27 трав.

Бутанол (бутиловий спирт). Застосування, властивості і характеристики

Що таке бутанол (бутиловий спирт)?

Бутанол (бутиловий спирт) - це хімічна сполука органічного типу, яка представляє велику номенклатуру одноатомних спиртів. Молекулярна формула бутанола C4H9OH.

Сучасній науці, крім основної речовини - нормального первинного бутилового спирту (бутанол 1), відомі також ще три його ізомери:

  • Нормальний вторинний бутиловий спирт, або 2-метил 1-пропанол;
  • Бутанол 2 (ізобутіловий спирт);
  • Третбутанол (або третинний бутиловий спирт, а також даний ізомер ще може називатися тріметілкарбінолом).

Всі зазначені ізомери мають ідентичний набір хімічних елементів, що утворюють молекулу речовини, проте їх молекули відрізняє наявність різних структурних особливостей, хімічних і фізичних властивостей, а також області їх господарського застосування.

У природних умовах вихідні речовини й його ізомери здатні в тих чи інших кількостях міститися в продуктах бродіння, що відбуваються природним чином. Отримання бутанола для виробничих потреб здійснюється в результаті переробки нафтопродуктів.

Властивості і характеристики бутанолу

Бутиловий спирт зовні виглядає, як прозора і повністю позбавлена колірних властивостей рідина з виразним характерним для багатьох спиртів сивушним запахом. Володіє яскраво вираженими властивостями сильного розчинника, широко використовується в цій якості у виробничій сфері, при цьому хімікат здатний ефективно розчиняти найширшу номенклатуру речовин.

Даний реактив добре змішується з іншими органічними розчинниками: усіма відомими спиртами, ефірами, а також з бензолом і ацетоном. Із речовин неорганічного походження легко змішується з фтороводнем і зрідженим аміаком, обмежено змішується з водою.

Оскільки первинний бутиловий спирт є найбільш поширеним ізомером, то розглянемо деякі його властивості. Щільність бутанола 1 - 0,81 г/м³, даний ізомер має досить низьку температуру плавлення - близько -90°С, температура самозаймання + 345°С. 

Температура кипіння бутанола 1 + 117,4°С. Термічні властивості - це та група характеристик, де властивості речовин, що складають дану ізометричну групу, сильно різняться. Для порівняння, аналогічний показник (температура кипіння) у ізобутилового спирту помітно нижче і знаходиться в інтервалі від 98°С до 100°С.

Крім цього, бутиловий спирт, як і більшість інших органічних розчинників, належить до легкозаймистих і вибухонебезпечних хімікатів. Випари цієї речовини здатні утворювати горючі пароповітряні суміші з атмосферним повітрям.

Крім цього важливою характеристикою даного з'єднання є наявність у нього токсичних властивостей. Бутанол не належить до числа сильнодіючих хімікатів, але при певній концентрації випарів речовини в повітрі можливо досить сильне подразнення слизових оболонок органів зору у людини. 

При прийомі всередину викликає вплив, подібний з ефектом від прийому алкоголю. Деякі технологічні цикли харчової галузі передбачають застосування бутанола при випуску алкогольних напоїв. 

Однак помітно частіше практикується використання даного інгредієнта виключно при виготовленні спиртовмісних речовин технічного призначення, і їх свідомий прийом всередину вкрай небажаний.

Області застосування бутанола

Оскільки речовини, складові цієїізометричної групи, здатні мати різні властивості, то і галузі їх експлуатації в господарських цілях також можуть відрізнятися.

Так нормальний первинний бутиловий спирт використовується в якості вихідного матеріалу для синтезу великої групи хімічних сполук. З його застосуванням отримують: бутилацетат, бутиленгліколь, полігліколі і ряд інших речовин. 

Як розчинник Н-бутанол (одна з назв цього ізомеру) затребуваний при виготовленні широкого спектру лакофарбових матеріалів, мастильних засобів для машин і механізмів.


Використовується, як пластифікуючий агент при виготовленні смол (натурального і синтетичного типу), синтетичного каучуку, кожзамінників, що клеять,, масел і жировмістних речовин. 

Застосовується у фармакологічній галузі при випуску лікарських препаратів. Може експлуатуватися у парфумерії, скляному виробництві. Додається в якості високооктанового компонента до палива для ДВС.


Також широко використовуються в індустріальній сфері розчинні властивості вторинного бутанола. Його застосовують при розробці лакофарбової продукції, а також при виготовленні засобів для видалення застарілих покриттів, індустріальної миючої хімії. 

Додається цей ізомер в різні технічні рідини (гальмівні, гідравлічні та інші). З його використанням пов'язаний ряд технологічних ланцюжків в органічному синтезі, застосовується даний реактив також в якості вихідного матеріалу для хімічного виробництва.

Ізобутанол експлуатується при створенні паливно-мастильних матеріалів для машин і механізмів, у виготовленні засобів аграрної хімії, може бути застосований в харчосмаковій галузі (отримання есенцій). 

Як і інші ізомери даної групи в деяких галузях стали у нагоді розчиняючі і пластифікуючі властивості ізобутанолу. Зокрема, в цій якості його застосовують у виробництві поліакрилатів, жирових сумішей, синтетичних смол і інших речовин. 

Може бути використаний при виготовленні складних багатокомпонентних пластифікаторів (найпоширеніший з них дибутилфталат).

Третбутанол також використовується в різних виробничих сферах, як розчинний агент, промисловий очищувач і дезінфікуючий засіб. Застосовується при дегідратації і алкилуванні в органічному синтезі.

Інтернет-магазин Хімелемент пропонує своїм покупцям купити бутанол (бутиловий спирт) в Україні на найвигідніших умовах з можливістю доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: