30 січ.

Як розкислювати землю. Особливості та засоби для розкислення грунту

Що таке кислотність грунту?

Під кислотністю грунту розуміють її здатність проявляти хімічні властивості, характерні кислотам. Обумовлюється така здатність наявністю в їх структурі великої кількості іонів водню і достатком в поглинає прошарку грунтів обмінних іонів водню і алюмінію.

Кислотність ґрунтових розчинів вимірюється показниками рН, для яких 7,0 - це величина, характерна нейтральним грунтам. Відповідно, нижче семи - це кислотні грунту, вище - лужні.

Землі, які мають підвищену кислотну реакцію, відрізняє низький рівень родючості, всі сорти культурних рослин розвиваються на них слабо, засвоюваність поживних речовин на такому грунті вкрай низька.

До земель такого типу відносяться всі різновиди підзолистих (для них характерний рівень рН 4,5 - 5,5), і торф'янистих грунтів (рН 3,5 - 4,5).

Крім цього, до підвищеної закіслоченності можуть призводити невиправдано високі норми внесення азотних добрив, надлишок яких накопичується у верхніх шарах грунту у вигляді кислотних включень.

Тому для успішної рослинницької діяльності на таких ґрунтах необхідно проведення комплексу заходів по нейтралізації зайвих кислотних складових.

Як визначити реакцію грунту

Існують так звані народні методи, що дозволяють з тією чи іншою долею точності визначати кислотність земель. До них відноситься аналіз зростаючих на оброблюваних площах рослин (в першу чергу, бур'янів).

На кислих грунтах можна зустріти подорожник, хвощ, верес, жовтець їдкий і повзучий та інші види бур'янів. За їх достатку можна зробити висновки про зайву закіслоченності площ.


У деяких випадках може мати сенс оцінка ґрунтових зразків по їх реакції на відвар листя смородини, або по реакції на лакмусовий папір. Але це низовий, примітивний рівень, характерний для малих господарств.

Великі аграрні підприємства використовують у своїй діяльності серйозний лабораторний аналіз, вироблений в спеціалізованих лабораторіях аналітичної хімії.

Як розкислювати кислий грунт

Отже, в тому випадку, якщо проведені лабораторні дослідження показали, що на оброблюваних землях рН істотно нижче 7 (при рН = 3,5 грунт вже вважається сильнокислой), то необхідно внесення спеціальних хімікатів з метою зниження кислотності.

Найпростіший і найпоширеніший метод - це внесення великої кількості лугу. Найбільш дешевою і доступною різновидом таких речовин є всі сорти відомий (звідси й одна з назв цього методу хімічної меліорації - вапнування). А також деяких інших речовин, лужні компоненти яких після внесення вступають в реакцію з кислотними складовими грунту, нейтралізують їх, знижуючи загальний рівень кислотності.

Основна частина аграрних культур добре розвивається і плодоносить, виростаючи на грунтах з нейтральною реакцією і близької до неї, тобто, слабокислотні або слаболужною. І розкислення допомагає створити комфортні умови для рослин навіть на початку кислому ґрунті.

Як розкислювати грунт вапном

Різновид даної речовини, найчастіше використовувана для цих цілей, це вапно-пушонка (гашене вапно). Використовують також вапно мелену і негашене, а також гранульовані аналоги цих речовин - карбонат кальцію , кальцій-магнієве добриво , кальцій-сірчане добриво .

Як приклад такої обробки розглянемо внесення вапна. У разі використання іншого негранульовані матеріалу для вапнування, правила його введення в грунт майже не зміняться.

Вносити вапно слід в осінній післязбиральний період. Пов'язано це з тим, що вапно є досить сильним хімікатом, здатним зробити негативний вплив на кореневу систему рослин і «випалити» грунтову мікрофлору.


З цієї причини її краще вносити в землю після зняття врожаю. Тоді процеси хімічної взаємодії кислотних і лужних компонентів припадають на міжсезоння, і до весняних передпосівним заходам ми отримуємо вже готові площі з необхідними показниками кислотності.

При внесенні вапна вдаються до поверхневого типу впровадження. Необхідна кількість речовини розподіляють по оброблюваної площі з подальшим неглибоким розпушуванням (в межах 20 см) і поливом земель.

Розпушування та поливання дозволяють якісно закладати внесений раскислитель для грунту, так як для вапнування використовуються матеріали самих дрібних фракцій.

І відсутність закладення може привести до того, що під впливом вітру внесена вапно виявиться розподіленим по площі нерівномірно (що може призводити до зворотного явища - защелачиванию окремих ділянок) або взагалі буде винесена за межі орних земель.

А проведений полив стимулює активну взаємодію кислотних компонентів грунту з введеною лугом.

При цьому рекомендовані норми внесення, зазначені в таблиці нижче.


У разі використання для вапнування гранульованих речовин, необхідна дозування для кожного типу оброблюваних грунтів, а також сезонність проведення робіт (осінь або весна), як правило, вказується виробником хімікату, а принцип внесення схожий із зазначеним вище.

Необхідна кількість засобу рівномірно розсіюється по оброблюваних площ і ретельно перемішується з верхнім шаром грунту. Глибина шару може змінюватися в межах від 10 до 20 см.

Після введення і перемішування також рекомендований полив з метою активізації хімічної реакції.

Втім, деякі виробники гранульованих хімікатів-розкислювачів настійно не рекомендують примусове перемішування свого продукту з землею.

При цьому багатьма з них рекомендується проводити вапнування навесні і без обов'язкового поливу, оскільки склад і властивості внесеного речовини дозволяють лужним компонентів внесених хімікатів швидко поширюватися в верхньому шарі грунту і взаємодіяти з кислотними компонентами природними методами (під впливом опадів, грунтових вод і кліматичних умов ).

Тому багато господарств застосовують саме гранульовані раскислители, так як, це найбільш ефективний спосіб, не тільки швидко розкислювати грунт, але і зробити це з максимально низькими трудовитратами.

Однак, в зв'язку з цим, нагадаємо потенційному покупцеві про необхідність ретельного вивчення інструкцій та іншої довідкової інформації до засобів агрохімії перед їх купівлею і безпосереднім застосуванням на практиці.

Інші способи розкислення грунту навесні

Якщо з якої-небудь причини немає можливості провести вапнування восени, то можна це зробити в весняний передпосівний період.

А оскільки часу у грунту для переробки хімікату буде значно менше, то підбирають для цих цілей менш потужний засіб зі щадними щодо рослин властивостями.

Це можуть бути зазначені кілька вище гранульовані хімікати (володіють необхідним набором властивостей), а також в якості такого засобу традиційно використовують крейду (в деяких випадках його можна замінити доломітового борошном).


Мел, або як його ще називають - карбонат кальцію , в цьому випадку застосовують за тією ж методикою, що вказана для вапна: рівномірний розподіл по площах, далі перемішування з верхнім шаром землі і полив.

При визначенні норм внесення речовини за основу можна взяти дані з зазначеної вище таблиці. Але перед тим, як розкислювати грунт крейдою в весняний період необхідно врахувати кілька важливих моментів:

1) весняне вапнування потрібно виробляти, як можна більше в ранній час, часто ці заходи проводять в самому кінці зими, ледь зійшов сніг з полів.

2) часовий інтервал між внесенням крейди і передпосівним внесенням азотних добрив повинен бути максимально тривалим.

Пов'язано це з тим, що більшість добрив-джерел азоту погано поєднуються з крейдою (і вапном). Тому, якщо інтервал між раскислением і введенням азотовмісних речовин занадто малий, то в результаті амонієва форма азоту може бути засвоєна рослинами.

Крім зазначених у цій статті речовин існує ще кілька хімікатів, які використовуються для зміни кислотності орних земель.

У різних господарствах для цих цілей практикують сульфат алюмінію , гіпс, деревну золу, цементний пил та інші речовини. Кожне з названих засобів має свої переваги, недоліки і нюанси застосування.

Розбиратися з тим, який раскислитель підібрати для вашого господарства і ваших умов експлуатації простіше і надійніше за допомогою фахівця.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям не тільки купити раскислители грунту в Україні на найвигідніших для вас умовах, але і скористатися консультаціями менеджерів компанії, за допомогою яких ви придбаєте найбільш ефективні агрохімікати на найвигідніших для вас умовах.

Поділитися: