26 вер.

Сульфамінова кислота. Застосування, властивості та характеристики

Що таке сульфамінова кислота?

Сульфамінова кислота – це органічна сполука, сірковмісна кислота зі складною структурою, що має у своєму складі гідроксильну та аміногрупу. Не належить до сильних кислот, але має всі ознаки хімічно активної речовини.

Похідними даного хімікату є сульфамати та солі сульфамінової кислоти. Ці речовини отримали застосування різних галузях сільськогосподарського виробництва, соціальній та інших напрямах виробничої діяльності.

Властивості та характеристики сульфамінової кислоти

Сульфамінова кислота (формула речовини у стандартному вигляді NH2SO2OH, або в деяких випадках вказується NH2SO3H) у звичайних умовах має вигляд дрібнокристалічного порошку білого кольору (у деяких випадках колір може бути світло-сірим) без чітких ароматичних властивостей.

Має хорошу розчинність у воді (особливо у підігрітій), майже не піддається розчиненню в сірчаній кислоті, а також у розчинниках органічного походження (спирти, ефіри, формамід та інші речовини).

Аміносульфонова кислота (інша назва даного хімікату) здатна активно взаємодіяти з азотовмісними неорганічними кислотами та їх похідними.

Реагує з металами, їх оксидами, гідроксидами та карбонатами. Виявляє активність у взаємодіях зі спиртами, широкою номенклатурою речовин, що містять хлор, та іншими хімічними реактивами.

Клас небезпеки сульфамінової кислоти не відносить цей продукт до вибухо- та пожежонебезпечних сполук, проте цей хімікат належить до їдких реактивів, тому його контакт із тканинами людського організму неприпустимий.

При вдиханні парів та потраплянні у очі з'являються сильні хімічні опіки шкірних покривів та слизових оболонок.

Застосування сульфамінової кислоти

Хімікат має велику область виробничого застосування. Велика його кількість споживається хімічною індустрією у сфері органічного синтезу, виробництва широкого переліку миючих засобів промислового та побутового призначення, а також агрохімікатів та інших видів продукції хімічного виробництва.

Затребувана аміносульфонова кислота в аналітичній хімії, в нафтовидобутку (зокрема, із застосуванням цього хімікату проводиться очищення, підготовка та збільшення продуктивності свердловин).

Крім того, цей продукт експлуатується в текстильній галузі для отримання спеціальних тканин із підвищеними вогнестійкими властивостями.

Може застосовуватись для виготовлення електролітів, необхідних у гальванопластичній ділянці.

Сульфамінова кислота від накипу

Проте основним виробничим напрямом, у якому стали у нагоді властивості цього хімікату, залишаються очисні роботи, що виконуються з різними видами виробничого обладнання.

Розчини аміносульфонової кислоти чудово видаляють сольові нашарування на баках, накопичувачах, трубопроводах та інших елементах обладнання.

Даний хімікат майже не викликає корозії на поверхні металу, внаслідок чого металеві деталі при очищенні не отримують жодних пошкоджень.

У цій якості дану сполуку широко використовують у харчовій промисловості та громадському харчуванні.

Не менш популярна в різних галузях промивання котлів сульфамінової кислоти, там, де використовується котлове обладнання та трубопровідні конструкції.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість купити сульфамінову кислоту в Україні за вигідною ціною, з оперативною доставкою в будь-який регіон країни.

Поділитися: