08 квіт.

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Багато фермерів, фермерські господарства та агро компанії стикаються з необхідністю вибору добрив для вирощуваних ними культур. Найбільш поширеними є азотні добрива . Для того щоб розібратися, наскільки їх застосування доцільно, варто вивчити їх характеристики більш детально.

Характеристики азотних добрив

Азотні добрива являють собою різні азотовмісні сполуки. Що стосується твердих добавок, то вони можуть бути у вигляді кристалічного порошку білого або жовтуватого кольору. Прекрасно розчиняються у воді і вбираються в грунт. Мінусом є те, що азотні добрива легко вимиваються опадами.

Саме тому їх не рекомендують використовувати під час осінньої обробки грунту. Всі добрива гігроскопічність і вимагають суворого дотримання рекомендацій по їх зберіганню.

Особливістю азотних добрив є і те, що їх корисні речовини, після внесення в грунт, споживаються знаходяться в ній всілякими мікроорганізмами (бактеріями і грибами). Тільки після загибелі останніх, рослина зможе отримати свою «порцію» азоту. Корисний коефіцієнт, що отримується культурами, становить не більше 50%.


Застосування азотних добрив

Що стосується часу і кількості прикорму, то ці показники повністю залежать не тільки від того, наскільки грунт багата азотом, але і від вирощуваної культури. Майте на увазі, що в разі застосування азотних добрив у великій кількості, цвітіння рослини відбувається трохи пізніше звичайного.

Практично всі рослини потребують підгодівлі азотом, крім конюшини і люцерни. Що стосується бобових, то вони здатні самі виробляти певну кількість азоту і концентрувати його в грунті безпосередньо поблизу кореневої системи. Всі рослини можна умовно розділити на 4 групи:

  1. - культури з високою потребою азоту. (Капуста, картопля, перець, баклажани та ін.)
  2. - культури з середньою потребою. (Томати, буряк, петрушка і ін.)
  3. - культури, з низькою потребою азоту. (Цибуля, листові овочі, редис і ін.)
  4. - культури, яким азот потрібен в мінімальних кількостях. (Бобові, пряні трави, мак та ін.)
Всі чотири групи групи вимагають удобрення грунту азотом як перед посадкою так і в період зростання.

Різновиди азотних добрив

Добрива даної групи є найпоширенішими. Їх використовують як великих промислово-господарських масштабах на полях, тепличних господарствах, так і на малих фермерських господарствах та городу. Найпоширенішими різновидами азотних добрив є:

Аміачна селітра . Форма випуску - гранула. Зміст азоту становить 33-34%. Він легко засвоюється і застосовується для добрива самих різних культур і видів грунту;

Вапняно-аміачна селітра . Зміст азоту - 17-22%. Для її виробництва використовується товчена вапно або перемелений в крихту крейда;

Сульфат амонію (амоній сірчанокислий) . Зміст азоту 21%. Являє собою кристал або гранулу білого і сірого відтінку. Колір залежить від входять до складу органічних речовин;

Сульфат амонію-натрію. Зміст азоту - 16%. Також до складу входить натрій - до 8% від загальної ваги. Форма випуску - жовта кристалічна сіль. Застосовують для різних культур і рослин;

Хлористий амоній. Процентний вміст азоту - 24-25%. Його отримують як побічний речовини в процесі виготовлення соди. Містить велику кількість хлору, шкідливого для певних культур;

Сечовина (карбамід) . У неї найбільше вміст азоту - трохи більше 46%. Форма випуску - легко розчиняються гранули.


КАС (карбамідно-аміачна суміш) . Зміст азоту 28-33%. Водний розчин включає в себе розчинені аміачну селітру і карбамід з додаванням корозійного інгібітора, який потрібен для запобігання (мінімізації) корозії деяких різновидів ґрунтів.

Аміачна вода (водний аміак) . Зміст азоту 20,5% - 46,2%. Буває у вигляді прозорої безбарвної або жовтуватої рідини.

Таблиця видів азотних добрив


Норми внесення азотних добрив

Як вже говорилося, азотсодержащие добрива можуть використовуватися для обробки найрізноманітніших рослин і сільськогосподарських культур. При точному дотриманні існуючих норм внесення азотних добрив, можна отримати велику кількість врожаю.

Для обробки овочів, фруктів і плодових культур необхідно приблизно 900 грам добрива на кожні 100 квадратних.метров.

У деяких випадках 200-300 грам на все ті ж 100 квадратних.метров. Рідкий розчин роблять з розрахунку 30 грам добрива на кожні 10 літрів води.

Площа обробки - 10 квадратних.метров. Щоб обробити поза кореневу систему, використовують 5% розчин.

Майте на увазі, що це дуже узагальнені рекомендації, тому для отримання точних даних необхідні спеціальні розрахунки.

Таблиця розрахунку необхідної кількості азотних добрив



Корисні статті:

Фосфатні добрива. Застосування. норми внесення
Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?
Добрива для картоплі навесні
Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

Поділитися: