04 січ.

Фосфоритне борошно застосування, властивості, характеристики

Що таке фосфоритне борошно?

Фосфоритне борошно є продуктом найменшого помелу фосфоритів, мінеральних гірських порід, що належать до групи апатитів. Порода, що є похідним продуктом для отримання цієї речовини, перед надходженням в помел піддається збагаченню. Завдяки чому вдається підвищити вміст необхідних мінеральних елементів в складі з'єднання. Склад включає в себе велику кількість фосфору, також в ньому представлені кальцій, магній, кремнезем. Зовні ця речовина виглядає, як сіра порошкоподібна субстанція земельного кольору.

Особливості фосфоритного борошна такі, що завдяки майже повній відсутності ознак гігроскопічності, ця речовина має майже необмежений ресурс зберігання. Воно не злежується, не скачується в грудки і майже не втрачає своїх властивостей в процесі зберігання.

Корисні властивості цього з'єднання полягають у тому, що фосфоритне борошно - цінне фосфорне добриво, джерело фосфору для різних сільськогосподарських культур.

Фосфор, в свою чергу, є найважливішим компонентом, необхідним для росту і життєдіяльності рослин. Фосфор і його сполуки беруть участь в передачі енергії та покращення обміну речовин, відіграють найважливішу роль в процесі відтворення рослинних організмів на всіх етапах цього процесу. Внесення його в вигляді дрібнодисперсного речовини сприяє кращому засвоєнню цього хімічного елемента усіма різновидами рослин.

Фосфоритне борошно характеристики

Хіміко-технологічні характеристики фосфоритного борошна такі, що в воді ця речовина не розчиняється. Але добре розчиняється в кислотах, включаючи слабкі кислоти, що містяться в кислих і закислення грунтах. Початкове наявність в грунті природного розчинника обумовлює позитивний ефект від застосування цього добрива.

Бажаний тип внесення речовини є передпосівне внесення. В результаті якого, підживлюють з'єднання вводиться в грунт на максимально можливу глибину, де, вступаючи в реакцію з кислотами, трансформується в більш якісно засвоюється рослинами речовина - дигідрофосфат.

Застосування фосфоритного борошна приносить більший ефект в тих випадках, коли вона застосовується спільно з азотистими добривами (наприклад, з сірчанокислим амонієм).

Також перед внесенням її рекомендується перемішувати з гноєм, або окислені торфом. Такі типи внесення підвищують засвоюваність удобрювати речовин. Небажаним є спільне використання фосфоритного борошна і золи або вапняних добрив.

Такі заходи мають точно протилежний ефект впливу. А саме, знижується розчинність фосфоровмісних сполук і, як наслідок, знижується засвоюваність рослинами.

Дослідженнями встановлено, що врожайність різних культур здатна зростати на величину від декількох центнерів з гектара до декількох десятків центнерів в тих випадках, коли для їх вирощування застосовується фосфоритне борошно. Формула витрати, глибина внесення і нормативи використання цього типу підгодівлі можуть сильно змінюватися в залежності від типу культур, кліматичних умов і типу оброблюваних грунтів. Незмінним залишається лише стійкий позитивний ефект від використання цього добрива.

Додатковим плюсом його є простота зберігання, що не вимагає ніяких особливих складських приміщень. А також, ту обставину, що токсичні властивості у нього виражені дуже слабо, і воно не несе додаткового загрози здоров'ю.

Однак не слід при роботі з ним нехтувати використанням індивідуальних захисних засобів для органів дихання і шкірних покривів.

Норми внесення фосфоритного борошна і практичні рекомендації при використанні

Унікальні характеристики даного добрива дозволяють одночасно класифікувати його, як надійний і багаторічний джерело фосфору для аграрних культур, і як вигідний в економічному відношенні сільськогосподарський хімікат.

«Довгограючі» властивості фосфоритного борошна зумовили можливість її внесення в оброблювані землі один раз протягом декількох років.

Рекомендовані більшістю виробників цього добрива дози і строки внесення можуть змінюватися в межах 500 - 2000 кг на 1 га при періодичності 1 раз в 5 - 6 років.

При цьому при безпосередньому застосуванні також рекомендується дотримуватися наступних норм в залежності від типу оброблюваних грунтів:

- Для легких суглинків потрібно вносити 1000 - 1200 кг на 1 га:

- Для піщаних грунтів 240 - 320 кг на 1 га;

- Для супісків 700 - 800 кг на 1 га.

Фосфоритне борошно майже не застосовується при вирощуванні зернових культур, оскільки кореневі системи цих рослин не мають кислотних виділень, що дозволяють краще засвоювати фосфор з її структури. Але застосовують даний тип добрив для:

- овочевих культур. Показана норма внесення 500 - 600 кг на 1 га;

- коренеплодів. Норма внесення 350 - 450 кг на 1 га;

- плодових дерев і чагарників. Дозування 700 - 800 кг на 1 га.

Більш наочно інформація по нормам внесення представлена в інфографіку нижче.


Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям купити фосфоритне борошно за найвигіднішими цінами у одного з найбільш надійних постачальників хімічної продукції в Україні.



Поділитися: