15 черв.

Калійні добрива. Застосування. норми внесення

Що таке калійні добрива?

Калійних добрив являють собою мінеральні добрива, які здатні заповнити потреби рослинних культур в калії. У більшості випадків, вони представлені солями, розчинними у воді. Можуть мати і інші сполуки, які містять калій в формах, легко засвоюваних рослинами.

Калійні добрива характеристика

Сировина для виробництва калійних добрив добувають з калійних руд, в природних родовищах. Можна вносити в будь-який тип ґрунту - від чорнозему до пісковиків. Головне діюча речовина - калій. Він вкрай важливий для розвитку рослин, сприяючи рівномірному розподілу цукрів по тканинах плода.

Завдяки цьому, ви отримаєте смачний і солодкий урожай. Крім того, калій відповідає за ріст листя і збільшення опірності рослин перед різними шкідниками і хворобами.


Калійні добрива добре засвоюються робочою культурами. Існують різні види добрив, в кожне з яких входять певні хімічні елементи в тій чи іншій пропорції.

Застосування калійних добрив

Осінь - це оптимальний час для внесення калійних добрив в важкі грунту. Вносити їх потрібно максимально глибоко, щоб досягти коренів рослин. Добриво легкої грунту необхідно проводити при весняному переорювання ділянки.

У період вегетації такі добрива вносяться в якості підгодівлі. Калій дуже корисний для багатьох видів рослин, особливо коренеплодів. Також він необхідний для буряка, моркви, квасолі і деяких інших культур.


До речі, в цьому елементі потребують і плодові дерева. Щоб підгодувати газонну траву, потрібно вносити калійні добрива ранньою осінню, адже в цей час рослини будуть готуватися до зими.

Види калійних добрив

Добриво Калимаг. Це мінеральна добавка, яка відноситься до концентрованих підживлення, що не містить хлор. Використовується на бідних ґрунтах. Калимаг покращує її властивості, збільшуючи родючість і якість врожаю. Сумісний з хлорофобнимі культурами.


Азотно-фосфорно-калійне добриво. Допомагає не тільки прискорити зростання рослин і культур, а й наситити коренеплоди полісахариди. Добре позначається на розсаді, висадженої в грунт. Завдяки цьому, овочі накопичують мікроелементи і необхідні мінерали.


Хлористий калій. Характеризується підвищеним вмістом калію. Використовується для нормалізації росту рослин і заповнення поживних речовин. Можна застосовувати разом з іншими хімічними елементами як комплексної підгодівлі.


Добриво Екоплант. Має в своєму складі азот. Ідеальне комплексне добриво для осіннього внесення. Використовують під всі види сільськогосподарських культур.


Норми внесення калійних добрив

Універсальних рекомендацій по нормуванню внесення калійних добрив немає і бути не може. Особливо шкідливо керуватися принципом: кашу маслом не зіпсуєш. Норми внесення залежать від вирощуваної сільськогосподарської культури. Але ще більший вплив на кількість внесеного добрива надає тип оброблюваної грунту.

Особливо ефективні калійні добрива на грунтах з великим вмістом піску і на супісках. Крім того, на грунтах з надлишком торфу і заплавних грунтах.

Грунти зазначених типів відрізняються вагомим недоліком калію, тому для отримання багатих врожаїв введення багатою калієм підгодівлі дуже продуктивно і виправдано.

Для торф'янистих грунтів часто досить її однією без застосування азотних і фосфоровмісних хімікатів через природне надлишку цих хімічних елементів.

На суглинках, дерено-підзолистих грунтах, які мають неабияким змістом природного калію, ефективність підживлення калійними добривами можлива тільки за умови обов'язкового поєднання з великою кількістю внесених фосфорних і азотних добрив .

Обов'язковою вважається і одночасне внесення цих речовин. Такі ж рекомендації можна застосувати й до чорноземів, Сероземи і каштановим грунтам.

На солонцях застосування калійних добрив не може вважатися обгрунтованим унаслідок надлишку калію в хімічному складі грунту. А спроби застосування цих видів добрив незмінно призводять до збільшення вмісту солі в грунтах, просто кажучи, до засолення.


Цікаві публікації:

    Селітра види і властивості

    Азотні добрива. Характеристики. застосування

    Фосфатні добрива. Застосування. норми внесення

    Підживлення плодових дерев і чагарників навесні

    Добрива для картоплі навесні

    Підживлення навесні. Які добрива потрібні навесні для городу?

    Застосування і норми внесення нітроамофоски

Поділитися: