26 груд.

Гептан. Застосування, властивості та характеристики

Що таке гептан?

Гептанце органічна сполука, що належить до хімічного класу алканів, складних ациклічних вуглеводнів (їх також називають граничними, насиченими вуглеводнями або парафінами).

Молекули цієї групи речовин можуть мати лінійну чи розгалужену структуру, але в них представлені лише одинарні (прості) зв'язки між елементами.

Також визначення цієї речовини у спеціальній літературі часто використовується як термін н-гептан.

У звичайному вигляді формули алканів мають наступну арифметичну залежність: СnH2n+2, відповідно, формула гептану, який є сьомим за рахунком членом гомологічного ряду цих сполукС7H16.

Міститься гептан у бензинових фракціях нафти та газових конденсатах, звідки й видобувається виробничими методами.

Станом на сьогоднішній день, крім н-гептану виявлено, вивчено та описано вісім ізомерів цієї сполуки.

Гептан властивості та характеристики

Зовні цей хімікат (як і всі його ізомери) є легкою, рухомою рідиною, повністю позбавленою колірних властивостей, з різким виразним запахом, властивим усім продуктам нафтопереробки.

Даний реактив добре поєднується з більшістю розчинників органічного походження, винятком можуть бути лише гліколі, з якими гептан змішується дуже слабко. У водіне розчиняється.

Як і всі представники класу нафтових похідних володіє сильними окислювальними властивостями, горючий, легко займистий і вибухонебезпечний.

Пари даного хімікату можуть створювати небезпечні пароповітряні суміші, тому всі виробничі операції з н-гептаном та його ізомерами слід проводити у приміщеннях з ефективною вентиляцією.

Хімікат здатний реагувати з галогенами, у результаті утворюються алкілгалогеніди.

Також може вступати у реакції ацетилювання, алкілування та інші види хімічної взаємодії.

Гептан застосування

У багатьох галузях виробничої діяльності даний реактив застосовується як промисловий розчинник.

З його допомогою розчиняють цілу низку смол, полімерів та інших хімічних сполук.

У цій якості його використовують у фармацевтичній та нафтовій промисловості, а також у загальній хімії.

Як пластифікатор або розчинник цей компонент може входити до складу лакофарбових виробів, синтетичних смол, полімерних і гумотехнічних матеріалів.

Однією з найважливіших промислових функцій цієї речовини є також її використання як еталонного палива для двигунів внутрішнього згоряння.

Відомо, що октанове число гептану якраз і прийняте за відправну (нульову) точку для визначення октанового числа інших видів палива.

Також гептан та його ізомери традиційно поширені у аналітичній хімії, як лабораторний реактив.

Широко використовується гептан для хроматографії, одного з найважливіших розділів хімічних досліджень, присвяченого вивченню та опису складних багатокомпонентних сполук, де затребуваний хімічно чистий н-гептан (практично безпримісний, з масовою часткою основної речовини не менше 99,9%).

Інтернет-магазин "ХімЕлемент" пропонує всім клієнтам купити гептан в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: