29 лист.

Гексан. Застосування, властивості та характеристики

Що таке гексан?

Гексанце представник класу алканів, органічних речовин, ациклічних вуглеводнів, відмінною особливістю яких є лінійна чи розгалужена структура молекули, наявність лише простих зв'язків між атомами вуглецю, а також низький рівень хімічної активності цієї групи сполук. Інша назва речовин із класу алканівпарафіни або насичені (граничні) вуглеводні.

Формула гексану С6Н14. Інша поширена назва цієї сполуки Н-гексан. Відомо щонайменше п'ять ізомерів цього хімікату.

Має досить широку сферу виробничого застосування. У сучасній технічній сфері під словом «гексани» часто розуміють суміш кількох різновидів алканів, базовим компонентом яких є Н-гексан (близько 60% і більше).

Гексан властивості та характеристики

У стандартних умовах даний реактив є прозорою, безбарвною, летючою і легкорухливою рідиною, схожою на воду, але з менш в'язкою консистенцією.

Запах речовини несильний, але досить характерний, схожий на запах нафти.

Даний хімікат має властивості сильного розчинника. Добре поєднується з цілим рядом органічних сполукз ефірами, спиртами, ацетоном, хлороформом та іншими речовинами. З водою не поєднується ні за яких умов.

Як і інші алкани, ця речовина відрізняється низьким рівнем реакційності при хімічних взаємодіях. Проте може бути учасником реакцій сульфохлорування, галогенування, взаємодіяти з азотною кислотою.

А також активно вступає в окисні реакції. Випаровування даного хімікату здатні створювати легкозаймисті пароповітряні суміші, тому всі роботи з його застосуванням рекомендується проводити у виробничо-складських приміщеннях з ефективною припливно-витяжною вентиляцією.

Також рекомендовано застосування засобів індивідуального захисту для персоналу, оскільки, крім пожежонебезпеки, неприпустимий контакт цього хімікату з тканинами людського організмузі шкірними покривами та слизовими оболонками.

При тривалому незахищеному вдиханні парів даного реактиву страждає центральна нервова система людини, суттєво знижується м'язовий тонус, а також відомі випадки паралічу.

Гексан для чого використовується?

Основна сфера виробничого застосування цього продуктуце хімічна промисловість.

Гексан-розчинник застосовується при виготовленні найширшої номенклатури лакофарбових засобів, а також як присадка до різних видів палива, може використовуватися як вихідний матеріал для синтезу бензолу, штучної гуми та поліолефінів.

Крім того, даний реактив може бути застосований як пластифікатор для клеючих складів, засобів для чищення промислового призначення та інших хімічних розробок.

Крім названих галузей, реактив затребуваний у лабораторно-аналітичній діяльності, зокрема застосовується гексан для хроматографії.

З його допомогою роблять поділ та аналіз складних багатокомпонентних сумішей. Може застосовуватися у нафтовидобутку як нейтралізатор парафінових пробок при розробці свердловин.

У приладобудуванні цей хімікат є рідинним наповнювачем для низькотемпературної термометричної техніки.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім покупцям купити гексан в Україні, на вигідних умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: