15 груд.

Целюлоза: застосування, характеристики і властивості

характеристики целюлози

способи отримання

Целюлоза - природний полімер, один з найбільш часто зустрічається в природі. Входить в структуру всіх, без винятку, рослин, надаючи тканинам рослин одночасно міцність, еластичність і допомагаючи утримувати вологу.

У чистому вигляді ця речовина являє собою тверду, білу, порошкоподібну стійку субстанцію. Чи не розчиняється ні у воді, ні в більшості органічних рідких розчинників, однак, властивості целюлози такі, що вона, здатна змішуватися з водою, при цьому, не утворюючи клейстеру. Це явище називається гідрофілен, що характеризує здатність речовини смачиваться водою і утримувати вологу.

У господарській діяльності існує безліч галузей, де використовується целюлоза.

Видобувається вона в промислових умовах з природного рослинного матеріалу декількома методами. Серед них можна виділити два різновиди цих методів, умовно звані кислими і лужними.

Кислий сульфітний метод передбачає видобуток целюлози варінням деревного матеріалу хвойних порід з низьким рівнем смолистости в структурі деревини.

Лужні методи - натрона і сульфатний. Натрона спосіб є більш дорогим і не затребуваним на сьогоднішній день методі.

Так як, існує більш дешевий сульфатний метод отримання целюлози, який, крім своєї дешевизни, характеризується мінімумом недоліків, і для якого можна застосувати будь-яку рослинну сировину.

Крім деревини найважливішим джерелом целюлози є бавовна і льон. Целюлоза, що видобувається з бавовнику, є найчистішою природною формою цього матеріалу. І в подальшу промислову переробку вона надходить уже без додаткових видів обробки.

Аналогічний целлюлозосодержащій матеріал видобувається і з лляних культур. Волокниста структура цього різновиду целюлози зумовила особливості її переробки, застосування в промисловості і різновиди получающейся з неї продукції.

застосування целюлози

Целюлоза в якості сировини використовується декількома різними галузями виробництва. Вона є найважливішим сировиною для хімічної промисловості. З неї синтезуються складні ефіри, які, в свою чергу, вступаючи в подальшу переробку, дозволяють отримувати полімерні матеріали, органічне скло, розчинники, загусники для фарбувальних речовин, фармацевтичне сировину і так далі. Крім цього, хімічна індустрія з целюлози виробляє етиловий спирт, натуральні і штучні волокна, лакофарбові матеріали, вибухові речовини.

На переробці цього матеріалу побудована ціла целюлозно-паперова промисловість. Це окрема галузь господарської діяльності, що виробляє папір і її похідні, картон, різні волокнисті матеріали. Крім цього, використовується целюлоза в текстильному виробництві для виготовлення тканин. Також, завдяки волокнистій структурі речовини, стало можливим виробництво з неї ниток, канатів та інших аналогічних видів продукції.


Поділитися: