29 груд.

Солонці та солончаки грунту. Властивості, характеристики та добриво

Солонці та солончаки склад, властивості, характеристика

До цієї групи грунтів відносяться області, на яких спостерігається підвищений зосередження солей, у багатьох випадках супроводжується виходом солей на поверхню. Дане явище не має будь-якої прив'язки до типу грунту або до кліматичних зонах, носить поширеність характер і може зустрічатися по всій поверхні планети, від антарктичного клімату до екваторіального.

Відносяться до числа лужних грунтів. На території України солонці і солончаки зустрічаються головним чином в посушливих місцевостях, найбільше їх знаходиться дельтах і низов'ях причорноморських річок і в присивашських областях. Складний хімічний склад і убоге кількість вологи роблять солонці і солончаки в чистому вигляді зовсім непридатними для сільськогосподарського використання землями. Однак при проведенні комплексу необхідних меліораційних заходів вдається виправити ситуацію на краще і зробити такі землі придатними до певних різновидів сільськогосподарської експлуатації.


Властивості солонців і солончака

Солонці можуть характеризуватися великою кількістю натрію, наявними в структурі його зовнішніх шарів. На відміну від солонців солончаки містять водорозчинні солі не в зовнішніх шарах, а на більш низьких горизонтах. Розчини даних грунтів при дослідженні дають, як правило, нейтральну або слаболужну реакцію з огляду на їх перенасиченість підставами.

Гумус також може в певних кількостях міститися в складі даних різновидів ґрунтів, і його кількість може сильно відрізнятися у різних грунтів на різних місцевостях. Так, наприклад, так звані, темні солончаки в своїх зовнішніх шарах здатні утримувати близько 10 - 12% гумусу. Однак частіше гумусу в складі верхнього шару солончака від 1 до 2%.

Склад солонців і солончака

Профілі солонців і солончаків мають досить строго диференційоване будова, в яких різні горизонти відрізняються один від одного по колірних і структурними характеристиками.

Самих верхній (зовнішній) горизонт має темно-сіре забарвлення і грубо Комкова структуру. Потужність цього горизонту може змінюватися в найширших межах від 1 см до 20 см, іноді навіть більше. У деяких випадках солонці і солончаки мають глибший горизонт, різко відрізняється від зовнішнього шару кольором (він світліший, навіть білястий), такі солонці називають осолоділими.

Найчастіше ж солонці не мають такого шару, а на більш глибоких горизонтах мають вимиті з верхніх рівнів мул, включення перегною, мінеральні компоненти та інші структурні фрагменти. Колір у цих горизонтів темно-бурий насичений, структура в сухому стані щільна, схожа на моноліт. Потужність також може сильно відрізнятися в залежності від різних факторів.

Нижні шари, близькі до материнських порід, просочені вуглекислої вапном, хлоридом натрію і гіпсом.

Солонці та солончаки. Культури для вирощування на них і комплексні заходи при їх обробці

Незважаючи на зовні несприятливі характеристики для зростання будь-яких рослинних організмів, солонці і солончаки навіть в своєму природному стані (без проведення на них меліоративних заходів) часто бувають порослими особливими трав'янистими рослинами - солянками. Нерідкі випадки використання таких солонцюватих площ як пасовища для тваринницької галузі.


Але при достатньому насиченні цих земель водними ресурсами та при проведенні різних заходів збагачує характеру на них можливо аграрне виробництво з вражаючими результатами такої діяльності. Практика показала, що на таких площах можливе вирощування всього спектра сільськогосподарських культур. Вирощують на солонцях і солончаках перець, капусту, цибулю, кукурудзу, цукровий буряк, салат та інші культури.

І крім обов'язкового проведення комплексу меліораційних заходів, проведення гіпсування цих земель, необхідно добриво солонців і солончака. Використовуватися для цих цілей можуть азотні , фосфатні добрива , внесення гною, а також заходи по снігозатриманню та інше.


Цікаві статті:

Бурі лісові ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Дерено-підзолисті ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Каштанові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Сірі лісові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Чорноземні грунти. Властивості, характеристики та добриво

Поділитися: