23 січ.

Метиловий спирт (метанол) формула, характеристики і застосування

Найпростіший в ряду одноатомних спиртів - метиловий спирт (формула CH 3 OH). Рідка, прозора, безбарвна субстанція з дуже характерним, для будь-якого представника цієї групи речовин, різким запахом.

Існує навіть такий термін: спиртової запах. Є високотоксичним для людського організму речовиною. Доза від 30 до 50 грамів - це гарантована втрата основних функцій органів зору, тобто, сліпота, а доза від 100 грамів і вище смертельна для людини.

Сильно ускладнює ситуацію та обставина, що не всі одноатомні спирти токсичні. Наступний в ряду - етанол, який є тим самим харчовим спиртом, застосовуваним для виробництва харчових продуктів, алкогольних напоїв, і володіє безпечним рівнем токсичності для організму людини.

І етанол і метанол виглядають абсолютно однаково, для непосвяченого споживача однаково пахнуть і майже не відрізняються на смак.

Як відрізнити метиловий спирт від етилового

У тому випадку, якщо мова йде про чистий продукт або хоча б про суміші, що включає в себе 50 і більше відсотків спирту, то існують досить прості і доступні в звичайних побутових умовах методи.

Перший - за допомогою розпеченої мідного дроту, яка занурюючись в метанол, дасть рясні і задушливі випари, етанол при аналогічному впливі також дасть пари, але запах у них буде цілком терпимий, скоріше, нейтральний.

Другий спосіб полягає в тому, що температура кипіння у метилового спирту нижче, ніж у етанолу на 20 градусів і становить 60 ° C. Тому для точних висновків за допомогою цього методу вам буде потрібно якісний термометр зі шкалою необхідної довжини (не менше 80 ° C).

Але це стосується чистого речовини або змішаного, але з превалюванням спирту (50% і більше).

Однак точно не лабораторних методів того, як визначити метиловий спирт в алкоголі не існує. Незайвим буде в цій ситуації нагадати про обережність і про необхідність не наражати своє життя і здоров'я абсолютно невиправданий ризик, вживаючи спиртову продукцію сумнівного походження.

Метиловий спирт, застосування

Але, не дивлячись на високі токсичні властивості, це з'єднання в тих чи інших якостях використовує цілий ряд галузей промислового виробництва.

Перш за все, метанол - це якісний і ефективний розчинник для великої групи хімічних речовин. Його застосовують як основу для приготування розчинників лакофарбових матеріалів.

Також ця речовина є сировиною для синтезу формальдегіду, формаліну, оцтової кислоти, кількох різновидів ефірів і ще ряду хімічних сполук.

Крім того, цей реактив є обов'язковим компонентом багатьох напрямків лабораторно-дослідницької діяльності. Використовується в газодобувної промисловості для нейтралізації гідратів, що осідають на газоперекачувальної апаратурі.

Може використовуватися в якості присадки до палива для ДВС, та й сам в чистому вигляді метанол, завдяки високому октановим числом, може використовуватися в якості палива для спеціальних видів двигунів. Зазвичай це двигуни гоночних транспортних засобів.

Ще можна назвати парфумерне виробництво, де метиловий спирт застосовується в якості денатурирующего речовини для етанолу, що є обов'язковим компонентом виробництва.


Метиловий спирт, отримання

Промисловими методами в наші дні цей різновид хімічної сировини отримують методом хімічної взаємодії чадного газу (СО) з воднем. Реакція відбувається в умовах підвищеного тиску (близько семи атмосфер) і підвищеної температури (понад 250 ° C) із застосуванням складних каталізаторів.

Існують ще два старих методу синтезу метанолу, але за нинішньої виробничої потреби в цій речовині, вони є неефективними. Це метод сухої перегонки деревного матеріалу з лігніном і метод переробки газу метану.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім своїм покупцям метиловий спирт (метанол) купити   на найвигідніших умовах і за найвигіднішими цінами в Україні.

До ваших послуг якісна хімічна продукція з можливістю її доставки в будь-який регіон України.

Рекомендуємо до прочитання:

Етанол. Застосування, властивості і характеристики

Поділитися: