12 трав.

Селітра види і властивості

Види і властивості селітри

Селітра - це солі азотної кислоти. У зв'язку з тим, що вона може мати різний склад, її поділяють на такі групи:

Натрієва селітра являє собою білі кристали, які широко використовуються в сільському господарстві для добрива рослин і різних культур. Відноситься до хімічних елементів підвищеної горючості. Заборонено зберігати разом з органічними речовинами, які так само є пожежонебезпечними.


Калієва селітра випускається у формі кристалічного речовини з високим вмістом азоту і калію. Застосування в сільському господарстві зумовлено здатністю прискорювати процес фотосинтезу, а також є хорошим засобом для підгодівлі овочів, чагарників і плодових рослин.


Найбільш поширеним і затребуваним добривом в сільському господарстві є аміачна селітра . Форма випуску - порошок білого кольору. Її безперечною перевагою є сумісність з будь-якими ґрунтами і невисока ціна. До речі, при необхідності, її можна використовувати і взимку.


Магнієва селітра - це кристаллогидрат нітрату магнію, кристалічний порошок, що складається з напівпрозорих частинок. Застосовується також як добриво для агропромислового комплексу. Цінність магнієвої селітри полягає в тому, що крім великої кількості азоту в структурі даного з'єднання міститься магній.


Недолік магнію може викликати межжілковий хлороз у листової маси, уповільнення в розвитку листа у картоплі, зниження якості листя у капусти, цибулі та інших рослин. Чудово поєднується з калієвої селітрою при обробці орних земель.


Кальцієва (або вапняна) селітра - кристаллогидрат нітрату кальцію. Також використовується як добриво для рослинницької діяльності. Речовина багато вмістом кальцію, найважливішого мікроелемента, нестача якого згубно позначається на формуванні молодого листя у рослин, що негативно впливає на якість життєдіяльності аграрної культури. Недолік кальцію гірше всіх інших рослин переносять яблуні, помідори, льон, кольорова капуста та інші.

Крім того, що селітра удобрює рослини, вона також захищає їх від різних хвороб. Цей фактор дуже важливий в умовах, де грунт експлуатується без відпочинку або де на одній і тій же території тривалий час вирощують тільки один вид рослин або культур.

Будь-який вид селітри з легкістю розчиняється в воді. Розкладається при нагріванні, вивільняючи наявний в ній кисень.

застосування селітри

Селітра використовується не тільки для кореневої, а й для позакореневого підживлення рослин і всіляких сільськогосподарських культур. Практично не містить хлору. Завдяки цьому, прекрасно підходить для використання з хлорофобнимі культурами, до яких відноситься картопля, виноград і деякі інші.

Досвідчені агрономи не радять удобрювати селітрою редьку і капусту. Підживлення огірків здійснюють в період плодоношення.

Особливістю застосування селітри для добрива огірків полягає в збільшенні врожайності. В цей же час, не спостерігається активне зростання зелені, який позбавляє плоди багатьох поживних речовин. Залежно від культури, селітру можна вносити протягом усього сезону.


Пропорції внесення селітри

Для висаджування коренеплодів в грунт, потрібно вносити не більше 30 грам селітри на 1 квадратний метр. У тому випадку, якщо земля не оброблялася раніше, норму можна збільшити до 50 грам.

Удобрювати садові насадження потрібно по колу з розрахунку 15-18 грам на 1 кв.м. Для приготування прікормового розчину, потрібно використовувати близько 25 грам селітри на 10 літрів води.

Підживлення як правило здійснюється через 7 днів після цвітіння. Повторну підгодівлю можна зробити не раніше ніж через місяць.

Щоб запобігти опік коріння, після обробки насаджень, їх потрібно рясно полити.

Перейти в рубрику товарів Селітра


    Корисні статті:

    Азотні добрива. Характеристики. застосування

    Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

    Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

    Застосування і норми внесення нітроамофоски

Поділитися: