений сульфат магнію. Його частка може становити до 18%. Обов'язково присутні сполуки кальцію (в кількості, що не перевищує півтора відсотка), і НАТРІЙ продукти, а також деяка кількість сполук сірки (в деяких випадках частка цих речовин може доходити до 18%).

Калимаг. застосування

Дане добриво відносять до групи калійних добрив, що застосовуються для обробки всіх типів грунтів сільськогосподарського призначення. Найбільшу ефективність даний препарат показав на грунтах з легким механічним складом.

До цього типу грунтів відносять піщані ґрунти і супіски, а також легкі суглинки. Однак застосовують їх і на грунтах інших різновидів: на торф'янистих, підзолистих і інших грунтах. Ці землі характеризуються дефіцитом поживних елементів, що становлять основу даного добрива - калієм і магнієм. Тому підживлення грунтів хімічними сполуками, що включають ці елементи, завжди актуальна.

Крім того, потрібно відзначити, що калимаг відносять до числа безхлорних добрив. І існує група рослин, так званих, хлорофобов, тобто, негативно реагують на достаток хлору в грунтах, на яких їх вирощують.


До групи цих рослин відносять картоплю, помідори, льон, виноград та інші культури. З цієї причини калимаг відмінно підходить в якості замінника таких джерел калію, як хлористий калій і інші містять хлор препарати.

Його успішно застосовують при вирощуванні картоплі, також це високоефективне добриво для зернобобових, овочевих і коренеплідних рослин.

При вирощуванні капусти та інших культур сімейства хрестоцвітних необхідна додаткова підживлення сполуками сірки, якими багатий цей хімікат. Застосовують його в якості добрива для олійних культур, для кормових, садових дерев і інших сільськогосподарських рослин.


Крім відсутності хлорвмісних компонентів істотні переваги даного добрива є:

- слабка вираженість гігроскопічних властивостей, що дозволяє зберігати добриво в складських умовах протягом тривалого часу без злежування і втрати якості;

- розчинність в воді. В результаті дане добриво можна вводити разом з поливною водою;

- низький рівень міграційної поживних речовин. Завдяки чому рослини можуть протягом досить тривалого проміжку часу ефективно насичуватися ними після введення хімікату в грунт;

- всі поживні елементи містяться в зручній і добре засвоюваній рослинами формі.

Інструкція по нормам внесення

Кількість внесеного речовини залежить від безлічі факторів, найважливішим з яких можна визначити механічний склад грунтів, на яких воно застосовується.

Так, для легких земель (піщані і супіски, а також легкі суглинки) рекомендовано весняне внесення, при цьому рекомендуються такі норми - 100 г на 10 м².

А для більш важких грунтів (глинозем та інше) прийнята осіння підживлення грунту в кількості до 200 г на 10 м² оброблюваних площ.

При цьому при обробці грунтів закритого типу рекомендується введення 50 г на 10 м².

Крім основного внесення, із застосуванням калимаг практикуються додаткові підживлення, норми вводиться речовини для яких вже залежать від конкретної оброблюваної культури.

Так для, огірків практикують весняну підгодівлю грунту і підживлення на більш пізніх вегетативних етапах. Перший раз протягом двох тижнів після висадки вносять 200 г речовини на 1 сотку, другий раз - 400 г на 1 сотку.

Для помідорів в якості підгодівлі використовують водний розчин речовини з розрахунку 20 г на 10 л води, розпорошується по листовим поверхонь рослини.

Для коренеплодів (морква, буряк) додатково вводять по 30 г калимаг на 1 м² оброблюваної площі.

Для картоплі вводиться Підкормові доза добрива на рівні 5 г на кожен кущ.

Для малини та інших ягідно-кущових культур дане добриво вводять, так званим, стрічковим методом - в канавки уздовж грядок з подальшим закладенням. При цьому норма - 150 г на 10 м² посадок.

Декоративні рослини і квіти. Вноситься по 20 г добрива на 1 кущ (троянди та інші кущові рослини) або на 1 дерево (декоративні хвойні породи) під корінь з подальшим закладенням.

Добриво винограду проводиться водним розчином калимаг протягом періоду дозрівання ягід. Розчин готується з розрахунку 20 г речовини на 10 л види і рекомендовано три обробки протягом сезону.

Більш наочно, інформація по нормам внесення представлена в інфографіку нижче.


Дізнатися ціну на калимаг за тонну або купити добриво калимаг в Україні ви можете на цій сторінці .

Цікаві статті:

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги та застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Добрива для картоплі навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Поділитися: