06 груд.

Сірі лісові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Сірі лісові грунти особливості

Цей різновид грунтів характерний для лісостепової зони, зазвичай формується під дрібнолистими лісами на кордоні тайгової лісової зони.

Формування відбувається в умовах багатої лісової фауни з достатком трав'янистих і деревних рослин.

Часто у природі дані грунти зустрічаються і під змішаними лісами, в яких ростуть модрина, сосна, ялиця та інші види дерев.

В основному дані різновиди грунтів зосереджені у північній півкулі, у місцевостях з помірним кліматом.

Вони представлені на території таких держав, як Росія, Канада, США та інші. Оскільки на Євразійському континенті сірі лісові грунти утворюють досить широку і довгу смугу, то представлені вони у певній кількості і на території України.

Зокрема, їх можна зустріти у Прикарпатті, у межах Волино-Подільської височини, у басейні Дніпра і в інших регіонах.

Властивості сірого лісового грунту

На властивості будь-яких грунтів сильний вплив мають умови їх формування. Не стали винятком у цьому сенсі і сірі лісові грунти.

При аналізі їх хімічних властивостей вони проявляють кислу або слабокислу реакцію. Їх відрізняє низький вміст заснувань у грунтовому розчині і малий рівень концентрації мулистих частинок у верхніх горизонтах.

В даних грунтах міститься значна кількість перегною, і вміст гумусу збільшується на протяжності з півночі на південь, і з заходу на схід.

Загальні запаси гумусових складових у метровому шарі грунту на 1 га можуть перебувати в інтервалі від 100 до 300 тон. І залежать від підтипу (світлі або темні грунти), від місцевості, в якій землі розташовані і від інших факторів.

Кліматичні умови, в яких зосереджуються дані грунти на території України, забезпечують їм режим помірного промерзання, що сприятливо позначається на можливості їх сільськогосподарського використання.


Сірі лісові грунти. Класифікація

Виділяється кілька підтипів даних грунтів. А поділяються вони за такими ознаками: за кольором, за кількістю гумусної складової у верхніх шарах грунтів.

Найбільш родючими вважаються темно-сірі лісові грунти, які містять у своїй структурі близько 6 - 12% гумусу.

А також, мають слабко виражену, кислу реакцію у верхніх шарах (рН 6 - 6,6). Рослинні залишки у складі цього підтипу грунтів добре розкладаються і при дотриманні необхідного графіку внесення добрив, і з мінімумом зрошувальних заходів дані землі демонструють високий рівень врожайності.

Помітно поступається у цьому показнику світло-сірий лісовий грунт, вміст гумусу у верхніх шарах якого фіксують на рівні 2,5 - 7%.

Хімічна реакція на цих же рівнях може бути кислою (рН 3,5 - 4,5), або слабокислою (рН 5 - 6). З потужністю гумусового горизонту 20 - 30 см.

Виділяють також проміжний підтип сірих лісових грунтів. Із слабокислою реакцією (рН 4 - 6), і з вмістом гумусу у верхніх шарах на рівні 4 - 9%. Потужність гумусового шару 25 - 35 см.

Склад сірих лісових грунтів

У структурі цього різновиду грунтів виділяють сім основних горизонтів. Зовнішній поверхневий шар являє собою підстилку, що складається з опалого листя, елементів деревних рослин і неперегнилих трав'янистих фрагментів.

У орних грунтів із зрозумілих причин даний горизонт майже не представлений або не представлені взагалі.

Нижче розташовується горизонт, що складається з перегною з досить легкою і зернистою структурою.

Товщина цього шару у межах 15 - 30 см, горизонт насичений гумусом і, як правило, пронизує велику кількість коренів рослин.

На великих глибинах представлений гумусо-елювіальний горизонт, що має світло-сіре забарвлення, грудкувату структуру і включення кремнезему.

У деяких випадках у темно-сірих лісових грунтів такий шар може бути не представлений.

Далі елювіально-іллювіальний горизонт, сіро-бурого кольору (у деяких випадках його можна класифікувати, як сірувато-коричневий) з деякою кремнеземною присипкою.

За ним відкривається іллювіальний горизонт, на більш низьких глибинах трансформується в материнську породу.

Як вже було сказано, даний різновид грунтів відрізняє високий рівень родючості. Що послужило поширеності цих земель в аграрному секторі в якості орних площ для вирощування найширшого спектру сільськогосподарських культур.

У межах нашої країни ці ґрунти знаходяться у зонах помірних кліматичних зон, що створює необхідні умови для їх ефективного використання з цією метою.


Однак ж сучасні вимоги, що висуваються до аграрної галузі, вимагають підвищення родючості сірих лісових грунтів.

Досягатися ця мета може традиційними і широко поширеними методами: внесення органічних добрив у різні періоди обробки земель, проведення спільних зрошувальних заходів і так далі.

А також і методами індивідуального характеру, до числа яких можна віднести вапнування грунту.

Як ми вже вказали, дані грунти частіше мають кислу реакцію, неприйнятну для багатьох сільськогосподарських культур, тому вапнуванням вдається нейтралізувати зайву кислотність.

А також варто звернути увагу на те, що особливості сірих лісових грунтів такі, що дані землі часто виявляються схильні до несприятливого ерозійного впливу.

Це може бути водна ерозія, вивітрювання та інші несприятливі фактори. У зв'язку з цим помітно зростає значимість і необхідність проведення цілого комплексу меліоративних заходів. Таких як, відведення надлишкових водних ресурсів від орних земель, дбайливе і ефективне використання корисної вологи та інші заходи.

Культури для висадки на сірих лісових ґрунтах

Властивості даних грунтів дозволяють з високою часткою ефективності висаджувати на них весь сучасних спектр аграрних культур, отримуючи при цьому багаті врожаї.

Спочатку більш сприятливе використання для рослинництва темно-сірих лісових грунтів, однак при використанні сучасних досягнень в області агрохімії, загальною механізацією та проведенні ряду оптимізуючих заходів, таких же високих результатів можна досягти і від інших підтипів грунтів.

На них ефективно вирощують різні зернові, олійні, овочеві культури. Чудово реалізується на цих грунтах садове і плодово-ягідне землеробство, технічне рослинництво і інші галузі сільського господарства.


Цікаві статті:

Бурі лісові ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Дерено-підзолисті ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Каштанові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Солонці та солончаки грунту. Властивості, характеристики та добриво

Чорноземні грунти. Властивості, характеристики та добриво

Поділитися: