30 лист.

Бензойна кислота. Застосування, властивості та характеристики

Що таке бензойна кислота?

Бензойна кислота – це органічна сполука, найпростіший представник класу ароматичних карбонових одноосновних кислот. У природних умовах міститься у бензойній смолі, що виділяється під час переробки певних порід деревини, що ростуть у південно-східній Азії, з яких спочатку і була синтезована.

Бензойна кислота (формула речовини С6Н5СООН) також може у деякій кількості міститися у корі, листі та плодах вишневого дерева, деяких тканинах сливових дерев та інших рослинних організмах.

Відомі також солі бензойної кислоти – бензоати. Як сама кислота, так і її похідні вперше були отримані у прикладній хімії кілька століть тому і зараз широко застосовуються у виробничих цілях.

Бензойна кислота властивості та характеристики

У звичайних умовах цей реактив є порошкоподібною, кристалічною масою, утвореною прозорими частинками голчастої форми. Стійкого запаху немає. Хімікат горючий, його дрібнодисперсні частинки можуть створювати горючі порохо-повітряні суміші. Водний розчин цієї речовини має виразну кислотну реакцію, реагує із сильними окислювачами.

У воді розчиняється слабо, проте при нагріванні, близькому до температури кипіння, розчинність зростає. Хімікат також слабо піддається розчиненню у гептані, пентані та циклогексані.

Із розчинників, у яких дані показники вищі, назвемо етанол (а також інші прості спирти), хлороформ, фтороводород, толуол та етиленгліколь.

Бензойна кислота легко піддається сублімації, а також володіє всім набором якостей, властивих карбоновим кислотам. Зокрема, взаємодіє з металами та їх оксидами, основами та солями інших кислот.

Синтез бензойної кислоти

Вперше цей хімікат лабораторними методами було отримано ще у XVI столітті. З того часу технології його отримання зазнали багаторазових змін, найбільш ефективною з них сьогодні залишається метод каталітичного окислення.

В якості сировинного матеріалу в цьому випадку використовується толуол, а як основний каталізатор - кобальтові солі, також застосовується у процесі додатковий каталізатор - з'єднання марганцю.

Умови, в яких протікає реакція: температура від +136ºС до +160ºС, при тиску 0,2 - 0,7 МПа.

Ступінь концентрації бензойної кислоти, у отриманому матеріалі, може становити до 60%. Для отримання більш чистого продукту проводяться додаткові очищення, у результаті яких виключаються домішки речовин, що містять сірку, сполуки азоту, олефіну і фенолу.

Бензойна кислота застосування

Найважливішою галуззю хімічного виробництва, в якій споживається найбільша кількість даного хімікату, є синтез капрактоламу, віскози, фенолу та інших сполук.

Крім цього, даний продукт може використовуватися у виготовленні лакофарбових матеріалів, зокрема лаків та інших барвників на алкідній основі.


Досить широко експлуатується бензойна кислота та її солі як компонент харчового виробництва. Основна функція цього хімікату – збереження споживчих властивостей продуктів харчування.

Ця група консервантів у міжнародній класифікації засобів харчової хімії представлена ​​харчовими добавками з індексами Е210 – Е213.

Бензойна кислота у медицині та виробництві фармакологічних засобів може застосовуватися як інгредієнт великої номенклатури лікарських препаратів, показаних при лікуванні простудних, дерматологічних та інших захворювань.

Також потрібна бензойна кислота у косметиці. У цій сфері виробництва також знадобилася антибактеріальна та протигрибкова дія даного хімікату. Деяка кількість цього продукту споживається й у парфумерній галузі для виготовлення духів і дезодорантів.


Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість усім покупцям купити бензойну кислоту в Україні на найвигідніших умовах з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: