14 квіт.

Нітрит натрію. Застосування, властивості і характеристики

Що таке нітрит натрію?

Нітрит натрію - це неорганічне з'єднання, сіль азотної кислоти і лужного металу натрію.

Має широку сферу застосування в господарській діяльності. Хімічна формула речовини NaNO2.

Утворюється натрію нітрит при взаємодії оксидів азоту з гідроксидом натрію. А також може виходити в результаті реакції між свинцем і натрієвої селітрою (нітратом натрію) при їх спільному нагріванні з подальшою обробкою проміжного продукту, одержуваного при нагріванні.

Нітрит натрію властивості і характеристики

Даний хімікат представляє собою порошкоподібну речовину, що складається з білих, дрібних кристалів без виразного запаху.

Залежно від ступеня очищення хімікат може мати певний жовтуватий відтінок різної насиченості.

Володіє яскраво вираженими гігроскопічними властивостями, в воді розчиняється. Також реактив розчинний у перекисі водню, піридині, зрідженому азоті і гідразині.

Слабко піддається розчиненню в спиртах, майже не схильний до розчинення в ефірах.

Належить до числа хімічних речовин з сильними властивостями, що відновлюють. Азотистокислий натрій (інша назва даного хімікату) здатний вступати в різні хімічні реакції з кислотами і кислими розчинами солей. Дані взаємодії призводять до утворення оксидів азоту. У деяких інших реакціях проявляє властивості окислювача середньої сили.

Хімічна активність натрію азотистокислого призводить до загальної нестабільності речовини в стандартних умовах.

Так, при зіткненні з атмосферним повітрям відбувається окислення нітриту натрію до натрію нітрату (натрієвої селітри).

Хімікат не горючий, не є самозаймистою речовиною, однак при випадковому змішуванні з деякими горючими реактивами, здатний приводити до їх самозаймання та вибуху.

Відноситься до числа токсичних для людського організму хімікатів. При випадковому проковтуванні дози речовини, в межах 2 - 6 грамів з'являються ознаки сильного отруєння, можливий навіть летальний результат.

Нітрит натрію. Застосування у виробничій сфері

Використовується даний продукт в хімічній галузі. Його експлуатують в якості сировини для отримання діазоамінів, затребуваний азотистокислий натрій в ряді інших технологій синтезу. Може застосовуватися в лабораторній діяльності та аналітичній хімії.

Крім цього нітрит натрію технічний (тобто, слабо очищений) може використовуватися у виробництві будівельних матеріалів (сумішей), а також в безпосередній будівельній практиці. У цій галузі він використовується, як комплексна присадка з протиморозними властивостями, здатна також припиняти корозійні явища (при виготовленні залізобетону).

Крім цього, в технічній сфері натрій нітрит застосовується в металургії (де з його допомогою видаляють домішки олова), в виготовленні мастильних матеріалів (як антикорозійний компонент). Затребуваний і при отриманні гумотехнічних виробів.


Крім цих галузей використовують хімікат в фармакології. На його основі випускається широка номенклатура лікарських препаратів, показаних при лікуванні цілого ряду захворювань органів дихальної і травної системи. Використовується при виготовленні медикаментів ветеринарного призначення.

Також дане з'єднання може бути затребуване в текстильному виробництві в якості реактиву, необхідного для ефективного фарбування тканин.

Однак найбільша кількість даного хімікату споживається в харчосмаковому промисловому виробництві.

Для цієї галузі використовують нітрит натрію харчовий (який пройшов поглиблену очистку від домішок).

Функцією цього компоненту харчового виробництва є консервативна дія і фіксація колірних властивостей продуктів харчування, що сприяє продовженню терміну придатності продукту і надання йому необхідних споживчих властивостей.

Цей компонент є поширеною харчовою добавкою (індекс Е250), і широко використовується при виготовленні великої номенклатури продукції м'ясокомбінатів (сосиски, сардельки, ковбасні вироби та інші м'ясні делікатеси). А також при випуску продукції, яка одержується при переробці риби.


Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість всім нашим покупцям нітрит натрію (натрій азотнокислий, Е250) купити в Україні на найвигідніших для вас умовах з можливістю оперативної доставки в усі регіони країни. 

Поділитися: