30 лип.

Добрива групи КАС. Властивості, характеристика і застосування

Що таке КАС?

КАС - це карбамідно-аміачна суміш, універсальне рідке добриво, багате джерело азоту для всіх груп сільськогосподарських рослин. Єдина різновид добрив, що містить в своєму складі азот одночасно у всіх трьох формах - амидной, нітратної та аммонийной.

При цьому форми азоту здатні переходити з однієї в іншу, забезпечуючи необхідне живлення оброблюваних культур на кожному етапі дозрівання.

Властивості і характеристика добрива групи КАС

Зовні КАС виглядають, як прозорі рідкі субстанції з легким жовтуватим відтінком різного ступеня насиченості (в деяких випадках виразних колірних характеристик у речовини може не бути).

Сумарний вміст азоту в залежності від марки добрива у даної групи речовин може становити від 28 до 32%.

Тобто, близько третини обсягу внесеного речовини становлять азотовмісні компоненти, представлені в легко усваиваемом рослинами вигляді.

Безумовними перевагами добрив цієї групи є:

- рідка форма поставки. Це забезпечує простоту і рівномірність внесення на оброблювані площі і легкість вбирання в грунт після введення;

- універсальність. Це властивість дозволяє з успіхом застосовувати КАС на всіх різновидах орних грунтів, у всіх кліматичних зонах, включаючи посушливі регіони;

- тривалий період дії після внесення;

- можливість внесення одночасно з іншими засобами підживлення культур, сумісність з іншими засобами сільськогосподарської хімії (пестицидами, гербіцидами і додатковими мікроелементами);

- економічність. Низька вартість одночасно з простотою введення і можливістю полегшити технологію обробки;

- зручність зберігання;

- відсутність потреби в складному спеціальному обладнанні, необхідному для безпосереднього внесення КАС в грунти;

- відсутність біурета, побічного хімічного продукту синтезу сечовини з ознаками токсину;

- низький рівень втрат азоту при внесенні речовини. Загальна кількість втрат азоту при внесенні КАС складе близько 10%, для порівняння, при використанні гранульованих добрив втрати можуть доходити до 40%.

Сучасна хімічна промисловість випускає карбамідно-аміачні суміші трьох марок.

КАС 28 - це суміш із загальним вмістом азоту 28%. При цьому речовина містить близько 40% аміачної селітри, 30% сечовини і 30% води.

КАС 30 характеризується вмістом азоту 30%, 42% аміачної селітри, 33% сечовини, 25% води.

У структурі КАС 32 міститься 32% азоту, 45% аміачної селітри, 35% - сечовини, 20% води.

Є ще одна важлива характеристика, яка в багатьох випадках визначає область застосування і потреба в конкретній марці добрив цієї групи - це температура, при якій відбувається кристалізація суміші.

У КАС 28 замерзання відбувається при -17 ° С, у КАС 30 -9 ° С, а у КАС 32 це 0 ° С.

З цього показника видно, що більш морозостійким є добриво першої марки, отже, саме воно більш переважно до використання в морозну погоду і зберігання в зимових умовах.

Очевидно, що внесення такого добрива під озимі сорти зернових більш раціонально при роботах, вироблених в осінній період при ймовірних ранніх заморозках, або ранньою весною, коли сніг ледь зійшов. Інші марки кращі в м'якших погодних умовах.

Добрива групи КАС і їх застосування

Речовини, що належать до цієї групи добрив, з успіхом застосовуються на всіх типах орних грунтів і для обробки всіх різновидів сільськогосподарських культур. Особливо ефективно вони показали себе при використанні для злакових.


Крім того, властивості даних добрив дозволяють застосовувати їх при вирощуванні кукурудзи, всієї номенклатури коренеплодів, ріпаку, олійних культур і так далі.

Способи внесення добрив групи КАС

Для КАС практикується кілька способів внесення:

- прикореневій, коли добриво вноситься в період передпосівної обробки рівномірним розподілом по оброблюваної площі;

- позакореневого. Це підживлення вже підросли і формуються рослин в більш пізній вегетаційний період. При цьому способі підгодівлі існує важливе обмеження щодо застосування КАС. Їх не можна вводити в спекотні сонячні дні через те, що є ризик виникнення опіків на листкової поверхні. Зазвичай для цих цілей рекомендуються прохолодні (температура нижче 20 ° С) похмурі дні, вечори після заходу сонця, або ранній ранок.

Добрива групи КАС. норми внесення

Дозування, необхідна для внесення, залежить від сорту оброблюваної культури, часу і способу внесення, від типу внесених попередніх добрив та інших факторів.

Оскільки дана група добрив найчастіше використовується для зернових, на їх прикладі і розглянемо необхідні дози і нормування речовини.

Перше введення для озимих зазвичай практикують навесні після повного сходу снігу в період відновлення їх вегетації. В цей час їх вносять у кількості 30-60 кг д.р. (Діючої речовини, в нашому випадку - азоту) на 1 гектар площ.

Далі в період кущіння вноситься ще близько 15-20 кг д.р. на 1 га у вигляді водного розчину в співвідношенні 1: 1.

Пізніше можливе застосування КАС при обробці посівів іншими різновидами сільськогосподарської хімії (гербіциди, інсектициди і так далі) з розрахунку 3-5 кг азоту на 1 га.

Для ярих культур рекомендовано внесення 80 кг Д.В на 1 га в період передпосівної культивації. При підживленні КАС норма встановлюється рівні 10-20 кг д.р. на 1 га.

При цьому рекомендується вводити добриво у вигляді водного розчину в співвідношенні з водою 1: 4.

Нагадаємо також про неприпустимість використання КАС при позакореневому способі внесення в спекотні дні.

Більш наочно, норми внесення добрив групи КАС представлені в інфографіку.


Оптово-роздрібна торговельна мережа інтернет-магазину ХімЕлемент надає можливість купити добрива групи КАС   оптом в Україні зі знижкою і доставкою в усі регіони країни.

Цікаві статті:

Рідкі комплексні добрива (ЖКП). Склад, переваги та застосування

Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Добрива для картоплі навесні

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Поділитися: