26 жовт.

Сорбінова кислота. Застосування, властивості та характеристики

Що таке сорбінова кислота?

Сорбінова кислотаце органічна речовина, яка у природних умовах у великій кількості міститься у горобинових плодах. З їхнього соку хімікат вперше був синтезований у середині ХІХ століття німецьким вченим Августом Гофманом. Завдяки чому цей хімікат і отримав свою назву (sorbus – латинська назва горобини).

Як і більшість відомих кислот, ця сполука здатна утворювати солі (загальна назвасорбати). Похідні сорбінової кислоти, як і вихідний продукт, широко застосовуються у виробничій діяльності. Найбільш відомі з нихсорбати калію, натрію та кальцію.

Сорбінова кислота властивості та характеристики

Даний хімічний продукт у природному вигляді є порошкоподібною масою, що складається з дрібних безбарвних кристалів голчастої форми. Ароматичні властивості речовини не виражені, смак слабокислий.

Схильність до розчинення у воді низька (порядку 0,16 г/100 г розчинника при кімнатній температурі), але істотно зростає при нагріванні до температури кипіння.

Набагато краще розчиняється сорбінова кислота у спирті, оцтовій кислоті, ацетоні, діетиловому ефірі та хлороформі. Дещо гірше у бензолі та тетрахлорметані.

Важливими властивостями даного хімікату, як і його солей, є здатність пригнічувати розвиток патогенної флори, антибактеріальну та протимікробну дії, які були використані у найрізноманітніших виробничих сферах.

Сорбінова кислота застосування

Одним із промислових напрямків експлуатації цього з'єднання є галузі хімічної індустрії, що виробляють гумотехнічні вироби та мастильні матеріали. У цих областях речовина використовується як компонент складних пластифікуючих та розчинних агентів.

Однак найбільшу поширеність хімікат отримав у тих господарських галузях, де виявилися потрібними його антибактеріальні властивості.

А саме, харчосмакова промисловість, фармакологія та косметологічне виробництво.

У них використовується консервант сорбінова кислота (індекс такої харчової добавки Е200), а також деякі її похідні (калійна, кальцієва та натрієва солі, відповідно, позначаються індексами Е201, Е203 та Е202).

Дана група хімікатів може використовуватися при виготовленні кондитерських виробів, продукції масложирового комплексу, м'ясних та рибних консервів, сушених фруктів та овочів, желеваних продуктів, жувальної гумки, ароматизованих безалкогольних напоїв та інших різновидів харчової продукції.


Затребуваний даний реактив і в алкогольному виробництві, але через низьку розчинність у воді, сорбінова кислота у вині, в чистому вигляді, як стабілізатор майже не застосовується, проте широко використовуються її солі. Зокрема, це зазвичай сорбат калію, рідше сорбат натрію.

Перевагою саме цього консерванту, на відміну від не менш поширеного нітриту натрію, є те, що сорбінова кислота в продуктах не призводить до утворення канцерогенних речовин, та відповідно відрізняється низьким рівнем токсичності для людини.

Що стосується інших нехарчових галузей промисловості, то зауважимо, що використання сорбінової кислоти в косметиці практикується при випуску широкої номенклатури засобів особистої гігієни (гелі, шампуні та інші миючі вироби), а також лікувально-відновлювальних косметичних продуктів.


Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім покупцям купити сорбінову кислоту в Україні за вигідними цінами, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: