06 квіт.

Гідразин гідрат застосування, властивості, характеристики

Гідразин гідрат. властивості

Гідразин гідрат - це прозора безбарвна рідина з дуже неприємним запахом, схожим з аміаком. Гігроскопічна і хімічно активна. Змішується з водою, скрапленим азотом і етиловим спиртом. Чи не змішується з бензолом, ефірами і хлороформом.

На відкритому повітрі досить швидко, поглинаючи вуглекислий газ, відновлюється до аміаку, азоту і води.

Гідразин гідрат щільність 1,03 г / см ³, температура займання + 73 ° C, температура плавлення - 51 ° C.

Гідразин гідрат. отримання

Існує кілька методів отримання цієї речовини для промислового користування.

Метод Рашига. В якості вихідної сировини може застосовуватися аміак або сечовина. Даний спосіб полягає в реакції окислення вихідної речовини натрієвої сіллю хлорнуватисту кислоти при підвищеній температурі (близько 160 ° C) і тиску 2,5 - 3,0 МПа.

Інший метод полягає в окисленні сечовини все тим же натрію гіпохлоритом за способом, аналогічним методу Гофмана, що застосовується для синтезування амідів і амінів. Дана реакція також проводиться в умовах підвищеної температури (майже 100 ° C), але вже при стандартному атмосферному тиску.

Застосовується також ще і третій метод, званий методом Байєра. Складається він в окисленні аміаку перекисом водню, в результаті чого утворюється гідразин гідрат і виділяється певна кількість води.

Гідразин гідрат. застосування

Використовується дана речовина в тій або іншій якості в цілому ряді хімічних виробничих циклів.

Його застосовують для отримання різних металів в їх хімічно чистому стані без домішок, зокрема, таких, як мідь, нікель і інших.

Метали при цьому відновлюють з їх оксидів і солей.

Також затребуване дана речовина в прикладної галузі хімічної промисловості, що виробляє різні засоби для аграрного сектора. Із застосуванням даної речовини виробляють інсектициди, стимулятори росту рослин та інші речовини.

Може застосовуватися даний реактив у фармацевтичній галузі при виробництві медикаментозних засобів, що застосовуються при лікуванні широкого спектра онкологічних захворювань.

Препарати, що містять гідразин гідрат, можуть застосовуватися в якості основного лікуючого кошти і в складі комплексних засобів для лікувальних заходів.

Використовують хімікат і у виробництві вибухових сумішей в рідкому поєднанні з нітратом амонію.

Застосування гідразин гідрату також є обов'язковою умовою при синтезі полімерних матеріалів, гумотехнічних виробів, а також в обробці демінералізованої води, що експлуатується в опалювальних системах в якості теплоносія. В цьому випадку виявилися корисні відновні властивості речовини, так як, з його допомогою відновлюють кисень у воді для харчування котельних установок.

Крім зазначених галузей, використовується дане з'єднання в якості компонента реактивного палива. Застосовується в цьому напрямку і сам реактив в чистому вигляді, і багато його похідні (такі як аерозін, метілгідразін, несиметричний діметілгтдразін та інші речовини).

При цьому, в залежності від умов застосування палива, можуть використовуватися різні поєднання гідрату гідразину та його похідних.

Крім того, може застосовуватися речовина у виробництві скла, в очищенні газоподібних матеріалів виробничого використання, при випуску лакофарбових матеріалів і в інших різновидах господарської діяльності.

Гідразин гідрат. Клас небезпеки речовини

Дане з'єднання відноситься до хімічних речовини першого класу небезпеки. При цьому саме з'єднання забезпечує потужні токсичними властивостями.

Небезпечним є і сам реактив, і його випаровування. Навіть мінімальні їх концентрації здатні негативно впливати на органи дихання і слизові оболонки, при підвищенні концентрації відбуваються запаморочення, мігрені, нудота.

А при більшому вмісті парів речовини в навколишньому середовищі можлива втрата свідомості і смерть в результаті набряклості в легенях.

Випари характеризує більш високу питому вагу, ніж у повітря, внаслідок чого, вони здатні накопичуватися при витоку на нижніх поверхах будівель, в підвальних приміщеннях і так далі.

Крім цього, пари здатні створювати горючі і вибухонебезпечні суміші. А також при безпосередньому зіткненні з різними каталитически-активними речовинами, що мають поверхні великої площі і пористого типу можливо самозаймання.

У зв'язку з цим зберігання і промислове використання реактиву повинні проводитися з дотриманням всіх приписів правил техніки безпеки.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям гідразин гідрат купити на найвигідніших умовах з доставкою в будь-який регіон України.

Поділитися: