21 бер.

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

        Весна - це найпрекрасніша пора року. Саме навесні все навколо оживає після холодної зими і починає нове життя. Тому всім фермерам особливо важливо подбати про стан свого поля, адже від правильних і своєчасних дій буде залежати їх врожайність і родючість.

        Ознайомившись з інформацією із даної статті - ви дізнаєтеся, які добрива потрібні навесні для городу або поля, а також яка підгодівля навесні поліпшить урожай.

        Види підгодівлі і добрив


        Існує велика різноманітність всіляких підгодівлі і добрив для грунту. Але для того, щоб знати на якому саме різновиді варто зупинити свій вибір, розглянемо їх варіації і можливий результат.

        Виділяють такі основні добрива для полів

        Азотні добрива навесні. Застосування азотних добрив сприятливо впливає на всі види грунтів, але особливо вони актуальні на підзолистих грунтах. До переліку таких добрив відноситься:

        • Карбамід (сечовина) - азот, що входить до складу даного добрива, легко засвоюється рослинами і легко розчиняється у воді. Заборонено змішувати з аміачною селітрою.
        • Аміачна селітра - є швидкодіючим добривом, яке легко засвоюється рослинами і трохи підкислює ґрунт.
        • Сульфат амонію - має у своєму складі 21% азоту. Може затримуватися у кислому ґрунті. Представлений у гранульованому і кристалічному вигляді.
        • Натрієва селітра - у силу своїх особливостей, дане добриво використовують в якості весняного підживлення.

        Застосування мінеральних добрив сприяє збільшенню запасу поживних елементів і гумусу землі і покращує її фізичну властивість.

        Особливості даного виду добрив: дають швидкий ефект, а завдяки своїм характеристикам, мають широкий спектр дії. До їх складу входять деякі метали і хімічні сполуки, наприклад, солі і оксиди.

        Мінеральні добрива бувають прості і складні. Головна їхня відмінність - вміст одного або декількох поживних елементів.

        Рідкі добрива використовують для позакореневого підживлення. Завдяки швидкому проникненню корисних речовин у коріння рослин, застосування рідких добрив забезпечує їх повне засвоєння і повноцінне підживлення.

        Особливості: у складі немає вільного аміаку, так що немає необхідності у герметичній тарі для транспортування. Для досягнення необхідного ефекту, у рідкі добрива можна додавати будь-які мікроелементи та стимулятори росту. Такі добрива можна вносити як на необхідну глибину, так і розпорошуючи по поверхні грунту.

        Калійні добрива забезпечують природний фотосинтез рослин. Застосування калійних добрив дозволяє допомогти рослинам синтезувати цукор, підвищити стійкість до холодів, посухи, а також протистояти грибковим захворюванням.

        Особливості даного виду добрив: до складу входять такі речовини, які легко розчиняються у воді. 


        Добрива КАС (карбамідно-аміачна суміш) максимально забезпечують рослини у потребі азоту згідно їх онтогенезу.

        Застосування добрив КАС сприяє рівномірному внесенню азоту у грунт і підвищенню його ефективності. Особливості внесення даного виду добрив: вносять кореневим або поза кореневим способом. У першому випадку, його не закопують безпосередньо у грунт, а розкладають на поверхні грунту рівномірними порціями.

        У другому випадку застосовується у якості підгодівлі для різних культур. Застосовують під час вегетації, а також у разі, коли рослини не можуть отримати необхідну кількість поживних речовин із ґрунту

        Фосфорні добрива - життєво необхідні кожній рослині. Застосування фосфорних добрив дозволяє прискорити обмінні процеси у різних культурах, у результаті чого забезпечується кращий ріст, розвиток і родючість.

        Однією з особливостей таких добрив є те, що фосфором неможливо перенасичити рослини. Вони засвоюють його у необхідних кількостях.

        Треба мати на увазі, що гранульовані фосфорні добрива не розсипають по поверхні грунту, а вносять під перекопування або як рідку підгодівлю. Дані добрива рекомендовано вносити восени.


        Суперфосфат - добриво яке містить у собі природний фосфат. Застосування суперфосфату покращує смак майбутніх плодів, уповільнює старіння рослин, і позитивно впливає на розвиток кореневої системи.

        Особливості даного виду добрив: добриво характеризується тривалим терміном дії. До позитивних сторін можна віднести той факт, що фосфор поглинається рослинами у необхідних кількостях, тому їх важко перенасичити даним хімічним елементом. Застосовують на всіх типах грунтів.

        Селітра - добриво яке є одним із популярних і ефективних видів підгодівлі для рослин. Застосування селітри позитивно впливає на зростання вегетативної маси культур, що підвищує якість врожаю.

        Особливості даного виду добрив: первинне внесення селітри здійснюється протягом весни і до середини літа, адже саме в цей момент пагони і листя активно формуються, вимагаючи великої кількості азоту.

        При посадці картоплі, помідорів і перцю, добриво потрібно вносити безпосередньо у лунку. Можна приготувати розчин із селітри, розбавивши 30-40 грам у 10 літрах води.


        Інші статті:

Поділитися: