16 сер.

Трибутилфосфат. Застосування, властивості і характеристики

Що таке трибутилфосфат?

Трибутилфосфат - це трібутіловий ефір фосфорної кислоти, що належить до класу органічних фосфатів. Рідке, трохи масляниста речовина, світле і прозоре, що не має виразних ароматичних властивостей.

характеристики трибутилфосфату

Стабільне хімічна сполука, не схильне до мимовільного розпаду, окислювальним процесам, інертно при взаємодії з кислотами, основами та іншими речовинами. Гідролізу не береться.

З водою змішується слабо, але розчиняється в різних органічних розчинниках. У звичайних умовах кипить при + 289 ° С, при кипінні розкладається.

Чи не є пальним і самозаймається реактивом. Відноситься до числа ефективних розчинників, що зумовило поширеність хімікату в різних сферах виробничої діяльності.

Господарські галузі, де використовують даний реактив

Застосовується трибутилфосфат, як уже було сказано трохи вище, найчастіше в якості розчинника для різних хімічних сполук.

З його використанням розчиняють нитроцеллюлозу, велику групу барвників, що застосовуються в галузі друкарства, різні лакофарбові матеріали (в тому числі також і фарби для флексографії і літографії).


Експлуатують дану речовину також і в якості пластифицирующего компонента для полівінілхлориду, каучуків натурального і синтетичного походження, синтетичних смол і інших речовин.

Застосовується при виробництві засобів сільськогосподарської хімії, зокрема, для виготовлення широкої номенклатури гербіцидів і пестицидів.

Крім того, існує ще ряд напрямків техніки, де може застосовуватися не тільки даний реактив в чистому вигляді, але і речовини, що містять трибутилфосфат. Властивості цього з'єднання (зокрема, відсутність горючості, хімічна інертність та інше) дають можливість застосовувати його в якості пеногасителя в целюлозно-паперовій галузі, в аналітичній хімії, і прикладних хімічних галузях, наприклад, при виділенні трансуранових компонентів із складних сумішей.

Крім того, з його використанням витягуються залишки металів з відпрацьованого палива для ядерних реакторів.

А також трибутилфосфат використовується при виготовленні групи рідин технічного призначення. Це можуть бути гідравлічні рідини, різні мастильні матеріали та інше.

Затребуваний цей хімікат і в теплотехніці. Його низька температура замерзання і висока температура кипіння дозволяє з його використанням виробляти деякі види рідинних теплоносіїв і антифризів.

Трибутилфосфат. клас небезпеки

Речовина відрізняють сильні дратівливі властивості при попаданні на шкірні покриви людини. Також небезпечні його випаровування, подразнюють слизові оболонки органів зору та дихання.

Гранично допустима концентрація парів цієї речовини в межах виробничих приміщень встановлена на рівні 2,5 мг / м³.


Як наслідок, практичне використання реактиву на виробництві повинно супроводжуватися використанням індивідуальних засобів захисту (шкірних покривів і органів дихальної системи), дотримання правил техніки безпеки і наявністю в виробничих приміщеннях ефективних вентиляційних систем.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім своїм покупцям скористатися перевагами нашої торгової мережі та купити трибутилфосфат в Україні на найвигідніших умовах з можливістю доставки по всій країні.

Поділитися: