23 лист.

Каштанові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Каштанові грунти. Характеристика та класифікація

Цей різновид грунтів характерний для степових районів з помірним континентальним сухим кліматом. Поширені ці грунти на різних континентах, в тій чи іншій мірі представлені на території Туреччини, Китаю, Монголії, Аргентини, Росії, США та інших країн.

В Україні каштанові грунти досить часто зустрічаються у причорноморських і присивашських степах. Характерно, що ці грунти не утворюють великих за площею масивів, нерідко залягаючи спільно з каштановими солонцями.

На властивості каштанових грунтів сильно вплинув процес їх формування, який походив в умовах малої кількості опадів. Утворювалися вони під полинно-ковиловими степами з малою кількістю перегною.

Характеризує даний тип земель відносно невелика кількість гумусовой складової, а також не промивний водний режим, низький рівень вологи і солонцеватість.

Однак навіть при такому малому вмісті гумусу в їх структурі, можливе ефективне використання даних грунтів у сільськогосподарських цілях і отримання на них багатих врожаїв при достатньому внесенні мінеральних добрив, з обов'язковим проведенням ряду меліоративних заходів.

Склад каштанових грунтів

Профілі даного різновиду грунтів відрізняє чіткий поділ елювіально-іллювіальних горизонтів. Верхній горизонт (А) це традиційно гумусовий горизонт з найбільшою концентрацією цього компонента, нижче перехідний гумусовий горизонт (В1), далі (В2) перехідний горизонт з комковато-призматичної структурою.

Нижче слід іллювіально-карбонатний горизонт на більш низьких глибинах, що переходить в материнську породу.

Структура порід на кожному з названих горизонтів може сильно змінюватися, як і потужність кожного рівня у залежності від підтипу ґрунту, умов формування і інших суб'єктивних чинників.


Класифікація каштанових грунтів

Відрізняються каштанові грунти такими показниками: відмінність у глибині залягання карбонатних включень, характеристиками гіпсової складової і сольових відкладень.

Однак основним критерієм, завдяки якому класифікуються грунти цього типу, є кількість гумусу, який в них міститься. На підставі цього виділяють основні типи каштанових грунтів:

Темно каштанові грунти

Це грунти, у яких може міститися близько 2,5 - 5% гумусу. При цьому серед них виділяють глинисті, суглинні і важкосуглинисті типи каштанових грунтів, в яких гумусу міститься дещо більше (від 3,5% і вище), і легкосуглинкові і супесні грунти, в яких відсоток гумусу трохи нижче (2,5 - 3%).

Реакцію ці грунти дають нейтральну ближче до їх поверхні, і слаболугову нижче по горизонту. У більш глибоких шарах реакція стає лужною.

Каштанові грунти

Середній вміст гумусу в грунтах цього різновиду трохи нижче і може становити величину 1,5 - 4,0%. Легкосуглинкові і супесні грунти можуть містити 1,5 - 2,5% в їх верхній родючій частини, а глинисті, важкосуглинисті і суглинні включають понад 2,5% гумусу. У верхніх горизонтах грунту мають нейтральну реакцію, а в більш низьких шарах слаболугову, яка переходила в лужну на великих глибинах.

Світло каштанові грунти

Вміст гумусу в цих грунтах на рівні 1,5 - 2,5%. Найчастіше для даного типу грунтів характерна підвищена солонцюватість, яка є наслідком підвищеного вмісту кремнезему у зовнішньому горизонті грунту, а також полуторних окислів і мулистих включень на більш глибоких горизонтах.

Лугові каштанові грунти

Даний підтип каштанових грунтів вигідно відрізняється від всіх названих вище різновидів більш високим вмістом гумусу у верхніх горизонтах, потужність яких може дорівнювати 30 - 50 см, а вміст гумусу на цих рівнях становить 4 - 6%.

Реакція даного підтипу грунтів також нейтральна на верхньому горизонті, нижче слабколугова, а ще нижче - лужна.

Серед всіх підтипів каштанових грунтів, лугові вважаються найбільш прийнятними для всіх різновидів сільськогосподарського використання, оскільки вони найбільш багаті поживними речовинами.


Які рослини ростуть в каштанових грунтах

Як вже було сказано, відносно невисокі показники родючості у цих земель доповнюються досить посушливим кліматом.

Тому при використанні їх в аграрному виробництві обов'язковою умовою є облаштування ефективними зрошувальними системами.

При якісному і своєчасному зрошенні на цих грунтах можливе вирощування повного спектру сільськогосподарських культур, характерних для сучасного рослинництва у наших кліматичних умовах.

Виростають на них ярі сорти зернових культур, можливе вирощування овочів всіх сортів, баштанних, облаштування садових угідь та іншого.

Найчастіше пріоритетним вважається використання для цих цілей лугових каштанових грунтів, але при дотриманні необхідного режиму зрошення і при якісному внесення добрив можна домагатися необхідного рівня родючості від всіх підтипів каштанових грунтів.

Однак при ускладненні меліоративних заходів і складності з підкормкою добривом, каштанові грунти з низьким природним рівнем вмісту гумусу часто ефективно використовуються у тваринницькому секторі сільського господарства, так як, трави, які ростуть на них ву природних умовах, можуть служити натуральним кормом для всіх порід худоби. Використовують їх, як в якості пасовищ, так і в якості місця для сінокосу.

Добриво каштанових грунтів та інші необхідні заходи при їх вирощуванні

Незалежно від підтипу, дані різновиди грунтів, що використовуються в агровиробництві, гостро потребують органічних і мінеральних добривах.

Внесення необхідних добрив є невід'ємною частиною обробки цих земель поряд з зрошенням, збереженням вологи, снігозатримувальними заходами і боротьбою з ерозією, яка відбувається під впливом вітру, несприятливих кліматичних факторів та іншого.

Ефективне при цьому використання азотних, калійних, фосфатних, а також комплексних добрив, тип і режим внесення яких підбирається в кожному конкретному випадку в індивідуальному порядку з урахуванням складного набору факторів.

Таких, як підтип грунту, кліматичні умови, різновид сільськогосподарської культури, її сорт, сезонність обробки та іншого.


Цікаві статті:

Бурі лісові ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Дерено-підзолисті ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Сірі лісові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Солонці та солончаки грунту. Властивості, характеристики та добриво

Чорноземні грунти. Властивості, характеристики та добриво

Поділитися: