22 квіт.

Весняна підгодівля плодових дерев і чагарників

Як і чим годувати плодові дерева і чагарники навесні?


Весняна підгодівля плодових дерев хоч і не відрізняється особливою складністю, але є дуже важливою. Без неї не варто очікувати хорошого і якісного врожаю, а декоративні рослини не зможуть розкритися в повній мірі.

Її можна порівняти з обприскуванням культур від різних шкідників. Через те, що фруктові дерева є багаторічними, грунт, під ними потребує хорошого додаткового живлення, адже вони споживають велику кількість поживних речовин.


Терміни підживлення фруктових дерев

Самий ранній період для проведення підгодівлі - це березень. Так як сніг ще не зійшов, вносити добриво необхідно прямо в нього. В цьому є свій плюс - при таненні снігу, добриво буде розчинятися і рівномірно вбиратися в грунт. Варто відзначити, що по снігу вносяться лише азотні добрива.


Внесення комплексних добрив

Перш ніж купити комплексне добриво , необхідно звернути увагу на його склад. Справа в тому, що добрива, що містять велику кількість азоту, не варто застосовувати ранньою весною, адже можна перенаситити грунт цим хімічним елементом. У травні навпаки, бажано вносити комплексні добрива, які мають підвищений вміст азоту.

Щоб домогтися максимального ефекту, необхідно використовувати комплексне добриво в тих кількостях, які рекомендовані досвідченими агрономами для конкретного типу грунту і виду фруктового дерева.

В якості таких комплексних засобів підживлення землі рекомендується підбирати швидкодіючі добрива. Найпростіші і розповсюджені з яких, це:

сечовина ;

Аміачна селітра ;

Пташиний гній.

Норми внесення азотосодержащих добрив для плодових дерев рекомендуються на рівні 0,150 - 0,200 кг на 1 м² площі пристовбурного кола. Також можна використовувати водно-гнойову рідину для обробки пристовбурної області. В цьому випадку пташиний гній перемішують з водою і також вносять його в грунт.

Нерідко садівники комбінують названі речовини в різних поєднаннях. Вносити речовини з багатим вмістом азоту корисно в попередній цвітінню садових дерев період, десь за два - три тижні до появи перших квіток.

Чагарники в цей же час рекомендується підживлювати з розрахунку:

Аміачної селітри 20 - 30 грам на 1 м² прікустовиє площі;

Рекомендовано також застосування з цією метою сульфату амонію . 40 - 50 грам речовини на 1м прікустовиє площі. Вносити дані добрива потрібно в верхній шар грунту з подальшим закладенням і розпушуванням.

Наступні різновиди підгодівлі

Після того, як вами ліквідовано дефіцит азоту, незмінно виникає після сходу снігу, необхідно підгодувати садові дерева і чагарники іншими поживними елементами: фосфором і калієм. Саме в цей період починається пора цвітіння, і дерева починають відчувати брак цих хімічних елементів.

Як джерело фосфору може підійти суперфосфат . За норму внесення даної речовини можна прийняти 60 г добрива на одне доросле дерево. У разі якщо вам доводиться обробляти молоді деревця, норму потрібно урізати приблизно вдвічі.

Калійні добрива (це можуть бути калимагнезия , сульфат калію або інші речовини) бажано вносити окремо від джерел фосфору. І рекомендується норма близько 20 - 25 г речовини на одне дерево. У разі якщо деревця молоді, норму можна знизити.

Підживлення в кінці весни - початку літа

У цей період закінчується зав'язь плодів і деревам (як і чагарниках) більш за все необхідне підживлення органікою. Це може бути внесений в приствольних область гумус, перегній, компост тощо.

Можливе внесення даних продуктів з подальшим закладенням, а також змішуванням з мульчуючими складами, перекопуванням з землею та іншими методами. Будь-які норми внесення в цьому випадку виділити важко, чим більше органіки ви зможете внести під дерева і кущі, тим краще. Але все ж краще не перестаратися.



Цікаві публікації сайту:

Азотні добрива. Характеристики. застосування

Фосфатні добрива. Застосування. норми внесення

Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

Добрива для картоплі навесні

Поділитися: