17 жовт.

Бурі лісові ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Бурі лісові ґрунти. Характеристики, властивості, добриво

Буроземи - це група ґрунтів, що утворилася під лісовими масивами, що складаються з широколистяних порід дерев. Помітно рідше такі грунти зустрічаються під змішаними або хвойними лісами. На нашій планеті цей різновид грунтів поширена в північній півкулі в інтервалі від 35 ° до 55 ° північної широти. Зустрічаються вони на території багатьох європейських країн, на північноамериканському континенті, а також характерні для далекосхідного регіону.

Важливим фактором, що зумовив утворення бурих грунтів, є достаток вологи, переважно характерне для тих кліматичних умов, при яких кількість опадів, що випадають істотно перевищує кількість випарів в даній місцевості. Дані різновиди грунтів також характеризують хороші дренажні властивості, що зумовило їх стабільне насичення водою і, як наслідок, придатність для сільськогосподарського використання.


Склад бурих лісових грунтів

Характеризує буроземи неявна диференціація грунтових горизонтів, серед яких виділяють чотири умовних рівня.

Перший горизонт - це рівень, так званої, лісової підстилки. Поверхневий досить невеликий шар (товщина може бути в межах від 0,5 до 5 см), що складається з неповністю розклалися біоматеріалів деревного і трав'янистого походження. Як правило, в орних землях даний шар не представлений.

Другий рівень - це найбільш багатий гумусом шар, який так і називається гумусовим або гумусово-морфологічним огліненний горизонтом. Кількість гумусу в цьому шарі зазвичай залишає близько 6 - 10%, в окремих випадках може доходити до 16%. Це самий родючий шар, який має потужність від 10 до 20 см.

Третій горизонт - це перехідний або метаморфічний огліненний горизонт. Товщина цього шару може становити 20 - 25 см. І нижче перехідного горизонту розташовується материнська порода, представлена у вигляді каменисто-щебеневих суглинних утворень.

Властивості бурих лісових грунтів

Крім здатності добре пропускати вологу, акумулюючи її в нижніх шарах, даними грунтам властива висока стійкість відносно вивітрювання. Це стало можливим внаслідок наявності в структурі цього різновиду земель глинистої складової.

Буроземи, як правило, виявляють кислу або слабокислу реакцію. Колір бурих лісових грунтів, особливо, в подгумусних шарах, як правило, бурий або жовтувато-бурий.

Які рослини ростуть в бурих лісових ґрунтах

Властивості даного різновиду грунтів дозволяють досить широко застосовувати їх в аграрному виробництві. Найбільш ефективним є використання цих ґрунтів в лісовому господарстві, де вони вигідно відрізняються від поширених в даній галузі глинисто-щебністих і безкарбонатних грунтів.

Однак при сприятливих умовах рельєфу дані грунту цілком підходять для орної обробки і розведення великої групи сільськогосподарських рослин. Вирощують на них ефіроолійні культури, тютюн, чагарники, деякі сорти овочевих культур. Також високий рівень ефективності проявляють садівничі господарства при використанні для своїх виробничих цілей бурі лісові грунти.

Крім того, при наявності сприятливого клімату буроземи ефективні для виноградарських господарств. Більшість найвідоміших виноградників в Південній і Центральній Європі росте саме на таких ґрунтах. У нашій країні картина в цій галузі аналогічна - багато виноградарські господарства України розташовані у високогірних областях з бурими грунтами (Крим, Закарпаття, Прикарпаття).


Добриво бурих лісових грунтів

Однак ефективне використання даних грунтів в сільськогосподарських цілях вкрай утруднено без внесення необхідних для цих цілей мінеральних добрив. Крім того, підвищена кислотність грунтів вимагає проведення вапнування, що дозволяє в багатьох випадках реакцію грунтів максимально наблизити до рівня нейтральної.

Структура бурих лісових грунтів включає в себе достатню кількість азоту і калію, двох з трьох основних хімічних елементів, необхідних рослинам, однак ці ґрунти бідні фосфором. Тому найбільшу ефективність їх сільськогосподарське використання проявляє в тих випадках, якщо для обробки земель застосовуються ті різновиди добрив , в яких фосфор представлений у великій кількості: фосфати, суперфосфат і інші фосфатні добрива .


Цікаві статті:

Дерено-підзолисті ґрунти. Властивості, характеристики та добриво

Каштанові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Сірі лісові грунти. Властивості, характеристики та добриво

Солонці та солончаки грунту. Властивості, характеристики та добриво

Чорноземні грунти. Властивості, характеристики та добриво

Поділитися: