27 черв.

Етанол. Застосування, властивості і характеристики

Що таке етанол?

Етанол - це органічна речовина, одноатомний спирт, продукт природного бродіння органіки. Затребуваний у цілому ряді напрямків виробничих галузей.

Також відомий під такими назвами: етиловий спирт, алкоголь, метілкарбінол і винний спирт.

Етанол (формула C2H5OH) знаходиться в ряду одноатомних спиртів на другій позиції і принципово відрізняється від першого члена цього ряду - метанолу (формула CH3OH), речовини з сильними токсичними властивостями.

Етанол. Фізичні властивості

Прозора, легка і досить летюча рідка субстанція, що володіє дуже характерним різким запахом. Продукт на смак різкий, сильно пекучий, має деякий трохи солодкуватий присмак. Горючий, ознак самозаймання не проявляє, але легко займистий при будь-якому зіткненні з відкритим вогнем.

Має властивості високоефективного розчинника. Змішується з багатьма органічними і неорганічними речовинами.

Температура кипіння реактиву 79 °С. Помітно легше води, перебуваючи у відкритій тарі, рясно випаровується, поширюючи характерний спиртовий запах.

Пари речовини також горючі, утворюють з атмосферним повітрям пароповітряні суміші, легкозаймисті, загоряння яких при певних концентраціях можна порівняти з вибуховим ефектом.

Етанол. Хімічні властивості

Дана речовина належить до групи хімічно активних реактивів, має аналогічні властивості як і класу кислот, але вираженими в кілька менш яскравій формі.

Проте, етанол взаємодіє з представниками групи лужноземельних металів. Результатом такої взаємодії є утворення етілату (хімічні сполуки, які за структурою схожі на класичні солі).

При певних умовах вступає у реакції з карбоновими кислотами, утворюючи при цій взаємодії складні ефіри.

А також окислюється до щавлевої кислоти, ацетальдегіду і оцтової кислоти.

Етиловий спирт реагує з сірчаною кислотою (у її концентрованому вигляді), при цьому, при підвищенні температури умов взаємодії до 120 °С утворюється діетиловий ефір.

А якщо температуру, при якій буде відбуватися ця взаємодія, довести до 350 - 500 °С, то утворюється етилен.

Сфери використання етилового спирту

Застосовується етанол у багатьох напрямках господарської діяльності. З них, мабуть, найбільш відомою і традиційною є харчова промисловість.

Спирт етанол можна вважати основою всієї номенклатури алкогольних виробів. Власне кажучи, свою назву ця продукція отримала завдяки цьому найважливішому компоненту.

А також етиловий спирт споживається у кондитерському виробництві, при випуску хлібопекарської продукції та в інших галузях харчової індустрії.

Зареєстровано дане з'єднання, як харчова добавка з індексом Е1510, з функцією консерватора і розчинника для більшості харчових барвникових компонентів.


Етанол медичний відомий, як антисептичний засіб, дезінфікуючий препарат і компонент ряду лікарських засобів.

До речі, варто зауважити, що в якості засобу для дезінфекційної обробки медичних інструментів і частин тіла пацієнтів використовують спирт не у чистому вигляді, а як розчин етанолу 96 (концентрація етилового спирту у цьому випадку становить 96%).

Також даний реактив може використовуватися у хімічному виробництві, у найрізноманітніших якостях.

Найчастіше в цій галузі використовують його, як розчинний компонент або пластифікуючий агент. Із застосуванням цього інгредієнта виробляють лакофарбову продукцію, засоби побутової хімії, безліч миючих засобів і так далі.

А також хімічна промисловість випускає цілий ряд найменувань хімічної сировини і у технологічних процесах синтезу цих продуктів найважливішу роль відіграє використання етилового спирту.


Існують деякі виробничо-технічні сфери діяльності, де застосовують етанол як паливо. Це можуть бути нагрівальні пристрої для лабораторно-дослідних робіт (пальники-спиртівки), в які заправляється чистий спирт.

А для виробництва ракетно-реактивних різновидів пального етанол застосовують в якості інгредієнта цих складних горючих сумішей. Прикладом такої речовини може служити етил-трет-бутиловий ефір.

Спирт етанол. Чи можна пити?

Як вже було сказано нами, даний хімікат використовується, як компонент багатьох продуктів харчування.

Отже, отруйною речовиною не є, однак відноситься до числа депресантів - психоактивних речовин, здатних при певних дозах негативно впливати на центральну нервову систему людського організму, надаючи гнітючий вплив. Крім того, варто зазначити той факт, що прийом всередину цієї речовини у чистому вигляді несприятливо впливає на органи травної системи, дратуючи при цьому стінки судин, сприяючи появі виразки шлунка, цирозу печінки та інших захворювань.

Інтернет-магазин ХімЕлемент в рамках реалізації найширшого спектру хімічної продукції пропонує етанол купити в Україні на найбільш вигідних для покупця умовах з можливістю доставки в усі населені пункти держави.


Рекомендуємо до прочитання:

Метиловий спирт (метанол) формула, характеристики і застосування

Поділитися: